Blog pensat per comunicar idees, opinió, propostes i raons per intercanviar amb tot el món
Actualitza per a canviar l′imatge ;)

Líders

Obama i Springteen

Líder és aquella figura que destaca per sobre de la resta del grup, que té la capacitat d’influir en el col.lectiu per aconseguir objectius comuns. No tots els líders tenen el mateix perfil, però tots tenen en comú una determinació innata per a generar consens al seu voltant, per a provocar en el grup respostes idèntiques. Al llarg de la història hem comprovat que són líders persones diverses, totes elles capaces de fer canviar situacions crítiques, de conduir enormes masses de gent cap a una acció concreta pràcticament només amb un grapat de frases. No sempre però amb objectius positius; al llarg de la història hem comprovat que personatges foscos han aconseguit moure masses de gent cap a objectius no precissament elogiables. Es fa difícil determinar quins són bons líders, en qualsevol cas, els drets humans són els que posen el límit a qualsevol actuació que generi conseqüències per a la societat. Però sobretot, un líder de veritat, és aquell que és capaç d’assumir les conseqüències de les seves accions; de la mateixa manera que arrossega persones és també capaç de fer-se’n responsable i de prendre decissions en moments crítics per a tothom. Conserva el cap clar i la capacitat de veure més enllà que el comú de la gent. Estem davant d’un temps on els líders no són tals?

La crisi econòmica i social que vivim, que és pràcticament un canvi sistèmic, posa davant d’aquells que tenen la responsabilitat de governar, de gestionar empreses, de crear opinió, de crear cultura, la necessitat d’exercir el lideratge en sentit ampli, i també de prendre decissions i assumir responsabilitats. No sembla però que aquesta sigui una época de líders de veritat. El desconcert davant de determinades actuacions a nivell econòmic ha arrossegat a la política global a situar-se en un estat de dessassosec que, aquest sí, arrossega a la gent de tot el món. Tenim els líders que necessitem? El món és un lloc diferent al que ningú tenia previst fa relativament poc temps. L’evolució tecnològica i especialment de la comunicació a Internet, ha creat una especie de temps mutant continu que ens obliga a adaptar-nos a situacions canviats en espais molt curts de temps, i amb procediments quasi màgics. El que ara podem fer amb un Iphone era impensable fa només dos anys. Per això Steve Jobs és avui un dels líders reconeguts mundialment com a generador de tendències, tant empresarials com de comportament social; els productes Apple han modificat la forma en que parlem, ens divertim o guanyem diners. Poca broma. I si en el camp d’Internet i la tecnologia revolucionaria està clar qui són els líders; també ho està en el camp de la cultura i l’entreniment. Personatges com Bruce Sprinsteen o Madonna han aconseguit canviar el comportament humà com pocs, i només amb cançons. Són influencers globals.

Però com es visualitza això a la política o a l’economia? En aquest moment en veritable buit de poder. La promesa d’Obama com a líders va fer somiar a molts, especiament amb una actuació innovadora i brillant a les xarxes socials, hores d’ara però no s’ha demostrat un resultat de canvi positiu de la seva acció. S’està veient però que són les masses crítiques, sense líders visibles, les que posen en qüestió l’statu quo d’un sistema que es demostra obsolet per a solucionar la crisi econòmica global. És un lideratge en xarxa el que s’entreveu en l’horitzó? Les grans manifestacions a Israel, Espanya, Catalunya, Gran Bretanya comencen a Twitter i s’estenen desprès als carrers i places de les ciutats. Alguns governs s’han plantejat tancar l’accès aquestes xarxes per controlar el carrer. L’error típic d’uns polítics forjats en el segle XX que no han entès el segle XXI. El Vaticà està a les xarxes socials, i els grans mitjans de comunicació tradicionals s’alimenten d’aquestes per a informar. Està canviant la percepció del lideratge, és un “net-lideratge” on l’horitzontalitat que permet internet posa al mateix nivell a persones de tota formació i condició; es desdibuixen els missatges, es fa complexe la presa de decissions i es fa simple i ràpida la capacitat de comunicació. Ara calen líders solvents que siguin capaços de mantenir el rigor i que ajustin el missatge a moltes i diverses cultures. En aquest canvi sistèmic els liders no només han de ser aquells que ens donen solucions puntuals, també, i sobretot, aquells que siguin capaços de veure més enllà i ràpid que estan exposats a la vista oberta de tothom.

Llibre: En la cabeza de Steve Jobs de L.Kahney

Pel·lícula: Invictus de Clint Eastwood

Música: Born in the USA de Bruce Springteen

Comparteix:
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google Bookmarks
  • Meneame
  • TwitThis

1 Comentari
» Subscriu-te al RSS dels comentaris

1 jordi { 09.26.11 at 9:47 }

Un besito Trina.

La vida en si es bastante sencilla, la naturaleza humana previsible y esta todo más que inventado. La actual estafa que estamos viviendo que algunos llaman crisis se basa en la caida de valores y en la toma del poder de los más in´ñutiles y corruptos con poderosas armas de marketing..

Esta persona nos cuenta de forma muy sencilla que es un lider:

http://www.youtube.com/watch?v=ZWRFlnwNKWs&feature=player_embedded

Deixa un Comentari

XHTML: Si vols, pots utilitzar aquestes etiquetes XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>