Blog pensat per comunicar idees, opinió, propostes i raons per intercanviar amb tot el món
Actualitza per a canviar l′imatge ;)

En el país de les meravelles

La història d’Alícia al país de les meravelles no és un conte per infants; és una història adulta de superació de les pors i de tenacitat per aconseguir un objectiu que enfronta personatges i situacions fins a límits insospitats, com la vida mateixa, amb una pàtina literària superba que Tim Burton ha convertit en una de les millors creacions cinematogràfiques, la imatge superior n’és l’exemple de creació estètica del film. I aquest és una metàfora perfecta del Barça de Guardiola ,  d’un model d’organització d’éxit basat en la lògica i la creativitat. La ciència, la tècnica no estan renyides amb la diversió, al contrari. Lewis Carroll era un matemàtic que va escriure novel·les on traspuava un rigor i un ordre que aconseguia divertir i ensenyar. Pep Guardiola fa del joc d’un equip de futbol una demostració empírica de tècnica estricta amb diversió garantida per als jugadors i el públic.

El país de les meravelles a la literatura és un món de despropòsits i paradoxes lògiques. Alícia és una de les grans obres literàries que ens mostren que els grans descobriments humans no estan a l’exterior, no són visibles, sinó que venen de l’interior de les persones, de la capacitat de descobrir-se a un mateix i de reinventar-se davant dels reptes. El Barça coma institució i la pròpia dinàmica del futbol, necessiten d’una constant tenacitat per a reinventar-se sense deixar de ser la icona esportiva i nacional que són davant del món. Per això és fonamental entendre el que significa aquest equip i aquesta organització que, només amb una pilota i onze jugadors a la gespa, aixequen del seient a milions de persones al món. I això no passa sense entendre el concepte de grup i de pertenença que el Barça genera. La sòlida base tècnica que Guardiola li ha donat, seguint la línia que fa uns anys inicià l’entrada del futbol holandès a Can Barça, ha fet del primer equip de futbol el millor del món en aquest moment, i per extensió de la resta d’equips i esports que formen la institució.

Podriem pensar que el joc del futbol és només un joc, però aquest joc portat a l’excel·lència es converteix en un fenòmen de mases que genera molts diners i molta identificació personal i social entre la gent. Tim Burton ha aconseguit amb la seva darrera pel·lícula un producte digitalitzat i renovat  que ha permés que el llibre de Carroll sigui encara més conegut arreu. El Barça és també un producte d’il·lusió i de somnis que es converteix en realitat quan a cada partit tots travessem el mirall i entrem en el joc milimètric que Guardiola, elegant conill blanc, ens proposa. Reinventar el Barça és un risc obligat que aquest equip ha aconseguit amb escreix. Un món sencer està convençut de que la forma de jugar al futbol ja és una altra, i passa per la definició de joc que Guardiola i els seus fan sobre la gespa. Aquest és el model, independentment de l’adscripció personal o futbolística, el model d’un grup renovat, amb objectius ben definits que s’arrisca a innovar i a fer la seva sense dependre d’altres. I el millor, conectant emoció i lògica; precissió científica i diversió. Sense sentir no es pot innovar, es pot raonar però no crear i ara com ara, creadors que ens posin dempeus n’hi ha pocs. Aprofitem aquest país de les meravelles que ens regala el Barça.

Llibre: Pep Guardiola, de Santpedor a la banqueta del Barça de Jaume Collell

Pel·lícula: Alícia en el país de les meravelles de Tim Burton

Música: Alice d’Avril Lavigne

Comparteix:
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google Bookmarks
  • Meneame
  • TwitThis

1 Comentari
» Subscriu-te al RSS dels comentaris

1 Twitter Trackbacks for En el país de les meravelles — Platxèria [trinamilan.cat] on Topsy.com { 11.30.10 at 13:18 }

[...] En el país de les meravelles — Platxèria trinamilan.cat/2010/11/30/en-el-pais-de-les-meravelles/ – view page – cached Blog pensat per comunicar idees, opinió, propostes i raons per intercanviar amb tot el món Tweets about this link [...]

Deixa un Comentari

XHTML: Si vols, pots utilitzar aquestes etiquetes XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>