Blog pensat per comunicar idees, opinió, propostes i raons per intercanviar amb tot el món
Actualitza per a canviar l′imatge ;)

#30minuts d’emprenedors

La televisió pública de Catalunya ha destinat un Programa 30 minuts de TV3 Inventant el futur a ensenyar quatre projectes de joves emprenedors que poden ser model per al desenvolupament econòmic de Catalunya. És una proposta periodística interessant, cal conèixer gent que es mou sense esperar a que d’altres li facilitin la feina, models que poden posar de manifest que tothom està capacitat per a crear una empresa i generar diners i ocupació. Conec a dos dels quatre protagonistes, a @JosepTorres i a @Pau i puc dir que són persones brillants, intel·ligents, que saben explicar-ho a la gent i que tenen molt clar el que volen, i també que coincideixo molt en el seus plantejaments, no han tingut preparació específica del sistema educatiu, inclús se n’han sortit per cames d’ell; i creuen fermament en el que pensen i volen fer, amb capacitat de lideratge i de comunicació dels seus projectes. Són models que poden fer decidir a joves a posar-se a pensar en propostes personals, a dissenyar els productes, que com ha dit la Maria Reig , seran els que comprarem d’aquí a deu anys i encara estan per inventar.

En la conversa a Twitter sobre el programa s’han suscitat alguns temes interessants: la manca de capacitat del sistema educatiu per a preparar als joves amb solvència suficient com per emprendre. Tots no poden ser emprenedors, però sí que tots poden tenir pensament emprenedor, que no és més que curiositat intel·lectual i voluntat de fer. El nostre sistema educatiu està estancat en l’obsolescència dels mínims competencials imprescindibles obviant la relació amb l’empresa, la recerca des del primer moment com a actitud investigadora i la possibilitat de tractar a cadascú en funció del que pot fer, que @Pau hagués de marxar del sistema és un exemple del que no hauria de passar. També s’ha posat en qüestió la manca de models femenins en el programa. Les dues dones que han sortit no eren models, eren acompanyants del relat dels emprenedors. La Maria Reig, propietària del Mandarin Hotel i d’algunes empreses més que exerceix un mecenatge molt important o la @Martamarti21 presidenta de la @AIJEC AIJEC_Associació Independent Joves Empresaris Catalunya. La qual cosa posa en qüestió un model de generació d’activitat que sempre es basa en el model masculí, les dones són majoria en aquest moment a la universitat i en titulacions de llicenciatures, però totes elles en carreres de suport i servei social (metgesses, infermeres, mestres, jutges, advocades etc..)  i això no s’adiu amb el percentatge de població ni amb la necessitat d’equilibrar la capacitat d’exercir poder.

En algun moment de la conversa tuitaire ha semblat massa juganer i poc aprofundit el contingut del programa, tampoc han sortit ben parats els funcionaris, els polítics o els banquers. És d’una lògica aplastant que aquí encara estem lluny de les possibilitats d’emprenedoria que facilita Silicon Valley; i si a sobre en el nostre entorn, algú se n’ha d’anar a Canàries per a posar una empresa de viatges com el Jordi, doncs no anem pas bé. Amb alguna reflexió final, tot i que el programa tenia l’objectiu d’encoratjar els joves, qualsevol pot emprendre, a qualsevol edat, ningú està mancat d’idees o de curiositat intel·lectual, al contrari. I dos, sense un compromís específic de la classe política, de la societat sencera, aquest país no podrà anar enlloc perquè uns quants dels nostres joves emprenguin. La situació és massa difícil com per fer broma. Conec molts amics meus, de totes les edats, que durant l’any passat i aquest han començat feines i empreses noves, molts, entre ells dos dels que surten al programa, i això és important, i encara més que s’expliqui , i si a sobre el sistema educatiu, financer i polític en prenen nota, ja seria genial.

Llibre: L’orígen de les espècies de Charles Darwin

Pel·lícula: In a better world de Susan Bier

Música: Alegria d’Antònia Font

Comparteix:
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google Bookmarks
  • Meneame
  • TwitThis

12 Comentaris
» Subscriu-te al RSS dels comentaris

1 David { 03.27.11 at 23:25 }

El programa estava bé si volia mostrar una realitat: a més dels ni-ni hi ha molta gent jove amb empenta i que té projectes potencialment interessants. Ara, també cal anar amb compte, perquè alguns d’aquests suposats “models de negoci” poden en realitat no ser-ho, i no només això, acabar defraudant les expectatives de molta gent.

