Blog pensat per comunicar idees, opinió, propostes i raons per intercanviar amb tot el món
Actualitza per a canviar l′imatge ;)

Política 2 punt 0

Internet ens farà més democràtics? La irrupció de les xarxes socials està modificant la feina de molts, de periodistes fins a mestres, però quin és l’abast que pot tenir a la pràctica política la implantació d’aquests nous canals? La democràcia és encara tendre a casa nostra, 30 anys no són res en el temps històric. Però la rapidesa amb que Internet està entrant en les nostres vides fa que 30 anys siguin una eternitat front els mesos que porta  Twitter essent protagonista d’una nova forma de comunciar-se entre persones. Moltes d’aquestes qüestions es plantegen en el llibre Política 2punt0 que ha presentat Ernest Benach, President del Parlament de Catalunya, polític pioner en la utilització personal i professional de les xarxes socials. Vídeo de la presentació del llibre a l’hotel Me de Barcelona.

Hi ha un repte latent en la pràctica democràtica dels ciutadans i en la  forma de fer política dels professionals que s’hi dediquen: fer de la democràcia l’instrument de benefici social i personal que està cridat a ser. Segurament quan molts es plantegen si cal anar a votar o no perquè els discursos els queden lluny, o ni tan sols s’han acostat mai a un miting de campanya electoral perquè allà només hi van els fidels del partit corresponent, estem definint una mala pràctica de la democràcia dels ciutadans. Però és especialment important la pròpia forma de fer dels polítics, aquells que dedicats professionalment a la cosa pública no són capaços de convèncer al ciutadà de que és important votar, que és rendible la feina que es fa al Parlament, que realment es fan lleis per a benefici social; demostrar que l’equitat i el dret a viure dignament és l’objectiu i no l’excepció. No és fàcil en un món canviant i amb reptes extraordinaris de canvi estructural.

És doncs Internet una oportunitat de regenerar la vida política a casa nostra? Estem davant d’una possibilitat real de conversa amb el ciutadà. Com va dir ahir el President Benach: “Amb les xarxes socials ja no parlem al ciutadà, ara parlem amb el ciutadà” La diferència és notable, qualsevol que vulgui ser a la xarxa ha de construir la seva identitat digital real, sense enganys, amb coherència i honestedat. Ningú serà un altre per ser a la xarxa, els votants esperen veracitat; Internet fa que tot sigui més transparent i per tant necessita de polítics molt segurs de qui són i què defensen. Aquesta conversa directa entre polítics i ciutadans és el valor afegit d’Internet. Segurament això que ara ens preguntem, dintre de poc temps serà una realitat incontestable, mentre, Internet ens ens ho posa una mica més fàcil cada dia.

Llibre: Política 2punt0 d’Ernest Benach

Pel·lícula: The Hurt Locker de Katrhyn Bigelow

Música: The crazy hearth de Ryan Bingham/The weary kind

Comparteix:
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google Bookmarks
  • Meneame
  • TwitThis

8 Comentaris
» Subscriu-te al RSS dels comentaris

1 Iñaki Murua { 03.11.10 at 1:09 }

“Hablamos” (con el ciudadano)
¿Y escucharle, que no oírle?

2 Dani Gàmez { 03.11.10 at 8:44 }

és clau que hi ha hagi aquests petits passos per desembocar en una política un tant més participativa. Falta encara molt per recórrer ja que tot i que els que estem immersos en les xarxes tinguem una visió irreal de la realitat, encara hi ha gent del món de la política que no hi creu. Cal un canvi de mentalitat que no crec que porti el mateix ritme que el de les xarxes socials. El que està clar és que ara per ara la política es continua fent igual que fa 20 anys i les noves tecnologies s’apliquen en compta-gotes, per fer arribar la tant anhelada, política 2.0, a tots els ciutadans

3 Miquel { 03.11.10 at 16:52 }

Trina,
Sento discrepar amb el plantejament de fons del teu article, que tu amb una mica de “pilleria intel•lectual” (permet-te’m que utilitzi un terme poc ortodox) planteges en forma de preguntes sense mullar-te gaire en les respostes, i penso que fas be de no mullar-te gaire. Internet és una eina, una molt bona eina si tu vols, però per que serveixi per democratitzar-nos primer de tot és imprescindible que sobretot els polítics, però també els que no ho som, canviem la nostra mentalitat. I per canviar mentalitats internet no serveix, cal un convenciment previ. En tot cas sí que podem dir que internet serveix que estar molt més informats que abans, però això vol dir que les dictadures també utilitzen aquesta fantàstica eina per controlar-nos amb molta més facilitat i eficàcia, és a dir, que també podria ser que la utilització d’internet i precisament gràcies a aquesta eina servís per consolidar dictadures. No penso pas que internet necessàriament porti més democràcia sinó només més informació. Xina és una dictadura comunista-capitalista del morro fort, sense fissures, i allà internet és una eina d’us normal per a la població, però això no vol dir que la democràcia a la Xina hagi avançat ni un mil•límetre si ho comparem amb fa vint anys. El resum final és que internet pot servir tant per fer-nos més democràtics com per consolidar règims que no ho són, i tot dependrà de l’ús que se’n faci. Per acabar, ja pots suposar que m’agradaria estar equivocat i que internet portés la democràcia allà on encara no ha arribat.

4 Trina Milan { 03.11.10 at 21:08 }

Iñaki,
genial la precisión….faltaba eso…saber que hay que escucharlo…gracias!!

5 Trina Milan { 03.11.10 at 21:09 }

Dani,
exacte…però em sembla que va més ràpid del que molts pensen…gràcies!

6 Trina Milan { 03.11.10 at 21:12 }

Miquel,
totes les tecnologies poden ser utilitzades per al millor i el pitjor, només en com els humans les fem servir està la diferència…el missatger no és el culpable, però pot provocar el canvi….gràcies!

7 Politika 2.0 « azConan “El Bárbaro”, Social Media Manager { 03.12.10 at 13:10 }

[...] del llibre va projectar-se aquest vídeo on podem sentir a companys d’aventures 2.0 com la Trina Milan o el Miquel Pellicer explicant les seves experiències i com apliquen les virtuts de la xarxa a la [...]

8 jordi { 03.14.10 at 17:38 }

El otro día estuve en una manifestación ciudadana en busca de la verdad que cualquiera a estas alturas ya sabe.

http://www.youtube.com/watch?v=wO3ucJZlgL4&feature=player_embedded

Es la clase política la que debe bajar a los auténticos y legítimos dueños soberanos del Estado, los ciudadanos ¿ Seguro que lo estendeis ? Lo dudo.

192 asisinados dan buena prueba de ello.

:)

Deixa un Comentari

XHTML: Si vols, pots utilitzar aquestes etiquetes XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>