Blog pensat per comunicar idees, opinió, propostes i raons per intercanviar amb tot el món
Actualitza per a canviar l′imatge ;)

El mòbil, l’eina de la xarxa

http://mundogadget.com/files/2008/03/skyphone_5.jpg

Començant l’any i sense voler prendre la feina als futuròlegs sí que voldria imaginar com anirà el món de les xarxes, d’Internet, d’aquesta eina que ens canvia inclús la forma de pensar. Fa un temps a aquells que anàvem amb un mòbil i el portàtil a la ma ens deien frikis però vet aquí que el negoci de la mùsica se’n va en orris, o que la televisió es veu per Internet, o que la comunicació es fa per telèfon mòbil i no per fixe, i el negoci ja no és el que era. Com és possible que ja no comprem diaris cada dia? com pot ser que el llibre en paper tingui els dies comptats a les escoles? algú podia imaginar fa només cinc anys que podria parlar per Skype des de l’ordinador amb qualsevol lloc del món i gratis? Alguna cosa més que postmodernisme és que els grans negocis a la borsa siguin de Google i no d’empreses clàssiques com els bancs que s’han enfonsat en la misèria econòmica el darrer any. Confirmat ja que la xarxa és part fonamental de les nostres vides anem ara a pensar com i de quina manera la farem servir, amb quins continguts i amb quines eines.

El tema dels continguts mereix alguns posts i tot arribarà, però el de les eines em sembla més clar i evident, l’eina d’Internet és el mòbil, per sobre d’ordinadors, siguin netbooks o portàtils, i les altres máquines com la televisió o les consoles no arriben a les capacitats temporals i espaials del mòbil. Els mòbil estan cridats a ser l’eina fonamental: pel tamany, és més accessible i usable; és més econòmic, tothom el té; pot utilitzar-se a qualsevol espai, fora i dins dels edificis, en qualsevol situació i per pràcticament qualsevol activitat. Els darrers enginys de telefonia mòbil ja incoporen pràcticament totes les capacitats de qualsevol ordinador, a més de ser càmeres de fotografia, de video, reproductors de música i transmissors de dades i veu, localitzadors, GPS, i estan capacitars per admetre totes les incorporacions i gadgets imaginables.

Els desavantatges poden ser d’accés a determinats continguts en funció de les comunicacions i els serveis de les operadores, les abusives tarifes planes o l’encobert monopoli, però tot plegat només farà que es retardi en algunes zones el que ja és una realitat. Utilitzar les xarxes socials comunica la gent i fer-ho des del mòbil facilita que es pugui actuacior des de l’online a l’offline amb total continuïtat. El móbil acabarà amb la idea de que Internet aïlla, de la prevenció escleròtica dels qui neguen la vàlua de la xarxa com a motor de relacions, com a eina de negoci, com a facilitador de trasnmissió de coneixement. Un bon mòbil amb conexió de dades és el millor regal per a un infant, per a un emprenedor, per a un alumne, per a tothom, els posarà al món en una ma.

Llibre: Micropolítica d’Antoni Gutiérrez Rubí

Pel·lícula: In the loop d’Armando Iannucci

Música: When you’re gone de The Cranberries

Comparteix:
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google Bookmarks
  • Meneame
  • TwitThis

3 Comentaris
» Subscriu-te al RSS dels comentaris

1 Twitter Trackbacks for El mòbil, l’eina de la xarxa — Platxèria [trinamilan.cat] on Topsy.com { 01.04.10 at 23:59 }

[...] El mòbil, l’eina de la xarxa — Platxèria trinamilan.cat/2010/01/04/el-mobil-leina-de-la-xarxa – view page – cached Blog pensat per comunicar idees, opinió, propostes i raons per intercanviar amb tot el món [...]

2 Miquel { 01.05.10 at 7:16 }

Bon dia Trina,
No em queda clar si quan dius que “aquesta eina ens canvia inclús la forma de pensar” et refereixes a internet (la xarxa) o al mòbil (l’aparell), o a les dues coses. Per mi tant una cosa com l’altre són simples eines, molt sofisticades si tu vols, però sense anar més enllà.
Jo tinc un client, una pime amb quasi cent treballadors, i l’amo i a la vegada director general no té mòbil ni en vol. Sovint pot estar un dia sencer il•localitzable. Sempre em diu que ell mai ha perdut una operació pel fet de no haver estat localitzable en un moment determinat. Diu que el negoci que no es fa avui es pot fer perfectament demà (amb això jo hi estic bàsicament d’acord).
Jo ara el tenia mig convençut que hauria de portar un mòbil a la butxaca, encara que el portés desconnectat i només l’utilitzes per trucar quan a ell li convingués (perquè tothom sap que primer només l’utilitzes per trucar, però aviat veus que pot ser convenient que en un moment determinat estiguis localitzable).
Però si aquest home ara llegeix el teu blog i veu que corre el risc que li canviï “la forma de pensar” molt em temo que la decisió de fer-se amb un aparell d’aquests quedarà ajornada sine die. El què et vull dir amb aquesta història és que a mi el mòbil i internet m’han facilitat molt la feina, això és evident, però no sóc gens conscient que utilitzant aquestes eines jo hagi canviat de forma de pensar. Potser és que digitalment parlant jo encara no acabo de ser prou modern…

3 Trina Milan { 01.07.10 at 23:57 }

Miquel,
el que intento explicar és que el mòbil ens porta a una revolució de procediments i tecnologia perquè és de fàcil utilització i capaç d’aglutinar molts serveis en un instrument petit i accessible, segur que molts no en seran usuaris però en general i per majoria s’imposa, inclús per sobre d’altres com el portàtil. El canvi de forma de pensar és una referència a un estudi que diu que la gent que utilitza normalment les eines d’internet, les xarxes socials, les cerques pensa amb procediments neurològics una mica diferents, com quan s’apren a llegir, no és res d’estrany i no parla de control del pensament….
els apocalíptics sempre han estat temptats de tenir la veritat absoluta, jo no…només expresso idees, ensumo hipòtesis, poca cosa més….salut i bon any Miquel

Deixa un Comentari

XHTML: Si vols, pots utilitzar aquestes etiquetes XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>