Blog pensat per comunicar idees, opinió, propostes i raons per intercanviar amb tot el món
Actualitza per a canviar l′imatge ;)

Reflexions d’estiu I: El món global

 

Fotografia @TrinaMilan a Instagram

L’estiu és moment de descans i reflexió, de lectura i escriptura. En aquest estiu vull escriure algunes reflexions que compartiré amb vosaltres, qui vulgueu llegir-les, fruit dels mesos que han passat. Un punt i a part.
El moment que estem vivint és de canvi total. Fa uns dies, tot dinant amb un amic, comentàvem que ara ja no podem pensar en que el que fem és definitiu, res és definitiu, tot és canviant. La senyal d’identitat del segle XXI és el canvi. Els humans som animals de costums per això ens resistim a pensar que res del que tenim no es manté, i lluitem per resistir però aquest principi de segle està essent més dur i més interessant del que ningú es podia esperar fa només 10 anys.  De fet, el canvi de segle es va començar a produir amb la caiguda de les Torres Bessones de Nova York; la capital de l’imperi tremolava de por. La cultura dominant es veia amenaçada en el seu cor econòmic i polític. Un senyal precís de canvi.

I es comencen a produir les caigudes econòmiques allà mateix, a Wall Street, que produeixen, com en un joc de peces infantils, una catàstrofe econòmica sense precedents a tot el món occidental. Perquè no oblidem, qui tremola per salvar el seu estat del benestar és el món occidental i la seva cultura, Àfrica segueix en la seva tònica coneguda, i Àsia i Amèrica estan en disposició de prendre-li el ceptre a la vella Europa i Nord-Amèrica. El canvi dels canvis és cultural, és sistèmic i qui no estigui al cas, s’enfonsarà. Com els nostres polítics professionals, que negant l’evidència, han vist com l’economia s’enfonsava. I no només a Grècia o Espanya. Què passa amb USA que no pot pagar els seus deutes? O Itàlia, la que viu al marge dels seus presidents? Alguns es pregunten que passarà quan la Xina sigui la primera potència econòmica; no és cap novetat, no és cap sorpresa. La Xina és una cultura mil·lenària que ha estat capaç, al llarg de la història de demostrar que és alguna cosa més que la Xina de Mao. Els inventors de la pólvora o els escacs, no són nouvinguts, sempre han estat aquí, i tenen tots els números per seguir essent dominants, ara de forma oberta.

I a més ara, ho sabem tot, tots i de seguida. Internet és l’espai de negoci, d’informació, de lluita, el lloc on els humans del segle XXI viuen. I no val dir que Internet és d’uns pocs, o que l’escletxa digital deixa fora la meitat del món. Internet ha arribat per a quedar-se i ja res no és igual, aquesta és la diferència respecte de crisi i canvis anteriors en la història. Que tots sabem que passa arreu del globus terraqui i de forma instantània. Les revolucions, els negocis, la informació o l’entreteniment són els mateixos, però ara podem veure’ls, tenir-los, i participar d’ells en formats nous i rapidíssims que els fan diferents. I el seu ús no és qüestió d’edat, ni de formació cultural, ni de llengua, és qüestió d’utilitat, i davant de la facilitat, l’economia, la immediatesa, res ja no és igual. La tecnologia digital no és la que canvia el món, és l’humà que utilitza la tecnologia el que el canvia. Aquesta rapidesa, aquesta mobilitat, són les que propicien el canvi sistèmic que estem vivint. Només hem de tenir clar que el canvi és ràpid i que els protagonistes ara som nosaltres, ningú ens farà la feina, ni tan sols Internet.

LLibre: La senda oscura d’Asa Larsson

Pel·lícula: Harry Potter and the deathly harrows de D. Yates

Música: Danza Kuduro de Don Omar

Comparteix:
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google Bookmarks
  • Meneame
  • TwitThis

Cap Comentari
» Subscriu-te al RSS dels comentaris

No hi ha comentaris encara...

Sigui el primer en comentar aquest article.

Deixa un Comentari

XHTML: Si vols, pots utilitzar aquestes etiquetes XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>