Blog pensat per comunicar idees, opinió, propostes i raons per intercanviar amb tot el món
Actualitza per a canviar l′imatge ;)

Política i ficció (In memoriam #Labordeta)

Desprès d’una conversa a twitter de matinada amb l’ @amadeubrugues (http://amadeubrugues.wordpress.com/) va sorgir aquest post a dues mans sobre la política i la literatura. Tot va començar amb una frase a twitter ” #maratócinema amb Russell Crowe, Robin Hood, Gladiator, Master & Comander..” on els models de ficció provoquen més desig de realitat que la pròpia realitat. Malauradament, la dita, la realitat supera la ficció, en aquest cas no s’acompleix. Morir per una idea, romàtica idea, és poc real. Tot i que com diu l’Amadeu, si ho llegim o ho veiem en cinema ens impacta, ho admirem, en canvi, a la realitat no sembla realitzable, factible, més aviat és una radicalitat. No vull que ningú mori per cap raó, però si vull recuperar la idea dels romàntics que perseguien un ideal i introduïen el concepte de voluntat i determinació en allò que creien. La política és inherent a l’ésser humà, i tot el que sigui desvirtuar-la, desmerèixer-la, va en detriment de la pròpia condició humana. I no parlo de fer de polític, parlo de practicar la política com els grecs o els romans l’entenien, la “res publica”, la cosa pública  ens importa i molt a tots. Per això veure com Crowe, a Gladiator, es fa emperador del circ i de retruc aconsegueix el favor del poble en benefici dels esclaus, és quelcom que recomforta, tot i saber que el senat romà i la pròpia Roma van caure pels seus propis excessos.

La literatura i el cinema, com a font de ficció, són receptes úniques per al creixement personal, i sovint són aquells reductes on els desencantats de la política en minúscules troben l’espai de les idees, aquelles que són les que canvien la realitat. Si la ficció ens fa sentir alguna cosa, apaivaga el desencant, i  per tant, benvinguda sigui, l’únic problema és trobar-nos amb que la ficció és la única cosa que ens respon a les incògnites, i això no és desitjable. Perdre la noció de la política de qualitat front a la política de la supervivència funcionarial desencanta a qualsevol. No és veritat que les grans ideologies hagin mort, han mutat, i als únics reductes on es troben idees és a la bona literatura, al bon cinema, a la creació, la ficció que ens serveix de metàfora per a seguir existint. Una campanya electoral s’acosta, bé, una darrera l’altra, i aquí tenim l’escenari perfecte per a l’actuació més colossal. Dipositem en ells la nostra confiança i esperem que no ens decebin. Promeses, promeses, càlculs d’estructures que diria Margarit.

Avui, però és un dia especialment adequat per a parlar de política i ficció. S’ha mort José Antonio Labordeta, el poeta d’Aragó, el trovador, un dels darrers representants de la lluita més real, la de la dictadura feixista que assolà la pell de brau per 50 anys, i que ens ha deixat una manca de democràcia que serà difícil de superar. La seva famosa frase: “…a  la mierda!!” dita al Parlament de Madrid, en un moment d’escalfament cap als bancs del partit Popular tenia poc de metàfora, era el crit emprenyat del qui feia massa temps que s’escoltava els conversos de darrera hora a la democràcia. La veritable política de Labordeta estava a les seves impressionants estrofes, a les seves cançons que aixecaven la gent de la cadira i feien creure en idees de veritat: democràcia, justícia, llibertat! Quin millor epíleg per a aquest post a dues mans…

Llibre: Breviario de campaña electoral de Quinto Tulio Cicerón

Pel·lícula: Gladiator de Ridley Scott

Música: Canto a la libertad de José Antonio Labordeta

Comparteix:
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google Bookmarks
  • Meneame
  • TwitThis

1 Comentari
» Subscriu-te al RSS dels comentaris

1 Twitter Trackbacks for Política i ficció (In memoriam #Labordeta) — Platxèria [trinamilan.cat] on Topsy.com { 09.20.10 at 0:37 }

[...] Política i ficció (In memoriam #Labordeta) — Platxèria trinamilan.cat/2010/09/19/politica-i-ficcio-in-memoriam-labordeta/ – view page – cached Blog pensat per comunicar idees, opinió, propostes i raons per intercanviar amb tot el món Tweets about this link [...]

Deixa un Comentari

XHTML: Si vols, pots utilitzar aquestes etiquetes XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>