El cas més paradigmàtic és el del Jordi Alcaraz, que ens diuen que marxa a les Canàries perquè allà rep molt més suport. Molt bé. El que no es diu és que (1) estava muntant un model de negoci que té seriosos dubtes sobre la seva sostenibilitat; i (2) que aquest model de negoci és molt perillós de franquiciar (una cosa que encertadament la legislació catalana no permet fer). Aquests motius, que no són meres traves administratives sinó un instrument per preservar els drets dels compradors, poden explicar en part aquesta fugida. Ser jove no hauria de ser cap impediment, però tampoc et pot donar carta blanca per fer el que vulguis.

2 Pau { 03.27.11 at 23:28 }

Gràcies Trina :-) . Encara em costa de cruere…. Una abraçada!

3 Trina Milan { 03.27.11 at 23:37 }

David,
gràcies per les apreciacions, i estic totalment d’acord amb el que dius, de fet, és el que he volgut explicar en el segon paràgraf, penso, com tu, que els models són tots els qui volen emprendre, amb les mesures necessàries, sense edats o sexe; i a més amb solvència, totalment
una abraçada

4 Trina Milan { 03.27.11 at 23:39 }

Pau,
clar que és difícil de creure, perquè és un somni complicat de fer realitat, però esteu en marxa i això ja no ho atura ningú,
gràcies per la visita, un plaer parlar de vosaltres
una abraçada

5 Eduard { 03.28.11 at 7:15 }

Bé, a l’apunt es diu “encara estem lluny de les possibilitats d’emprenedoria que facilita Silicon Valley”. Si, cert, molt lluny, com en tantes coses respecte els EEUU, fins i tot les dolentes :-)
En qualsevol cas a Catalunya hi comença a haver iniciatives que fomenten l’emprenedoria, també cal dir-ho i fomentar-les.

6 Trina Milan { 03.28.11 at 8:01 }

Eduard,
sí, exacte, per això és interessant aquest programa, i per aixo cal que qui pot decidir ho faci; la situació no dona per gaires alegries..
gracies per la visita a Platxeria

7 TERESA { 03.28.11 at 11:28 }

JORDI ALCARAZ NO HA FUGIT A CANARIES. EN AQUEST MOMENT TE OFICINES CENTRALS A MADRID , LAS PALMAS I BARCELONA. AQUESTA SETMANA ESTA TREBALLANT A BARCELONA PER CERT JO SOC UNA ASSOCIADA I NO SOM FRANQUICIES, ES TOTALMENT LEGAL.

8 David { 03.28.11 at 15:52 }

Teresa,

Si mires al diccionari veuràs que fugir significa, entre altres coses “Allunyar-se corrent per tal d’evitar un dany, un perill, etc”. En sentit figurat significa també “Allunyar-se, alguna cosa, ràpidament”. Per tant “fugir” no té cap connotació negativa, i més si poses la paraula en context amb el text.

I encara que no us volgueu dir franquícies, a la pràctica ho sou, ja que les condicions contractuals són les d’una franquícia. I si algú vol saber més sobre aquest tema pot donar una ullada aquí i llavors potser entendrà perquè un se’n va a una altra comunitat autònoma:

http://www.gencat.cat/diue/ambits/turisme/empreses_establiments/franquicies/index.html

9 elveidedalt { 03.28.11 at 19:45 }

Vaig veure el programa. Si tot i com estan els funcionaris, els polítics i el banquers en aquest país hi ha gent jove com la que va sortir que té ganes de tirar endavant projectes,…vol dir que encara no està tot perdut!

10 Trina Milan { 03.29.11 at 8:14 }

Veí,
doncs, segurament no està tot perdut, i millor que sigui aixi ;-)
una abraçada

11 TIERRASINPAN { 03.29.11 at 21:08 }

Un programa com aquest aixeca una mica els ànims i dóna esperança ja que sortir cada dia al carrer és gairebé com baixar a l’infern… Molt interessnat, alguns casos més que altres!

Una abraçada!

12 Trina Milan { 03.31.11 at 8:38 }

Tierrasinpan,
gracies per la visita, aquest programa és una bona forma d’explicar el que passa quan algú s’aventura a emprendre.. no tot són flors i violes però l’esperit és el que importa ;-)
salutacions

Deixa un Comentari

XHTML: Si vols, pots utilitzar aquestes etiquetes XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>