Blog pensat per comunicar idees, opinió, propostes i raons per intercanviar amb tot el món
Actualitza per a canviar l′imatge ;)

De Mad Men a Fringe

Sempre hi ha hagut classes. Les pel·lícules han estat fins fa poc el referent del llenguatge audiovisual per excel·lència ; com havia passat amb la literatura escrita. Personatges com Cervantes o Shakespeare varen veure primer les seves obres en formats fascicle abans que publicades com a llibres sencers. O el còmic, que ha arribat a ser literatura de culte per a molts, per sobre de la clàssica narrativa escrita. Són doncs les series de televisió la darrera proposta de literatura àudiovisual de qualitat? la pregunta està a molts articles i molts llibres, fa pensar a molts sobre com les series han “enganxat” a espectadors que mai haurien vist aquest format televisiu. I per què? Doncs perquè ja no es veuen les series de capítol en capítol, esperant que la cadena de torn posi el següent el proper dia; ara es veuen per internet i d’una tacada, sessions domèstiques o públiques d’una temporada sencera són el format més utilitzat.

Però, és només la tecnologia la que ha fet que Don Draper o Olivia Dunhan siguin perseguits per milions de fans? Segurament és important tenir en compte que les xarxes socials han fet dels personatges i dels seus actors protagonistes ‘”annexes” de les mateixes series. Els espectadors poden trobar a twitter o facebook la proximitat desitjada i l’avançament de dades de les series preferides interaccionant amb ells (Fringe ha desenvolupat una presència a la xarxa que supera a la resta amb activitats que imiten la pròpia sèrie com la web de Massive Dynamic o els nicks o wikis dels personatges de la sèrie). Són el complement perfecte per a transmetre emoció i fer comunitat entre els fans d’un personatge o d’un producte determinat. A més, estan acabant amb el timming d’estrenes global; si s’estrena a USA, es pot veure on sigui del planeta, i per tant, el merchandising, la venda i consum del producte és immediat arreu, i també la forma en que els continguts són pensats, els propis espectadors/internautes, són membres de comunitats que poden arribar a modificar estratègies perfectament dissenyades.

I això és especialment important si parlem dels continguts. Els guions de les series són de molta qualitat, són literatura feta llenguatge àudiovisual. De fet són el quadre social més complet que podem contemplar en aquests moment de determinats moments històrics o grups culturals. Series com The Pacífic, on s’explica el recorregut per la segona guerra mundial de soldats reals nordamericans; Mad Men, la millor descripció de l’esclat de la generació que va modificar socialment el món occidental amb la publicitat, el feminisme, les drogues o la revolució sexual; o The West Wing, un àcid fresc de la política més real; són exemples del que estem dient. És la revolució del mitjà audiovisual més interessant dels darrers temps, i això, en un món un tecnològicament no donem l’abast als canvis, és molt important. Enganxats a Mad Men o a Fringe, gaudim de molta qualitat narrativa, la nova literatura que ens emociona. Estiguem atents a les pantalles…

Llibre: The Wire. 10 dosis de la mejor serie de televisión de Simon, Pelecanos i altres

Pel·lícula:  The green lantern de M. Campbell

Música: Shahdaroba de Roy Orbison en la BSO de Mad Men

Comparteix:
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google Bookmarks
  • Meneame
  • TwitThis

3 Comentaris
» Subscriu-te al RSS dels comentaris

1 Twitter Trackbacks for De Mad Men a Fringe — Platxèria [trinamilan.cat] on Topsy.com { 08.15.10 at 19:53 }

[...] De Mad Men a Fringe — Platxèria trinamilan.cat/2010/08/15/de-mad-men-a-fringe/ – view page – cached Blog pensat per comunicar idees, opinió, propostes i raons per intercanviar amb tot el món Tweets about this link [...]

2 zel { 08.17.10 at 19:08 }

El que et puc assegurar és que no sóc gens seguidora de sèries, però a fringew no m’hi vaig poder resistir, la veia fins en anglès subtitulat per manca de paciència, suposo que barrejava emocions molt molt humanes amb aspectes d’aquells que exciten la imaginació…

3 Trina Milan { 08.17.10 at 19:38 }

Fringe és molt interessant, molt barreja de ciència i misteri, ens hem enganxat a tots….gràcies Zel

Deixa un Comentari

XHTML: Si vols, pots utilitzar aquestes etiquetes XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>