Blog pensat per comunicar idees, opinió, propostes i raons per intercanviar amb tot el món
Actualitza per a canviar l′imatge ;)

Barça, els argonautes globals

http://www.rtve.es/resources/jpg/9/5/1256567138559.jpg

Malinowski va escriure en la seva famosa obra Els argonautes del pacífic occidental que ” les institucions socials que creen totes les cultures del món proporcionen satisfacció col·lectiva a les necessitats individuals (principalment biològiques), considerant a cada societat com un sistema tancat i coherent.” I va estudiar especialment l’intercanvi que es dona entre les illes del pacífic anomenat Kula, que consisteix en intercanviar-se objectes de poc valor monetari però de molt valor emocional o de prestigi com collarets o braçalets, fent viatges amb les canoes d’illa en illa, amb un ordre determinat. Aquest intercanvi facilita les relacions entre comunitats, aquells que portens les canoes són prestigiats i les comunitats mantenen el respecte a les normes del Kula, és a dir la institució serveix a l’individu i satisfà necessitats que no són necessàriament res que tingui a veure amb el Kula, com les relacions matrimonials o les de comunitats.

Ens serveix aquest model dels indígenes de les illes del Pacífic per a analitzar com els jugadors del Barça són en realitat un model conegut d’estratègia Kula en la societat global mundial. Podria semblar agosarat però mireu que responen a les característiques que Malinowski va definir: els argonautes, avesats conductors de canoes que naveguen pel pacífic per a fer el rite Kula representen la sublimació de les seves tribus i estalvien molts de mals de cap a l’hora que faciliten relacions socials, matrimonials i polítiques. Exactament com el que fan els jugadors dels equips de futbol actual, i especialment el Barça.

I per què aquest Barça especialment? doncs perquè a més aquest equip és un conglomerat unit que juga en grup, que compta amb jugadors excepcionals com Messi (pilota d’or) però que provenen de La Masia, l’origen de la tribu, i per tant amb una idea del joc que ultrapassa les excepcionalitats per a convertir-se en un grup compacte capaç d’anul·lar a grans esportistes individuals. Un pessic de convicció, i un molt d’identificació grupal fan d’aquests argonautes un equip únic que a més aconsegueix que qualsevol persona del món sigui capaç d’identificar-se, el seu Kula és senzill: intercanvien emoció, sensacions conegudes, orgull (Iniesta fent callar a CRonaldo) i proximitat, tots podem ser Messi. Si a això li afegim el component identitari de nació sense estat que incorpora la catalanitat del Barça, qualsevol grup cultural del món que es consideri maltractat o sense els seus drets, es veurà representat, i a més UNICEF a la samarreta. Els moderns argonautes no han inventat res, han sabut recordar i fer el que totes les cultures del món saben des dels orígens.

Llibre: Els argonautes del pacífic occidental de Bronislaw Malinowski

Pel·lícula: 10000 BC de Roland Emmerich

Música: Viva la vida de Coldplay

Comparteix:
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google Bookmarks
  • Meneame
  • TwitThis

Cap Comentari
» Subscriu-te al RSS dels comentaris

No hi ha comentaris encara...

Sigui el primer en comentar aquest article.

Deixa un Comentari

XHTML: Si vols, pots utilitzar aquestes etiquetes XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>