Blog pensat per comunicar idees, opinió, propostes i raons per intercanviar amb tot el món
Actualitza per a canviar l′imatge ;)

Barça, la tribu global

En antropologia es defineix “Tribu” com el grup d’individus amb un conjunt distintiu de comportaments i creences que els diferencia de la cultura dominant de la que formen part. Manuel Vázquez Montalbán va escriure allò del “més que un club” per a definir el que el Barça ha significat per a Catalunya com a referent de lluita política, especialment durant la dictadura franquista. MVM va ser el primer a donar pautes de tribu a un equip de futbol que només hauria estat això d’haver format part d’un estat políticament independent. Segurament per aquest caràcter lligat a una forma de ser i de fer, sorgeix la Masia, jaciment de jugadors excel·lents. Si no tens tots els diners del món, si has de dependre de decisions externes, fas per tenir a dins de l’estructura la forma de produir el que necessites. És la fórmula dels emprenedors.

Aquests valors són la base del que en aquest moment Pep Guardiola, sorgit de la pedrera de la Masia, està fent com a entrenador. Un entrenador/emprenedor que posa la planificació per objectius, el treball de grup i els valors per davant de les individualitats. I a més amb resultats espectaculars. Sembla un oxímoron valorar la feina d’un equip de futbol pel valor del treball en grup, però en l’actual futbol mediàtic dels jugadors/estrella hem de recordar-ho. És el famós panem et circensis elevat a la desena potència. Però sense oblidar que el compte de resultats d’un equip de futbol actual no només es basa en el nombre de contractes publicitaris de les seves estrelles, al contrari, els contractes arribaran a partir de guanyar partits i sobretot, del lligam emocional que l’equip aconsegueix amb el major nombre de persones possible. I ara estem parlant del món sencer. La televisió i sobretot, Internet, està fent que un partit com el de l’Arsenal a la Champions o el del Madrid a la lliga, siguin objecte d’interès per a persones d’arreu.

Va semblar que les ideologies havien acabat amb la caiguda del mur de Berlín però de cop i volta ens va colpir l’11-S i l’11-M amb conseqüències indescriptibles que estem aprenent a interpretar, enmig d’un canvi de cicle econòmic i social. Sense ideologia ni valors, on anem a buscar el que ens indiqui el camí? Els líders del segle XXI estan sorgint justament del convenciment de la seva identitat cultural,  del retorn un clar posicionament personal, la ideologia és un valor i la pertinença al grup, el coixí emocional que ens fa forts. No parlo d’assemblearisme, parlo de la feina del grup per sobre de l’individu amb un objectiu clar i amb lideratges forts. Parlo del líder Guardiola i el grup Barça, del líder Obama i de tots els milions que el van votar i el van fer president dels EUA. Fixem-nos bé en aquests líders i en aquestes tribus, són els que ens indiquen el camí.

Llibre: El pensamiento salvaje de Claude Levi-Strauss

Pel·lícula: City of life and death de Lu Chuan

Música: Human de The Killers

Comparteix:
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google Bookmarks
  • Meneame
  • TwitThis

4 Comentaris
» Subscriu-te al RSS dels comentaris

1 Twitter Trackbacks for Barça, la tribu global — Platxèria [trinamilan.cat] on Topsy.com { 04.11.10 at 19:39 }

[...] Barça, la tribu global — Platxèria trinamilan.cat/2010/04/11/barca-la-tribu-global – view page – cached Blog pensat per comunicar idees, opinió, propostes i raons per intercanviar amb tot el món Tweets about this link Topsy.Data.Twitter.User['trinamilan'] = {“location”:”iPhone: 41.445236,2.069077″,”photo”:”http://a1.twimg.com/profile_images/51638114/trina2_normal.jpeg”,”name”:”trinamilan”,”url”:”http://twitter.com/trinamilan”,”nick”:”trinamilan”,”description”:”Antropóloga, treballo en innovació i recerca en el camp del’educació i l’empresa “,”influence”:”Highly Influential”}; trinamilanHighly Influential: “New blog post: Barça, la tribu global http://trinamilan.cat/2010/04/11/barca-la-tribu-global/ ” 12 minutes ago view tweet retweet Filter tweets [...]

2 jordi { 04.18.10 at 14:59 }

:)

Coicido con tu hermosa comparación con Pep, pero Oboma… Seamos serios. Un genocida que esperemos que pase por la naciente Justicia Universal

3 jordi { 04.18.10 at 15:46 }

Mi querida amiga. ¿ Qué hacemos con los genocidios de Irak y Afgamistán ?. ¿ Cerrar los ojos ?.¿ apoyar al asesino de turno, en estos momento Obama ?.

Los derechos humanos no conocen de ieologias, sino de hechos.

4 Trina Milan { 04.18.10 at 21:26 }

Los derechos humanos no las conocen, espero que las personas si, todos nosotros…saludos Jordi

Deixa un Comentari

XHTML: Si vols, pots utilitzar aquestes etiquetes XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>