Blog pensat per comunicar idees, opinió, propostes i raons per intercanviar amb tot el món
Actualitza per a canviar l′imatge ;)

2011 i més enllà

L’inici d’un any convida a pensar en prediccions i cada vegada es fa més difícil. La revolució tecnològica va molt ràpida i  comporta que la comunicació, els viatges, les relacions personals canviint també a la mateixa velocitat. El que està clar és que la web, les aplicacions tecnològiques, la comunicació i la xarxa estan modificant els comportaments socials. Els sistemes tancats d’organització econòmica i social estan obsolets. Un exemple és l’economia financera que ha fet esclatar la crisi econòmica a partir de les subprime. El fet de que la borsa estigui connectada globalment  i actuant de forma ininterrompuda ha fet que el que podia ser una actuació específica d’un territori concret s’hagi convertit en un virus pandèmic de l’economia de tot el món. I això ens porta cap a la comunicació total. Les organitzacions han de ser espais intercomunicats, que funcionin com el mateix cerebre humà, sinapsis que podran controlar amb nanotecnologia els ordinadors o les màquines domèstiques.

Del local al global, de la web a la realitat. Al carrer les indicacions seran projectades directament a l’aire, i viurem en un món hiperconectat que obligarà a les persones a relacionar-se també de forma hiperconectada. Per què ara es venen emocions i no productes? Perquè les experiències ja són un producte, la realitat augmentada, els robots, la informació al núvol, són propostes reals que ja estan a les nostres vides. Això comporta que ens hem de plantejar qui som a la xarxa, si el nostre DNI ja és una IP. Per tant les normes, les lleis, com s’apliquen en un mon on els espais territorials ja no importen? El Gran Germà pot ser una realitat, els límits són els que nosaltres ens imposem. Com les professions, que seran noves en funció d’aquestes noves situacions. Treballem en xarxa, a nivell global, en professions que fins ara no coneixem com la biomedicina que aconsegueix integrar xips en el cos humà. Somien els androides amb ovelles elèctriques?

Els esquemes polítics i socials que ens han servit fins ara, no tenen validesa. Les potències mundials no són els països, són les corporacions. Una empresa com Facebook té més persones i més valor econòmic que molts territoris. La presa de decisions es concentra en poques i diverses mans, i mentre, la relació social dels grups ve determinada per la pròpia dinàmica de la relació tecnològica. Podem seguir fent sistemes educatius que tenen per objectiu preparar persones per a una cadena de muntatge? Podem seguir mantenint sistemes de recaptació d’impostos sense tenir en compte l’aterritorialitat dels nous models de negocis? Són les llengües una barrera de relació quan els traductors poden estar implantats al cervell i actuar automàticament? Seran les capacitats de gestionar tota aquesta informació on line, ràpida i tecnològica la que ens donarà la possibilitat de sobreviure. La resposta ràpida davant de nous reptes; la mal·leabilitat de les nostres pròpies capacitats, la validesa de les nostres creences, ens han de facilitar l’adaptació. Darwin ja ho deia: ” no sobreviu el més intel·ligent, sobreviu el que millor s’adapta”.

Llibre: En la cabeza de Steve Jobs: la mente detrás de Apple de Leander Kahney

Pel·lícula: Blue Valentine de Derek Cianfrance

Música: Mad World de Tears for Fears

Comparteix:
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google Bookmarks
  • Meneame
  • TwitThis

3 Comentaris
» Subscriu-te al RSS dels comentaris

1 Twitter Trackbacks for 2011 i més enllà — Platxèria [trinamilan.cat] on Topsy.com { 01.03.11 at 17:26 }

[...] 2011 i més enllà — Platxèria trinamilan.cat/2011/01/03/2011-i-mes-enlla/ – view page – cached Blog pensat per comunicar idees, opinió, propostes i raons per intercanviar amb tot el món [...]

2 Alex Letosa { 01.07.11 at 14:34 }

Em conformo amb què el Departament d’Educació continui fent educació, tot i passar-se a dir Ensenyament i a veure quin enfocament prenen les tecnologies de la comunicació a aquesta nova etapa. Suposaran una eina per al canvi metodològic? Serà un requeriment el canvi metodològic?

http://alexletosa.wordpress.com/2011/01/07/sobre-el-canvi-de-nom-del-departament-deducacio-a-departament-densenyament/

Enhorabona pel bloc!

3 Trina Milan { 01.09.11 at 23:07 }

Alex,
gràcies per la visita; el canvi de nom pot comportar canvi de conceptes, però la feina i els reptes actuals no deixen lloc a dubtes; fracàs escolar, fracàs del sistema i reptes formatius vers les noves formes d’aprenentatge 2.0 i de resposta a les necessitats laborals. Sigui com sigui, estem posats i el nou govern haurà de fer un gran esforç, com tots els professionals.
salut i força

Deixa un Comentari

XHTML: Si vols, pots utilitzar aquestes etiquetes XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>