Blog pensat per comunicar idees, opinió, propostes i raons per intercanviar amb tot el món
Actualitza per a canviar l′imatge ;)

Joves estrelles blaves

M’ha interessat una notícia que apareix a El País sobre joves estrelles blaves a la Via Làctia. Explica com hi ha una zona de naixements estelars que destaquen per la seva brillantor blavosa, com es pot apreciar a la fotografia que figura en aquest post de la NASA/ESA/ORSOLA DE MARCO. Indica el telescopi Hubble, que és des d’on s’han pres les fotografies, que aquestes noves estrelles estan produint una radiació que escombra el seu voltant la qual cosa facilita la generació de nous astres. És a dir són estrelles emprenedores. La millor metàfora que podriem trobar, i a més real, per al que necessitem socialment en aquest nou segle XXI. Detectar les estrelles blaves, detectar les zones brillants, radiants de la nostra societat del coneixement, i afavorir-les ha de ser l’objectiu estratègic de qualsevol país, de qualsevol grup social, de tot individu.

Hi ha persones que per la seva vàlua són capaces de crear energia productiva al seu voltant, models que han anat canviant amb el pas del temps però que sempre mantenen característiques similars: voluntat, fermesa, idees clares, formació continuada, lideratge, treball en equip, cooperació i determinació. No és cap novetat que a més, la feina continua és també clau de l’èxit, deia Vazquez Montalban que a ell la inspiració sempre l’agafava escrivint. Marie Curie per a descobrir el radi va palejar tones de pechblenda fins a aconseguir definir un gram d’un nou component, el radi, que avui en dia és el responsable de bona part de l’energia que consumim. O Ernest Shakleton, líder desconegut de les aventures de descoberta de l’Antàrtida però recuperat ara per la seva capacitat de lideratge i de superació, estrella blava enmig dels deserts de gel. Fent un esforç de precisió, quines serien les estrelles blaves que detectem al nostre entorn? Quins són els models que tenim avui a les pàgines dels mitjans de comunicació, a les webs, als blocs?

Sovint les portades, i aquests dies més que d’altres, són per a persones que pertanyen al món de l’esport d’élit, de l’entreteniment, i poc per als que es dediquen a l’empresa, a la ciència o a la política. No és menyspreable que una persona com Rafa Nadal o com Andrés Iniesta, siguin model d’estrelles blaves. Són persones que han demostrat fermesa, voluntat, convenciment, són líders reconeguts, han aconseguit generar brillantor al seu voltant i mouen milers de persones. Però trobo a faltar en aquest món interconectat del nostre segle XXI més models, més estrelles blaves de camps que siguin productors de coneixement, de riquesa econòmica, de desenvolupament social. No poso en dubte que els esportistes o els cantants siguin estrelles, però podriem o hauriem de poder trobar també a les portades més reconegudes, en els videos més visionats de youtube persones que en el camp de la ciència o de l’empreneduria són estrelles blaves. La nostra Via Làctia, com sempre, ens indica el camí.

Llibre: ¿Qué es la vida? de Lynn Margulis

Pel·lícula: Contact de Robert Zemeckis

Música: Seven seconds de Youssou N’dour i Dido

Comparteix:
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google Bookmarks
  • Meneame
  • TwitThis

5 Comentaris
» Subscriu-te al RSS dels comentaris

1 Twitter Trackbacks for Joves estrelles blaves — Platxèria [trinamilan.cat] on Topsy.com { 07.13.10 at 19:55 }

[...] Joves estrelles blaves — Platxèria trinamilan.cat/2010/07/13/joves-estrelles-blaves/ – view page – cached Blog pensat per comunicar idees, opinió, propostes i raons per intercanviar amb tot el món Tweets about this link [...]

2 Eduard { 07.13.10 at 20:05 }

No sabia que el bo de Vazquez Montalban deia això de la inspiració. Si recordo que Picasso deia que la inspiració existeix, però cal que t’agafi treballant.
Si fa no fa, el mateix.

3 Trina Milan { 07.13.10 at 20:08 }

Eduard,
el mateix, són models que es repeteixen, en camps diversos, però amb similars formes d’entendre el món..
gràcies pel teu comentari

4 MarcG { 07.14.10 at 6:08 }

Trina,

Cal un canvi de mentalitat, en aquest país idolatrem a esportistes, cantants, actors, etc.

I, en molts casos, em sembla bé… són primeres figures en els seus àmbits.

Però no comuniquem els èxits en el camp de l’emprenedoria, i en situacions de crisi econòmica com l’actual seria molt positiu aquest tipus de missatge.

Cal un canvi de mentalitat… i això ja saps que és molt difícil, molt :(

5 Trina Milan { 07.14.10 at 10:24 }

Marc,
un canvi de mentalitat, les mentalitats, la cultura en sentit ampli…aquest és el repte… no estem en un moment de crisi “econòmica”, estem en un moment de crisi conceptual..cultural…i Internet és l’aparador on s’exposen amb més cruesa….però hem de fer-ho..hem de fer el canvi….tu, i jo, i molts…ho sabem….;-)

Deixa un Comentari

XHTML: Si vols, pots utilitzar aquestes etiquetes XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>