Blog pensat per comunicar idees, opinió, propostes i raons per intercanviar amb tot el món
Actualitza per a canviar l′imatge ;)

Escola 2.0 IV: No Internet

Silicon Valley és un espai especial, i està a Califòrnia; allà es troben les més grans i importants empreses tecnològiques del món en aquest moment, i allà se n’ha anat el President Obama per a demanar-los que inverteixin en el país, en educació, perquè USA no serà el país més potent del planeta sense ells. Mentre, a casa nostra, l’aposta del nou equip d’Ensenyament és aturar el programa dels ordinadors a l’escola que l’anterior govern havia posat en marxa. Les comparacions són odioses, diu la dita, però algunes no només són odioses, algunes, com aquesta, són desesperants. Està clar que no per posar “Valley” darrera qualsevol paraula, farem mai el que fan a Silicon Valley. Una vegada en Dídac Lee em va dir desprès de tornar d’allà:” no podem copiar-los, podem analitzar-los i llavors fer la nostra, Catalunya no és Califòrnia”. Exacte, però què estem fent a Catalunya per a avançar en educació, en competitivitat, en recerca, en empreneduria? Doncs aturar la connexió de l’escola amb internet. No anem bé.

Aquesta és la quarta entrega de la sèrie Escola 2.0 al meu blog, i es va iniciar justament perquè la penetració d’Internet a l’educació em sembla fonamental, i també perquè el programa Educat 1×1, la presència de les xarxes socials a l’educació i la situació de la universitat en aquest tema, no portaven camí de millorar, i ara menys encara. No repetiré el que ja he dit en altres posts i articles sobre el tema, ampliaré el que em sembla clau. Per al desenvolupament socioeconòmic del país si l’educació no està connectada amb Internet no és la que necessitem. Si l’educació no troba la forma de posar  a l’abast dels alumnes tot el que han d’aprendre, no és educació. Shakespeare s’aprèn a Internet avui (que no s’equivoquin els tertulians);  els alumnes llegeixen més que mai, però llegeixen a pantalles, no a llibres de paper (malgrat alguns pedagogs); la inversió en educació és ara, més necessària que mai, retallar en moments de crisi és obvi, excepte en el serveis públics, i especialment en l’educació que és la nostra assegurança de futur.

Hem llegit un allau d’articles aquests dies sobre la decisió de la Consellera Rigau respecte de l’aturada del programa 1×1, quasi tots en contra de la decisió, m’hi sumo, amb un afegit: el tema no és només que no hi hagin ordinadors a l’escola, ni conectivitats, que és realment greu, el problema va més enllà, és la pèrdua d’una oportunitat per aprofitar el moment històric i donar una empenta a l’emprenedoria catalana fent que la necessitat de l’escola, sigui una oportunitat per a les empreses. No només les empreses d’ordinadors i conectivitats, sinó i sobretot, les empreses de creació de continguts, de tot tipus: aplicacions per a mòbils (l’estrella del darrer Mobile World Congres); de jocs interactius, de llibres digitals. La solució del fracàs escolar passa per connectar l’escola amb el món, així de senzill. Com són les cuines ara i com eren fa 40 anys? molt diferents i no és casual que els millors cuiners del món siguin catalans. Podem fer de l’escola catalana un exemple d’excel·lelència? Sí, però sense internet, els ordinadors, els mòbils, les playstation, no serà possible. Per una vegada, posem l’escola al centre de la societat, i només es pot fer amb Internet. Amb pedra, paper i tisores ja no juguem a res.

Llibre: La societat de la ignorància d’Innerarity, Brey i Mayos (en pdf descarregable)

Pel·lícula: Prince of Persia (película i joc de playstation)

Música: Grenade de Bruno Mars

Comparteix:
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google Bookmarks
  • Meneame
  • TwitThis

16 Comentaris
» Subscriu-te al RSS dels comentaris

1 Marga { 02.20.11 at 22:44 }

. Per una vegada, posem l’escola al centre de la societat, i només es pot fer amb Internet.

2 Trina Milan { 02.20.11 at 23:14 }

Fem-ho Marga…sense això, no anirem gaire lluny…una abraçada

3 Twitter Trackbacks for Escola 2.0 IV: No Internet — Platxèria [trinamilan.cat] on Topsy.com { 02.21.11 at 1:57 }

[...] Escola 2.0 IV: No Internet — Platxèria trinamilan.cat/2011/02/20/escola-20-iv-no-internet/ – view page – cached Blog pensat per comunicar idees, opinió, propostes i raons per intercanviar amb tot el món Show influential only (2) $(‘#filter-infonly’).change(function() { var el = $(this); var url = document.location.href; var checked = el.attr(‘checked’); if (checked) { document.location.href = url + ((/?/.test(url)) ? ‘&’ : ‘?’) + ‘infonly=1′; } else { document.location.href = url.replace(/[?&]?infonly=1/,”); } }); [...]

