Blog pensat per comunicar idees, opinió, propostes i raons per intercanviar amb tot el món
Actualitza per a canviar l′imatge ;)

Meme: Patologies de l’emprenedor

Fotografia: Txerra Cirbian

Les converses a primera hora del dia, quan el sol encara ha de sortir, provoquen reaccions directes. Jordi Pérez mentre es preparava per a posar els carrers llegia a Twitter que Mau Santambrosio s’havia aixecat perquè una idea l’havia despertat de cop. Aquesta conversa entre dues persones que es defineixen com a emprenedors ha provocat el meme #patologias_emprendedor que alguns hem recollit i continuem, amb l’esperonament de Marco Cimino que apel·la a la meva condició formativa d’antropòloga. De fet fa dies que li donem voltes, en diverses converses on line i off line, al terme emprenedor. Em toca doncs, dir alguna cosa sobre les patologies de l’intraemprenedor, del que ja ha parlat en un article el meu amic Dídac. D’entrada el concepte ja és inversemblant per a alguns, segurament els ortodoxes de l’empreneduria no admeten ni tan sols a depèn quin empresari, com em comentava també Miquel, un amic de Sarrià; però està clar que sense intraemprenedors algunes empreses, tant públiques com privades, no se’n sortirien.

La patologia clau de l’intraemprenedor és no sentir-se com a tal, no saber-se emprenedor. Tots els esforços estan originats en la responsabilitat de saber que es cobra un sou amb diner aliè, amb diner públic, és a dir, de tothom. És un emprenedor que treballa per objectius, encara que no se li hagin demanat, que sent el desig de millorar el sistema, que viu la passió per fer-ho millor sense que això repercuteixi en el seu sou i normalment tampoc en la seva consideració per part de l’empresa. No és banal el que se li planteja a una persona que normalment treballa amb intangibles, la capacitat de provocació, de rendiment necessita de dobles incentius, que no són ni els econòmics ni els de promoció, són en la seva major part, personals; això sí, amb la feina segura i per a tota la vida, un veritable incentiu? en realitat un #bufbuf emocional.

Estem parlant de com socialment són necessàries les persones intraemprenedores que mantenen i fomenten el servei públic, que està, precisament mancat i molt, de veritables models de gestió emprenedora, la que ha de passar per una nova forma d’administració pública, i per tant, que han de produir-se des dels canvis en la forma de fer política. Una política oberta, #opengov, és la que reclama una societat en xarxa; el model són els emprenedors de més èxit, els que estan arriscant-se a fer coses diferents de forma oberta, cooperativa i responsable de la feina en primera persona; i si és així en la política, una administració oberta, #openadmin, serà la conseqüència. Llavors els intraemprenedors començaran a adonar-se’n de que ho són i potser la resta de la societat també els veurà. Continueu el meme #patologias_emprendedor ?

Lllibre: Los próximos cien años de George Friedman

Pel·lícula: Fitzcarraldo de Werner Herzog

Música: Galvanize de The Chemical Brothers

Comparteix:
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google Bookmarks
  • Meneame
  • TwitThis

8 Comentaris
» Subscriu-te al RSS dels comentaris

1 uberVU - social comments { 02.11.10 at 13:24 }

Social comments and analytics for this post…

This post was mentioned on Twitter by trinamilan: New blog post: Meme: Patologies de l’emprenedor http://trinamilan.cat/2010/02/11/meme-patologies-de-lemprenedor/...

2 Jordi Pérez { 02.11.10 at 15:18 }

Trina!

Moltíssimes gràcies per seguir el Meme!!!
Genial aportació.

Salut!
Jordi

3 Miquel { 02.11.10 at 18:22 }

mmm… bé! Però sempre he cregut que tu trauries molt millor rendiment del teu caràcter emprenedor si demanessis l’excedència i et llancessis a la piscina de l’empresa privada, on estic convençut que tindries tota la llibertat que no tens ara per tirar endavant els teus projectes. Però és clar, fora del paraigües de l’administració fa molt fred, i com ja pots suposar no ho dic només per les baixes temperatures d’aquests dies. L’administració té l’avantatge de garantir el sou dels seus funcionaris però està massa encotillada i això frena els veritables emprenedors, tant que quan tot un conseller a qui tu coneixes bé fa unes declaracions plenes de sentit comú, dient allò que és una pura obvietat, tothom se li tira a sobre, començant pels seus. I ho deixo aquí, que ja començava a entrar en política, i això ara i aquí no toca.
I gràcies per la teva menció, que sempre és d’agrair.

4 Trina Milan { 02.11.10 at 22:39 }

Jordi,
ets el “culpable” d’aquest meme…potser és el pròleg de l’Iniciador que tenim pendent…no?…..una abraçada

5 Trina Milan { 02.11.10 at 22:41 }

Miquel,
ets el meu esperonador principal, el que no em deixa mai indiferent, miraré de fer-te cas…el sentit comú, com deia una professora meva fa molt de temps, és el menys comú de tots els sentits…doncs això….una abraçada i fins molt aviat…

6 Kim { 02.15.10 at 17:46 }

Trina,

Penso que l’emprenedoria és una qüestió de mentalitat i d’actitud no prou valorada socialment. La manca de reconeixement i la por al fracàs fa que hi hagi persones que decideixin no assumir el risc que suposaria emprendre una nova activitat professional per compte pròpia o aliena.

Fa temps vaig escriure un post sobre els intraemprenedors en el sector privat on parlava d’això. Us deixo l’enllaç per si creieu que podria ser interessant incloure’l com a part del #meme.

http://ksibe.blogspot.com/2009/05/mentalidad-emprendedora.html

Una abraçada
kim

7 Trina Milan { 02.17.10 at 12:24 }

Molt interessant Kim, és un món a explorar..
una abraçada

8 Meme: Patologías del Emprendedor « Titonet { 05.05.10 at 14:04 }

[...] La verdad es que me han pedido los amigos de Twitter mi opinión sobre cuáles creo que son las #patologias_emprendedor. He estado investigando un poco, algunos ya han hablado del #bufbufismo, el famoso #yalohagoyo, #El Mal del Homo Monotemáticus o el mal de ser buscador de tu verdadera vida, o el no saberse emprendedor. [...]

Deixa un Comentari

XHTML: Si vols, pots utilitzar aquestes etiquetes XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>