Blog pensat per comunicar idees, opinió, propostes i raons per intercanviar amb tot el món
Actualitza per a canviar l′imatge ;)

La revolució nord-africana


fotografia de La Vanguardia

La revolució nord-africana està protagonitzant els darrers dies tots els mitjans. La riba sud del Mediterrani està en efervescència;  des que a Tunísia van començar els aldarulls tot el nord africà s’ha encomanat de revolta i sembla que aquesta no té aturador. La impressió de que els països àrabs eren sota la implacable influència de la jihad es posa en qüestió amb aquesta revolució que defenestra els règims dictatorials, demana democràcia i té com a element de comunicació bàsic la xarxa social. Que la primera cosa que hagi decidit el govern Mubarak hagi estat la desconnexió d’Internet i el control de xarxes com Twitter, és simptomàtic de que aquests són els mitjans de comunicació més perillosos, per efectius, en aquest moment. Quan els mitjans tradicionals es troben “embargats” pel poder com es va demostrar a la guerra d’Irak; les xarxes socials, veritable mitjà de comunicació viral, es tornen eines imprescindibles per a la nova revolució.

Als països àrabs no s’ha arribat a produir mai en aquests darrers segles una veritable revolució social, com la que es va produir a Europa amb de la Revolució Francesa; i tot i el desenvolupament tecnològic empès sobretot per el poderós petroli i els seus milionaris beneficis, la gent, el paper de les dones, l’organització política, segueix ancorada en esquemes molt tradicionals que es veuen abocats a la finestra immensa de la televisió i d’internet. De fet tota la riba sud de la Mediterrània és un gran cinturó de misèria i dictadures que envolta l’Europa rica i democràtica, igual que les “banlieu” envolten les grans ciutats. Es permet a la gent somiar amb la rica Europa però no trepitjar-la. Però on són les autoritats europees d’exteriors en aquest conflicte? Ha arribat l’hora del canvi? Quan la xarxa posa de relleu que l’aportació de qualsevol pot ser fonamental per a la creació d’opinió, de negoci, de capacitat política, el poder polític i econòmic es veu interpel·lat al canvi. Moviments com els de Tunísia, Algèria o Egipte són exemple de que alguna cosa està canviant i no és precisament la de la guerra santa que tampoc ha estat capaç de donar menjar i benestar a la població sinó la de la demanda de llibertats.

Algunes peculiaritats interessants d’aquesta revolució nord-africana són: que el líder del canvi a Egipte sigui un científic, Al Baradei, ex-director general de l’Organisme Internacional d’Energia Atòmica (OIEA) que li va valer el Nobel de la Pau el 2005,  ara transformat en líder polític, seguint la línia de líders intel·lectuals d’altres revolucions. O especialment, que el canal de notícies que està ensenyant al món la revolta no sigui nord-americà sinó àrab, Al Jazeera, televisió qatarí, que inclús ha estat vetada a Egipte per les seves transmissions en directe, i la incorporació de Twitter i internet a la seva informació. Les relacions de les grans fortunes àrabs amb Europa i Nord-Amèrica són molt intenses; els diners dels petroli poden amb quasi bé tot, Barça inclòs. Serà doncs aquesta la “revolució de vellut” que canviarà la societat àrab en aquest segle XXI? La fotografia de La Vanguardia que il·lustra aquest post és però ben evocadora de realitats molt conegudes. Els militars amb els tancs, controlant les manifestacions de la gent a la Plaça de Tahrir d’El Caire, com la recordada Plaça de Tiananmen, no sempre reeixides, però que han canviat radicalment les seves societats, entrant al nou segle trepitjant fort. Atents a l’altra banda del mar, els homo sapiens eren a la península aràbiga fa 125.000 anys i van iniciar un viatge que, encara ara, tots estem fent.

Llibre: Immigrants de Philippe Legrain @Plegrain

Pel·lícula: La batalla de Argel de Gillo Pontecorvo

Música: Aicha de Cheb Khaled

Comparteix:
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google Bookmarks
  • Meneame
  • TwitThis

3 Comentaris
» Subscriu-te al RSS dels comentaris

1 Twitter Trackbacks for La revolució nord-africana — Platxèria [trinamilan.cat] on Topsy.com { 01.31.11 at 8:45 }

[...] La revolució nord-africana — Platxèria trinamilan.cat/2011/01/30/la-revolucio-nord-africana/ – view page – cached Blog pensat per comunicar idees, opinió, propostes i raons per intercanviar amb tot el món Tags [...]

2 Artur { 02.07.11 at 0:00 }

Caldrà veure cap on gira aquesta revolta. Si bé és cert que es respira un ambient de necessitat de lliberta, o si més no, de canvi radical, no és menys cert que els llops de la tirania teocràtica integrista estan amatents a portar aquest ramat al seu tancat. Tal com deia l’Oriana Fallaci, la democràcia s’ha de voler i no es pot imposar. No sé fins a quin punt és volguda la democràcia com a solució als seus problemes.

3 Trina Milan { 02.07.11 at 0:21 }

Artur,
segur que molta gent la vol, a Egipte hi ha classe mitjana, cosa que no passa a molts altres països del magreb, però també és cert que les classes dirigents, i els integristes no la volen per a res…incloses les grans potències, per tant, queda molt encara per veure…gràcies per la teva visita al bloc..
una salutació cordial

Deixa un Comentari

XHTML: Si vols, pots utilitzar aquestes etiquetes XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>