Blog pensat per comunicar idees, opinió, propostes i raons per intercanviar amb tot el món
Actualitza per a canviar l′imatge ;)

Serendipity, o l’oportunitat màgica

Serendipity és un descobriment o troballa inesperada, una casualitat positiva. Fa uns dies que en un dinar amb Eva (@evasnijders), Marco (@mcimino), Ricard (@ricarcastellet) i Jaime (@mitus82) vam arribar a la conclusió de que aquell dinar era un #dinarserendipity. Tot va sorgir a partir de twitter que és un exemple de serendipity per excel·lència, perquè persones que no ens coneixiem fa un any, ara tenim la possibilitat de trobar-nos amb tota la confiança i arribar a generar nexes d’intercanvi que fan màgia. En realitat l’origen literari del terme, relacionat amb un conte molt antic de prínceps i princeses, ha portat fins a formes de serendipia en la ciència o en les relacions humanes. Però què té d’important el fet de la serendipia? segurament ens hauriem d’aturar a pensar que no tot és previsió explícita, que hi ha xarxes internes de relació entre les persones i les coses que no són despreciables, al contrari, que hem de tornar a pensar-hi.

M’interessa molt el que significa que la recerca científica pot ser serendipia, Umberto Eco deia que el viatge de Colom va ser serendipia o Arquimedes cridant Eureka quan va descriure el seu famós principi. No passa mai que els descobriments vinguin sols, sempre estan envoltats de molta feina, però també necessiten de la pura casualitat/causalitat per a arribar a ser realment importants. I aquí arribem a la necessària predisposició del qui vol arribar més enllà, del qui té clar emprendre en la vida, en la ciència, en l’empresa. Fer-se costat entre equips, cooperar, justament com les que possibiliten les xarxes socials. És twitter una forma de serendipia teconlógica? No sembla que 140 caràcters donin per molt i en canvi estan propiciant xarxes realment profitoses, tan en relacions professionals com en relacions personals. Som capaços de veure com sent una persona només llegint una frase? Diria que sí. És evident que internet està generant formes de serendipia.

I així arribem a la creença, podem parlar de voler i creure, en la capacitat de les persones per aconseguir els seus objectius? Creure en la possibilitat és també fer-la possible. Científicament és imprescindible tenir un bon objectiu, un bon pla, capacitat de portar-lo a terme i així obtenir resultats. Els resultats venen a partir de molta feina i molta constància però el punt de connexió personal entre el fet i el camí per aconseguir-ho no és menyspreable. Som conscients de la força que pot tenir la cohesió entre les persones i les coses? Sabem que a vegades som nosaltres mateixos qui ens neguem la possibilitat de sortir dels atzucacs? Podríem pensar que els prínceps de Serendip eren només uns herois literaris, però ni Arquimedes ni Colom ho eren, i tampoc Marco, Eva, Ricard o Jaime, persones que han estat capaços de crear serendipity només amb un dinar.

Llibre: Els viatges de Gulliver de Jonathan Swift

Pel·lícula: Serendipity de Peter Chelsom

Música: Thanskgiving de George Winston

Comparteix:
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google Bookmarks
  • Meneame
  • TwitThis

6 Comentaris
» Subscriu-te al RSS dels comentaris

1 Immaculada { 02.21.10 at 21:50 }

M’agrada molt el post que has escrit!
Immaculada

2 Trina Milan { 02.21.10 at 21:55 }

Gràcies Immaculada, pel comentari i per la visita al blog.

3 Serendipity « Reflexiones 2.0 (Enterprise y Personales) { 02.22.10 at 9:17 }

[...] cosas? Podemos condicionar nuestro entorno con nuestras emociones y nuestra voluntad? Comparto con Trina la idea de que las cosas suceden porqué nosotros tenemos predisposición a ello. Y si lo [...]

4 Eva Snijders { 02.22.10 at 14:17 }

Estimada Trina,
Moltes gràcies per la teva continuació del meme. I sobretot, per compartir la màgia.
Una abraçada,
Eva
P.D. Mai haguès imaginat veure el meu nom en una mateixa frase amb Arquímedes i Colon. ;-)

5 Trina Milan { 02.22.10 at 15:34 }

Eva,
ja saps que l’estimació és compartida, i la màgia és la de tots, sense saber-ho, la fem possible…i Arquimedes i Colom estan ben contents de ser a la mateixa frase amb tu…segur..!
una abraçada

6 Loise Chmura { 01.01.11 at 2:49 }

Of course, what a magnificent blog and revealing posts, I surely will bookmark your website.All the Best!

Deixa un Comentari

XHTML: Si vols, pots utilitzar aquestes etiquetes XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>