Blog pensat per comunicar idees, opinió, propostes i raons per intercanviar amb tot el món
Actualitza per a canviar l′imatge ;)

Bauman, nedant en incertesa

Zygmunt Bauman és un savi que està exercint de consciència d’una Europa i d’un món que es desfà. Bauman planteja la recerca de la indentitat de l’individu com a responsabilitat vital; la de construir-se a un mateix,  i ser membre alhora del grup social al que vol pertànyer. I aquesta obligació humana esdevé objecte de desig en una societat líquida on els canvis són constants i l’adscripció a un grup o un altre, quasi una ficció. Davant del que era normal fins ara, la seguretat del que és permanent; ens trobem en un món en que el canvi és la normalitat. La metàfora és determinant, una societat líquida on la precarietat de les relacions humanes, socials, culturals, esdevé la definició més segura.

L’individu és el protagonista front a la comunitat. L’amor és fa volàtil i ja no és aquell compromís davant de l’altre, és la lleugeresa del moment i del desig. La formació és un recurs precari que no assegura l’estabilitat professional; i la identificació personal amb el grup social es fa mitjançant eines tecnològiques que es modifiquen i generen altres tipus de pertenença. L’estat central que va dibuixar el segle XIX i que va propiciar a Europa un model d’estat del benestar que ha perdurat durant tot el segle XX, s’està esmicolant o, millor dit, s’està diluïnt en aquest oceà líquid que ens envaeix. Les migracions globals i Internet ens han posat davant “l’altre”, en viu i en directe, un altre individu que no és com nosaltres, ni física ni culturalment, que ens demanda respostes diferents a les mateixes preguntes, però que no sabem com respondre, ni com a individus ni com a estats. Però una cosa si que està clara, la diferència sempre tindrà per sobre a la ideologia, al poder i a la riquesa. La incertesa és només per a aquells que no poden amagar-la sota la capa dels diners o del poder.

La invenció d’un nou món global quasi que només és pot fer des de l’antropologia, des de la forma heterodoxa de noves formes de creació d’identitat; donat que ja no és possible mantenir els esquemes clàssics que es traslladaven automàticament. Les comunitats són fràgils, com una page de facebook o un twitt. Davant de la seguretat d’un llibre en paper, d’una ciutat creada per a la seguretat, ens trobem que les nostres ciutats són espais de perill, o que el coneixement esdevé moneda de canvi en formats absolutament canviants, o que fins i tot, aquells als qui hem d’ensenyar ja saben. Europa com a referent mundial que va ser durant cinc segles, ja no ho tornarà a ser. De fet, cap potència no tindrà el control global dels imperis europeus mai més. És en aquest món líquid i blau on la incertesa ens domina. Bauman ens avisa de que això és així, però també de que els valors i els drets humans no han canviat. Moltes cultures, una humanitat. Saber que nedem en incertesa és ja un pas per a trobar les noves respostes.

Llibre: Modernitat líquida de Zygmunt Bauman

Pel·lícula: Terminator Salvation de McG

Música: I miss you de Bjork

Comparteix:
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google Bookmarks
  • Meneame
  • TwitThis

1 Comentari
» Subscriu-te al RSS dels comentaris

1 Twitter Trackbacks for Bauman, nedant en incertesa — Platxèria [trinamilan.cat] on Topsy.com { 10.25.10 at 10:15 }

[...] Bauman, nedant en incertesa — Platxèria trinamilan.cat/2010/10/25/bauman-nedant-en-incertesa/ – view page – cached Blog pensat per comunicar idees, opinió, propostes i raons per intercanviar amb tot el món Tweets about this link [...]

Deixa un Comentari

XHTML: Si vols, pots utilitzar aquestes etiquetes XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>