Blog pensat per comunicar idees, opinió, propostes i raons per intercanviar amb tot el món
Actualitza per a canviar l′imatge ;)

Entre debat i debat

Passat l’equador de la campanya electoral catalana, el tema són els debats. Sí, dic bé, perquè d’un, han passat a dos, per bé que el primer va ser a 6 i el segon a 2. Un face to face a l’americana, sorgit d’un agosarat intercanvi davant les càmeres de Mas i Montilla en l’últim minut del debat a 6. Tota una proesa que no va ser possible pactar abans, i sí davant el fet consumat de ser a la tele, factotum comunicador social. Perquè el debat a 6, va ser un “més del mateix” de la pròpia campanya. Amb una quota de pantalla del 21%, no va ser cap fracàs d’audiència, al contrari, però el més interessant no es va produir a la pantalla del televisor, es va produir a les pantalles de tots els mòbils i ordinadors que, conectats a twitter vam seguir el hastag #e10 amb fruïció. Que TV3 escollís aquesta etiqueta per a decorar el plató del debat va ser una picada d’ulls al públic 2.0 que està protagonitzant a la xarxa la campanya, on els candidats no han volgut ser, o no tots.

El valor de les xarxes 2.0 en la participació democràtica és molt gran, i encara està per demostrar totalment, però és evident que hi ha països que, si prohibeixen internet, és perquè significa una finestra oberta a l’opinió de tothom. El valor d’una entrevista o un debat a la xarxa amb els candidats, com vam demostrar amb la Twittervista que Stic.Cat va organitzar fa unes setmanes, es multiplica per molt davant de les encotillades entrevistes i debats dels mitjans tradicionals. Mentre els moderadors i els responsables de comunicació dels partits, fan i desfan en els mitjans tradicionals, a Internet això es fa més difícil i per tant, no està encara en les prioritats de les tradicionals campanyes electorals. Greu error al meu entendre, el primer candidat que es faci amb l’espai de la xarxa, amb determinació, serà el primer guanyador de qualsevol elecció, Obama ho va demostrar.

Per què ho afirmo amb aquesta rotunditat? primer perquè l’experiència de gestionar i participar en les dues twittervistes d’enguany en dues eleccions ( twittervista a Sandro Rosell, president del Barça i twittervista als candidats a les eleccions d’Stic.cat) m’ha ensenyat que la viralitat i la frescor de les preguntes de la gent ultrapassen de llarg qualsevol gran entrevista periodística tradicional. Desprès perquè hi crec fermament en el camí de renovació participativa que significa l’entrada del 2.0 en l’acció política. Exemples com els del Parlament 2.0 engegat en aquesta legislatura de la ma d’@ebenach, així ho corroboren. I especialment perquè tota possibilitat de que els ciutadans s’expressin davant dels seus possibles representants, directament, sense intermediaris, aporta valor al joc democràtic. No és que tot sigui un paradís només per introduir el 2.0, però sense ell, la política a casa nostra es perdrà com a gotes en la pluja de la secular manca de pràctica democràtica que patim. Gosarà TV3 introduir preguntes per twitter en algun moment dels debats de la campanya? Aquesta seria una primera forma, mínima, de recollir el que ja passa al carrer.

LLibre: Política 2.0 d’Ernest Benach

Pel·lícula: Skyline dels germans Strause

Música: Teenage dream de Katy Perry

Comparteix:
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google Bookmarks
  • Meneame
  • TwitThis

1 Comentari
» Subscriu-te al RSS dels comentaris

1 Twitter Trackbacks for Entre debat i debat — Platxèria [trinamilan.cat] on Topsy.com { 11.23.10 at 9:22 }

[...] Entre debat i debat — Platxèria trinamilan.cat/2010/11/22/entre-debat-i-debat/ – view page – cached Blog pensat per comunicar idees, opinió, propostes i raons per intercanviar amb tot el món Tweets about this link [...]

Deixa un Comentari

XHTML: Si vols, pots utilitzar aquestes etiquetes XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>