Blog pensat per comunicar idees, opinió, propostes i raons per intercanviar amb tot el món
Actualitza per a canviar l′imatge ;)

La marca del poder

He fet l’exercici de posar a google la cerca “dones influents” i les primeres sense discussió són Angela Merkel i Michele Obama per aquest ordre. Dones molt iguals però amb responsabilitats molt diferents. Totes dues s’aparten del que era previst fins no fa gaire en el ránking de les inflluencers: no són filles de famílies riques, una d’elles és negra, l’altra procedeix d’un antic país desaparegut. Totes dues són professionals i universitàries, i procedents de classes socials mitjanes, és a dir, en el seu adn social no estava previst que fossin les dones més influents del món en el 2011.  Quines són les raons per les quals Angela i Michelle són el que són avui? Segurament un cúmul de circumstàncies personals i socials insospitades però presents en la seva forma de fer i de sentir;  el seu objectiu a la vida era alguna cosa més que esperar a que ningú pensés per elles i menys esperar que ningú els fes el favor de posar-les on són. I a més són visibles sense complexes, els vestits de Michelle o l’escot de la Merkel són la prova.

Podem nomenar moltes dones que han estat definitives per al món però no sempre ho hem sabut. O perquè eren les dones “de”, o perquè les seves investigacions o activitats no han estat reproduïdes per la història on les mateixes normes de convivència tenen el seu paper rellevant. La majoria de cultures reserven un espai “domèstic” a les dones. La procreació i per tant, la protecció del patrimoni, han fet que s’hagués de “domesticitzar” i controlar l’activitat i la capacitat de poder de les dones, amb la fi de controlar el poder amb  les línies de filiació. Res de nou fins que arriba la píndola i per tant, la capacitat de controlar la reproducció de forma individual i anònima per part de les dones, aquí és on es produeix la fractura de la norma social establerta. I així es poden començar a maximitzar els números de dones en franges de poder i de professió pública. Això no significa que res sigui fàcil, tampoc que les quotes siguin el millor, o que una dona sigui per defecte més bona per a tot que un home; res no està lligat al sexe, tot està lligat al cervell i a les normes culturals. Per això dones com Hipatia, com Marie Curie, com Indira Gandhi, com Federica Montseny, com Ermessenda són exemple de com la història encara està per fer en la igualtat de sexes, que no en la mimetització.

La llista de Forbes segueix essent aclaparadorament masculina, el G-20 també i, com no, en professions majoritàriament femenines com la sanitat o l’educació, els llocs de comandament són encara majoritàriament masculins. Però res no serà diferent si no en som conscients tots, homes i dones. Com a dona puc dir que els meus millors amics, els millors companys de feina i de diversió sempre han estat i són homes, amb excepcions molt especials. Seré políticament incorrecta quan dic que les dones tenim molta feina per davant amb nosaltres mateixes, individualment i col·lectiva, per a superar barreres que són presents. I no és fàcil deixar en darrera segles i segles d’educació per a la obediència, per a la submissió, per a la dependència; ja ho sabeu, plorar o sentir i deixar que es noti, no està ben vist; i menys si pretenem pensar i fer pel nostre compte a sobre d’uns talons i anant a la perruqueria, però això és el que moltes ja estem fent; i a nosaltres i a molts homes ens agrada. Mentre, a aquells que assassinen dones, aquells que les esclavitzen a una carretera qualsevol, a aquells que les clitoritditzen, els donarem la possibilitat de repensar-s’hi, tots els humans que som persones, farem tot el que estigui a les nostres mans per evitar-ho.

LLibre: Tiempo de cambios de Rita Levi-Montalcini

Pel·lícula: Lara Croft. Tomb Raider de Simon West

Música:  The Look of Love de Diana Krall

Comparteix:
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google Bookmarks
  • Meneame
  • TwitThis

Cap Comentari
» Subscriu-te al RSS dels comentaris

No hi ha comentaris encara...

Sigui el primer en comentar aquest article.

Deixa un Comentari

XHTML: Si vols, pots utilitzar aquestes etiquetes XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>