Blog pensat per comunicar idees, opinió, propostes i raons per intercanviar amb tot el món
Actualitza per a canviar l′imatge ;)

Política de Far West

LLegint Antoni Bassas (@antonibassas)  al seu blog La primera esmena sobre l’atemptat a la congressista Gabrielle Giffords, he recordat que estem parlant d’un atemptat a la terra del vell Far west, la imatge de la terra sense normes on les pistoles i els  fusells són quasi la única forma de relació. Veient com Sarah Palin a la seva campanya desplegava un mapa de contrincants als que calia treure del mig; take to back, no estem lluny d’aquella incipient nació americana. És aterridor que la lluita política, utilitzant qualsevol mitjà i amplificada fins a l’infinit, pugui haver generat conseqüències com la de l’atemptat de la congressista. La defenestració de la figura dels contrincants per a desfer-los de tota imatge pública mitjançant un mapa com el que he copiat en aquesta entrada és esfereïdor, posa a l’alçada del “llunyà oest” l’espai polític del segle XXI. Al segle XIX es justificava l’acarnissament per la manca de normes i la situació de desgovern d’un país com els EEUU, a les beceroles de la seva pròpia constitució; en aquest moment, no és de rebut plantejar campanyes com aquesta, no cal, és perillòs i no és democràtic.

Les normes democràtiques de respecte al contrincant s’estan subvertint quan no es respecten les normes bàsiques de convivència humana. La capacitat viralització de la informació que en aquest moment tenim hauria de fer pensar a determinats sectors polítics que no tot s’hi val en campanya. Recordo que un dels eslògans més repetits en la campanya de Sandro Rosell per a la presidència del Barça va ser #enpositiu , del qual estem especialment orgullosos les persones que hi vam participar; i que ens van copiar tant els contrincants del moment com en la campanya política a la presidència de la Generalitat posteriorment. #Enpositiu justament és la determinació de lluitar per guanyar però sense agredir de cap manera als que lluiten enfront teu. Aquesta obvietat no sempre es tinguda en compte, però és que a més, sembla que a EEUU i especialment amb  la victòria de Barack Obama, alguns no han pogut suportar el canvi de color polític i s’han dedicat a fer campanya destructiva. The Tea Party, amb  un nom que semànticament no s’adiu amb el que pregonen, i la mateixa Sarah Palin, estan practicant una campanya totalment #ennegatiu.

Els mitjans americans, i també comenta en Bassas, xpliquen que la congressista Giffords havia vist atacada la seva seu de campanya quan va votar a favor de la reforma sanitària d’Obama, dins d’una campanya de desprestigi i de violència que ultrapassa la mínima norma del joc democràtic i que ella havia denunciat. Que aquesta congressista sigui del sud dels EEUU encara afegeix un punt de notorietat execrable a la persecució de que ha estat víctima. La deshumanització del contrari s’assembla a les pràctiques bèl·liques que arriben fins a la destrucció de l’enemic per a aconseguir la victòria, però hem de recordar que hi ha coses que només en l’amor i en la guerra són permissibles, que no permeses, i menys en la vida normal dels països. La democràcia americana d’EEUU és molt jove, només té 200 anys, però ens ha donat exemples importants de neteja i sanejament polític, ben coneguts per la producció hollywoodiana però no es pot portar fins a la realitat el joc simbòlic de les pel·lícules, ja sabem que en la ficció sempre guanya el bo, però a la realitat això passa poques vegades.

LLibre: El complot contra els Estats Units de Philip Roth

Pel·lícula: JFK d’Oliver Stone

Música: Gran Torino de Jamie Cullum

Comparteix:
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google Bookmarks
  • Meneame
  • TwitThis

1 Comentari
» Subscriu-te al RSS dels comentaris

1 Twitter Trackbacks for Política de Far West — Platxèria [trinamilan.cat] on Topsy.com { 01.09.11 at 23:44 }

[...] Política de Far West — Platxèria trinamilan.cat/2011/01/09/politica-de-far-west/ – view page – cached Blog pensat per comunicar idees, opinió, propostes i raons per intercanviar amb tot el món [...]

Deixa un Comentari

XHTML: Si vols, pots utilitzar aquestes etiquetes XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>