Blog pensat per comunicar idees, opinió, propostes i raons per intercanviar amb tot el món
Actualitza per a canviar l′imatge ;)

La xarxa emocional

Tots estem a les beceroles sobre les conseqüències de la nostra actuació a Internet, quines les avantatges i inconvenients; no hi ha encara una bona recerca feta, va tan ràpid que modifiquem les nostres activitats al dia, i potser aquest és un dels seus atractius. La recerca es basa en el model d’assaig/error i això és també el que fem quan entrem a la xarxa, quan provem noves eines. Què saben els altres de tu, què sabem dels altres? Com creem informació relativa a nosaltres i com la transmetem, de forma individual i col·lectiva. Qualsevol experiència a la xarxa es converteix en experiència global, no controlem l’abast ni les conseqüències. Què pot significar que Facebook et demani la data de naixement i que aquesta sigui pública? quan omplim les caselles d’entrada a qualsevol canal no sempre som conscients de com s’utilitzarà i per a què, no només per les nostres decisions, també per les dels altres;  la nostra necessitat de relació humana és exponencialment més rellevant a la xarxa, no té aturador.

El dia 8 de març és el meu aniversari, i a mi m’ha servit, des que sóc a la xarxa, per mesurar com estem canviant els nostres comportaments a Internet. Sóc activa a la Internet Social des de fa sis anys aproximadament, i els canvis que s’han produït en la forma i el nombre de felicitacions és especialment interessant perquè em permeten constatar, sobre una mateixa acció, els comportaments de les persones a partir del que la xarxa permet. Les dades són aclaparadores. Fa sis anys la totalitat de persones que em felicitaven per la xarxa eren conegudes també en la realitat, ho feien als comentaris del meu blog, i a fora, la majoria encara per sms i trucades telefòniques, a banda de les presencials. En aquest espai de temps, ha derivat la comunicació de felicitacions cap a les xarxes socials: faceboook va començar a ser protagonista fa dos anys, on la majoria de les felicitacions van ser en el mur, però encara quasi a parts iguals amb els sms i les trucades telefòniques. L’any passat va ser l’esclat del TL de Twitter a parts iguals amb el mur de Facebook, mentre al blog i els sms baixaven molt. Enguany la tendència s’ha declarat majoritària a aquestes dues xarxes socials, afegint-hi inclús Instagram, xarxa que té com a base compartida la fotografia o Skype. Amb algunes consideracions: em feliciten persones que no conec en la realitat, persones de totes les parts del món, institucions i entitats; em feliciten persones de posicions professionals i personals molt diferents a la meva, i també ho fan les persones més properes, encara que després ho facin en directe.  Evidentment si no fos per la proximitat de la xarxa, moltes d’aquestes felicitacions serien impossibles, i moltes serveixen per a fer un veritable mapa professional i personal de nosaltres mateixos; és la xarxa emocional.

Està clar que els resultats d’aquesta mini reflexió, que no són cap recerca empíricament sostenible, no es poden generalitzar; i només es poden aplicar  a les persones actives a internet, no pas a tothom; però sí que m’ajuda a definir certes tendències: * les xarxes socials són gratuïtes (paguem la tarifa telefònica però no l’acció concreta) la qual cosa les posa per davant de la telefonia tradicional; * la versatilitat de la comunicació als canals socials és rica i complexa, es creuen moltes possibilitats de relació entre les persones, en un mateix missatge relacionem temes (el Barça i la porrabarça del dia i un aniversari); * la instantaneïtat, no cal esperar a trobar-nos, el missatge arriba, atemporalment a tots els destinataris, i es respondrà també atemporalment, i això no fa que es perdi, al contrari. La transmissió d’elements emocionals sempre ha estat un repte per a la tecnologia però aquesta justament s’ha declarat com un dels millors canals de transmissió d’emocions que coneixem.  Internet és la tecnologia més agosarada en aquest camp de relacions personals fins a intimitats insospitades, i la suposada fredor tecnològica en realitat és converteix en una forma molt sofisticada de relació humana. Aquest post, és només una excusa, per a dir-vos gràcies a tots vosaltres, tants amics i amigues, tantes persones, que heu entrat en els canals i heu volgut felicitar-me, milions de bits d’agraïment a toth@m.

Llibre: Viaje a las emociones de Eduard Punset

Pel·lícula: The social network de David Fincher

Música: You’ve got a friend de James Taylor

Comparteix:
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google Bookmarks
  • Meneame
  • TwitThis

Cap Comentari
» Subscriu-te al RSS dels comentaris

No hi ha comentaris encara...

Sigui el primer en comentar aquest article.

Deixa un Comentari

XHTML: Si vols, pots utilitzar aquestes etiquetes XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>