Blog pensat per comunicar idees, opinió, propostes i raons per intercanviar amb tot el món
Actualitza per a canviar l′imatge ;)

Desfent mites: El saber no ocupa espai

A partir d’un post de l’Alex Puig (@alexpuig) on proposa que agafem dites i les deconstruim per trobar el veritable sentit de les coses, he seleccionat “El saber no ocupa espai” que en el seu en l’origen es defineix com allò que realça el valor de l’experiència i el coneixement. La raó enfront la possessió. Posa l’èmfasi allò material significava també tenir el coneixement perquè aquest es trobava en els papers, en els papirs, en els objectes. Qui la va imaginar segurament era algú que valorava l’experiència com a coneixement compartit, com a coneixement genuí i volia fer palesa la necessitat de tenir coneixement malgrat la major importància d’allò que és material.

Avui aquesta dita és més veritat que mai perquè el saber o allò que acumula el saber té una possibilitat tecnològica que és el núvol (cloud computing), tenir el coneixement en un no-espai que a més facilita la connexió amb d’altres persones o formes de saber que fan que el propi saber sigui modificat, segurament millorat i en tot cas en constant evolució. Es presenten però alguns conflictes: qui controla el núvol?, com se sap qui és l’autor i com es manté privacitat i a l’hora intercanvi? el núvol és un gran germà orwellià? Està clar que la frase premonitòria: el saber no ocupa espai, ha canviat el significat però no l’objectiu: la necessitat de reivindicar el coneixement com a focus de llibertat i d’avenç. Ens serveix la tecnologia per aconseguir-ho?

Estic pensant que en realitat no estic deconstruint la dita (disculpa @alexpuig) estic donant-li un altre sentit però em serveix igual com a metàfora del problema real: com a societat, li donem el valor real al fet de tenir i generar coneixement? Segurament al darrera del desig del relator de la dita estava justament el fet de la menor consideració social i cultural del saber com a valor afegit, que és també un sentiment recurrent de molts dels qui intentem defensar la recerca, la innovació, el saber per sobre dels valors purament monetaris, o materials. No és que siguem hippies amb la flor a la mà, és que sabem que cap empresa de les que avui cotitzen a l’alça a Wall Street desprecien el coneixement com a valor, i si no, pensem només en Google.

Llibre: La hora de los sensatos de Leopoldo Abadia

Pel·lícula: I’m not there de Todd Haynes

Música: Empire state of mind de Jay-Z i Alicia Keys

Comparteix:
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google Bookmarks
  • Meneame
  • TwitThis

2 Comentaris
» Subscriu-te al RSS dels comentaris

1 Artur { 02.22.10 at 0:40 }

Les empreses que cotitzen a Wall Street tenen molt clar la “cultura del coneixement” o, millor dit, l’actitud vital del coneixement. El coneixement ens ha fet progressar perquè ens dóna les eines per a resoldre els problemes. Hi ha una teoria que explica els motius pels quals la nostra societat ha aconseguit aquest nivell de desenvolupament, sobretot si tenim en compte que altres civilitzacions, més potents, no ho han aconseguit (podríem parlar dels antics egipcis, dels Asiris, dels Mongols, etc.). La raó principal és “l’aprofitament dels recursos”, l’optimització. I això no es pot fer sense el coneixement i sense una “educació per al coneixement”.

També crec que un dels problemes del nostre sistema educatiu és precisament aquesta manca d’actitud del coneixement. Cal una educació per al coneixement i cal incentivar i esperonar l’estima al saber, a conèixer, a llegir…. a dubtar i criticar… a preguntar-se els “perquès”.

Coneixement és llibertat

2 Trina Milan { 02.22.10 at 9:18 }

Artur,
m’agrada molt com raones el fet diferencial de la nostra cultura: l’aprofitament de recursos, l’optimització….aquest és el concepte, i és molt encertat. Tens raó quan dius que el nostre sistema educatiu no va sobrat d’aquesta actitud, però tampoc la nostra societat, ho estem veient en com es gestiona políticament una crisi econòmica que és sistèmica i que no té aturador…
gràcies pel comentari,..una abraçada

Deixa un Comentari

XHTML: Si vols, pots utilitzar aquestes etiquetes XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>