Blog pensat per comunicar idees, opinió, propostes i raons per intercanviar amb tot el món
Actualitza per a canviar l′imatge ;)

Paper digital, post comú

Llegir és un dels plaers més intensos que conec des que en vaig aprendre. A les fosques i amb una llanterna era obligat Lovecraft per a endinsar-me en els Mites de Cthulhu embolicada en la manta que em protegia dels horrors impossibles que no podia deixar de llegir. Hi ha una tradició de lletraferits que s’encomana i no ens deixa per sempre més, és com anar en bici, que una vegada n’aprens ja no se t’oblida.

Podem els lectors impenitents passar tots directament a ser bitferits? Som integrats per defecte, sigui en el format que sigui la lectura? La meva hipòtesi és que sí. Tots aquells que impregnats del vici de llegir ens aboquem a les llibreries quan surt el darrer llibre de Larsson o el de Harry Potter o les poesies de Margarit, som també els que encuriosits ens mirem els llibres digitals i esperem amb candeletes que arribi l’e-book o “l’ibuc” com ja fa dies que li dic a l’invent del llibre digital.

Adaptació a l’entorn li deia en Darwin, i enculturació li diria Lévi Strauss, potsats a fer, qui pot abominar del llibre digital si l’espera una bona estona de plaer indestructible amb una poesia com aquesta de Joan Margarit?

Recorda quan encara no sabies
que no et tindria pietat la vida.
Amor i temps: el temps que és en nosaltres
com la sorra del riu que, a poc a poc,
va canviant la forma de la costa.
L’amor, que ha copiat en els teus ulls
la claredat de l’illa del tresor.
Sensual, solitària, voltada
per la sonora senectut del mar
i pels crits militars de les gavines.
El somni clandestí d’un home gran.

Fa dies que tenia pendent aquest post comú sorgit d’una xerrada twittera, un plaer compartir post i opinions entre els següents twitters: @mcap_sr3 @irinoko @jrosell @mik1977 @jrosell @jordigarcia @perdomo soniola @toniaira @evasnijders i que va comportar d’altres posts en els blocs corresponents que us enllaço aquí:

- PerdomoToni AiraJrosellNoticia diari digital - Sobre Manuel Rivas. – MediafuturistSoniola

Llibre: Càlcul d’estructures de Joan Margarit

Pel·lícula: The visitor de Thomas McCarthy

Música: Come away with me de Norah Jones

Comparteix:
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google Bookmarks
  • Meneame
  • TwitThis

15 Comentaris
» Subscriu-te al RSS dels comentaris

1 Anna { 11.17.09 at 18:48 }

Per què no, veritat? Suposo que el gust per la lectura podrà més i ens farà adaptar a qualsevol suport que ens proporcioni una estona de plaer. ;-)

2 Trina Milan { 11.17.09 at 18:51 }

Anna,
exacte…adaptatius com som per què no adaptatius digitals?….una abraçada

3 Francesca { 11.17.09 at 19:00 }

Crec que tens tota la raó, però que cadascú de nosaltres necessitarà un temps per adaptar-se. Jo, que m’apunto a tots els trastets digitals que surten al mercat (i que llegeixo fins i tot els prospectes dels medicaments, tot sigui dit!) no em veig ara per ara amb l’e-book, però no ho descarto en un futur, tot dependrà de l’oferta de títols.
El teu post em sembla molt interessant i em serveix com a punt de partida per fer una reflexió: crec fermament que l’e-book sumarà i no restarà lectors al llibre clàssic… l’únic que no m’acaba d’agradar és que sigui un dispositiu massa “especialitzat” en un temps en el que prima la multifuncionalitat, però això també canviarà amb el temps… espero ;-)

4 Trina Milan { 11.17.09 at 19:05 }

Francesca,
gràcies per comentar al post. Estic d’acord amb tu en que els dispositius encara són perfeccionables, però va tot tan ràpid que no trigaran. Jo estic esperant amb candeletes el meu Ibuc, els que som adaptatius som així, com molt be dius…una abraçada

5 soniola { 11.17.09 at 19:13 }

es veriat, al final ens adaptarem com amb tot el que va canviant al llarg de la vida! i ens estalviarem en estanteries!;)

6 Trina Milan { 11.17.09 at 20:54 }

Soniola,
i estalviarem paper i millorarem el medi ambient ;-)
una abraçada

7 Twitter Trackbacks for Paper digital, post comú — Platxèria [trinamilan.cat] on Topsy.com { 11.18.09 at 0:51 }

[...] First Tweet: 6 hours ago trinamilan Highly Influential trinamilan New blog post: Paper digital, post comú http://trinamilan.cat/2009/11/17/paper-digital-post-comu/ retweet [...]

8 irinoko { 11.18.09 at 1:28 }

Segur que aquells que ens agrada llegir ens adaptarem a qualsevol mitjà que aparegui per fer-ho. Sense adonar-nos, ens passem hores davant de l’ordinador llegint sense parar, així que canviar la pantalla gran per un e-book tampoc serà dur per als que hi estem acostumats, tot i que jo trobaré a faltar el paper, té el seu encant i tinc llibres per donar i vendre.

Mirem la part positiva, els e-books, a més de ser favorables per al medi ambient, faran que no haguem de recórrer a la llanterna per llegir Lovecraft ;)

9 Trina Milan { 11.18.09 at 11:08 }

Irinoko,
i a més serà més econòmic accedir a milers de llibres, l’aparell pot semblar car en aquest moment, però si sumessim el que costen milers de llibres en paper, veuriem que surt millor de preu…és la cultura a l’abast…
salut i benvinguda a Platxèria

10 Jos Petit { 11.18.09 at 13:31 }

Ho deixaré per als meus fills “l’ibuc” sense epr això donar l’esquena al futur hieprtiecnològictecnològic.. Sense comptar el que ha de sortir encara tinc molt acumulat i pendent del meu món cultural. No és un que s’adaptin els altres però acepto el meu temps i el tacte, la olor, …del gust de llegir. Com comenta Francesca, segur que sumarà.

11 Trina Milan { 11.18.09 at 17:14 }

Jos,
no ho deixis per als teus fills, veuràs que no te’n podràs estar…..el gust per llegir és massa alt com per no fer-ho també en un ibuc..
salut

12 Jos Petit { 11.21.09 at 18:49 }

LLegir i somniar….sí, sí, que diu Boca Dorada.
He disfrutat amb una entrevista a Antonio Muñoz Molina a BABELIA. Al minut vuit, quasi acabant, s’alia amb la Trina per promocionar l’ús de “l’ibuc”.
http://www.elpais.com/videos/cultura/BABELIA/939/casa/Antonio/Munoz/Molina/elpvidevn/20091120elpepucul_1/Ves/

13 Trina Milan { 11.22.09 at 19:30 }

Jos,
una sorpresa que Muñoz Molina s’afegeixi a la promoció de l’ibuc…;) vindrà per obligació quasi……ell sap escriure, molt bé per cert…és un honor coinxidir amb ell….
gràcies ;)

14 xavier { 11.28.09 at 15:33 }

Acabo de descubrir este post tuyo… tantos recuerdos han vuelto a mi cabeza leyendo tu referencia a los “Mites de Cthulhu” de Lovecraft… Muchas gracias. .)

15 Trina Milan { 11.28.09 at 15:57 }

Xavier,
los mismos que los que yo recordé cuando lo escribí..los recuerdos literarios son parte fundamental de la memòria personal, me alegro de compartirlos..un abrazo

Deixa un Comentari

XHTML: Si vols, pots utilitzar aquestes etiquetes XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>