Blog pensat per comunicar idees, opinió, propostes i raons per intercanviar amb tot el món
Actualitza per a canviar l′imatge ;)

Wallander hi és…

El Carrer Mariagatan d’Ystad és famòs perquè Kurt Wallander hi viu. Per als iniciats en la sèrie de Henning Mankell no cal explicar més. Un dels inspectors més reconeguts de la novel·la negra.  Un tipus de literatura que ja no és només una història de misteris policials. Mankell amb Wallander ha demostrat que es pot fer denúncia social. I ho ha aconseguit com pocs escriptors en el panorama literari. Diu Mankell: “El meu treball s’inscriu en la tradició dels antics grecs. El crim serveix per veure el que està passant a la societat. Mai podria escriure una simple història policial. Amb cada llibre intento parlar d’un problema social en particular”. Per Mankell, la millor història de crim de la humanitat és Macbeth: “Una terrible al·legoria sobre la tendència corruptora del poder”. A més dels grecs i de Shakespeare, els seus models són Georges Simenon i, sobretot, John Le Carré. “Le Carré tampoc escriu sobre espionatge. Com els grecs, en la seva obra investiga les contradiccions que agiten l’home, als homes entre ells, i l’home i la societat. Jo intento fer el mateix”

Avui he rebut la fotografia que figura a dalt directament des d’Ystad. La literatura construeix realitats i només una fotografia explica un món. La defensa de la integritat de les persones. La lluita contra la violència sigui quina sigui, especialment contra les dones. En una societat com la sueca, mite de la civilitat, Wallander ens demostra que res no és perfecte i que una minuciosa descripció de la realitat d’un petit poble és més crua que qualsevol història a una gran ciutat. La violència està en les persones i també la més alta dignitat, per això aquesta fotografia explica mil i una històries, i també, totes aquelles que queden per explicar. Desprès han vingut Millenium, i Assa Larsson, i tota la resta, però molts dels lletraferits/bitsferits, li devem a Mankell alguna cosa més que una bona lectura, li devem descobrir que som les persones qui llegim i escrivim, i fem i sentim. Gràcies per aquesta foto JM.

Llibre: L’Home inquiet de Henning Mankell

Pel·lícula: Inception de C. Nolan

Música: Love the way you lie d’Eminem & Rihanna

Comparteix:
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google Bookmarks
  • Meneame
  • TwitThis

3 Comentaris
» Subscriu-te al RSS dels comentaris

1 Twitter Trackbacks for Wallander hi és… — Platxèria [trinamilan.cat] on Topsy.com { 08.09.10 at 0:56 }

[...] Wallander hi és… — Platxèria trinamilan.cat/2010/08/08/wallander-hi-es/ – view page – cached Blog pensat per comunicar idees, opinió, propostes i raons per intercanviar amb tot el món Tweets about this link [...]

2 Montse { 08.12.10 at 20:03 }

Soc una fan d’en Mankell i l’he recomanat a molts dels meus amics amants de la novel.la negra, m’ha fet gràcia la foto del carrer Mariagatan i veure que existeix de debò. Tambe em va agradar molt “Sabates italianes” no és novel.la negra però recomanadíssim, com ve dius són llibres especials.

3 Trina Milan { 08.13.10 at 9:23 }

Montse,
en som molts els fans de Mankell…la novel·la negra és la novel·la social del segle XXI
Una abraçada

Deixa un Comentari

XHTML: Si vols, pots utilitzar aquestes etiquetes XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>