4 xavi { 02.21.11 at 7:40 }

totalment d’acord! no es pot retallar en educació en aquest moment.
I per cert, d’acord amb que Catalunya no és Califònica, però segur que podem adoptar molt bones pràctiques del Silicon Valley sense perdre la identitat catalana.

5 Trina Milan { 02.21.11 at 8:57 }

Xavi,
és exactament el que penso; la comparativa és aclaparadora i per això poso prevenció, però sí que dic que el model ha d’anar cap al que feu allà, sense perdre la nostra identitat; la nostra darrera conversa anava per aquí i farem feina perquè així sigui…gràcies per la teva visita al bloc..una abraçada

6 Eduard { 02.21.11 at 9:42 }

Permeteu-me comentar la nota musical de l’apunt. Aquest home, Bruno mars, està entrant amb força en el panorama musical. Una dada: Entrades exhaurides a diferents paisos d’Europa en els seus 12 concerts del mes de març.

7 Trina Milan { 02.21.11 at 9:50 }

Eduard,
el segueixo al Bruno Mars des de Billionaire, que és just la seva canço anterior i no li conec gaires més..ha entrat molt fort a les llistes de tot el món, m’agrada la veu..
gràcies per l’apunt musical que també és una part important dels posts..una abraçada

8 Montse { 02.21.11 at 20:52 }

Si que hi ha mestres que no tenen prou formació (difital) però tampoc tants i ara havíem creat aquesta necessitat, els de CiU els hi donen la raó i un pas enrera. També desanima als que ho tenim clar i estàvem avançant, l’assignació econòmica que aquest dies estem rebent les escoles públiques s’ha reduït quasi un 20% .

9 Montse { 02.21.11 at 20:54 }

Suposo que queda clar que és digital…

10 Trina Milan { 02.21.11 at 21:45 }

Montse,
si, aquesta és una de les raons per les quals no es pot jugar amb l’educació, ara posem projectes ara els treiem, i menys amb els que són complexes però determinants pel futur del país…els mestres han de prendre partit i decidir què faran a les seves aules i amb els seus alumnes, …
gràcies pel comentari, una abraçada

11 Ricard Espelt { 02.21.11 at 23:07 }

Hi ha un element que he compartit absolutament amb tu, en l’opinió del 1×1 del meu bloc, i que és força difícil de definir: la innovació, el risc. L’escola ha de ser un espai d’experimentació. Amb saviesa però experimentant. I em preocupa no que s’hagi frenat l’1×1 sinó que no hi ha una alternativa, que avui ja s’anunciava que sí que més de 40.000 portàtils entraran a les aules, que no hi ha res clar,…que anem fent cops de timó a les onades dels mars electorals.
Replantejament de l’1×1 sí, però amb una mica de coherència.

12 Trina Milan { 02.21.11 at 23:28 }

Ricard,
totalment d’acord, l’alternativa és el “No Internet” del títol de post, i és molt greu; perquè sense conexió amb l’exterior no hi ha bona educació i perquè l’experimentació i la innovació és la base de l’educació, i aquí no hi ha hagut res d’això abans i no sembla que n’hi hagi ara. No podem deixar els nostres alumnes i profes la deriva, i alguns no deixarem d’intentar replantejar-ho, amb coherència justament, com tu molt be dius..
gracies pel comentari, una abraçada

13 zel { 02.23.11 at 23:34 }

Volen gran rendiment, volen que no hi hagi fracàs i tanquen l’escola a les eines que hauran d’emprar en gairebé qualsevol tasca futura i evidentment en tota carrera que vulguin fer. És del tot increible, no ho entenc! Un plaer llegir el post.

14 mariona { 02.27.11 at 17:48 }

Jo sempre penso que fem mig pas endavant i cinc endarrera… No entenc perque hi ha tant poca mentalitat de canvi.
Una abraçada bonica!

15 Trina Milan { 02.27.11 at 21:15 }

Zel,
gràcies per les teves paraules, alguns encara no saben que la vida de fora ha de ser també la vida dins l’escola; no podem trencar la dinàmica real. Ningú voldria i menys els estudiants, ells són qui més necessita treballar amb les eines del moment, i tal i com es viu ara…la resta són excuses dels adults..
una abraçada

16 Trina Milan { 02.27.11 at 21:20 }

Mariona,
no hi ha mentalitat de canvi, ni mentalitat de moure gaires res; només alguna ma de pintura perquè no s’esquerdi el quadre, moure alguna cosa perquè no es mogui res…gràcies per la visita wapa, una abraçada

Deixa un Comentari

XHTML: Si vols, pots utilitzar aquestes etiquetes XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>