Blog pensat per comunicar idees, opinió, propostes i raons per intercanviar amb tot el món
Actualitza per a canviar l′imatge ;)

Emprenedors, els mercenaris moderns

Segons el diccionari emprenedor és aquell que té decissió i iniciativa per a realitzar accions que són difícils o comporten risc. Normalment entenem la figura de l’emprenedor lligada directament al món de l’empresa, i darrerament en el món de les noves formes de l’economia i la tecnologia està especialment de moda parlar d’empreneduria. Però com es fa un emprenedor? està lligat a la genètica o a la cultura?

És indiscutible que no tohom té la capacitat per a ser emprenedor, però no podem pensar en la predestinació; des de l’antropologia entenem que les conseqüències de la formació, de l’entorn familiar i social, i de la evolució personal de cadascú són la clau. L’emprenedor és aquella persona que ha interioritzat estímuls i conciència de voler actuar; però que també ha adquirit una sèrie d’habilitats i coneixements que junt amb una actitud positiva el porten a crear, a inventar i a arriscar-se. L’ecosistema cultural on l’emprenedor neix i creix aporta dimensió tecnològica, econòmica, política i cultural i amb tots aquests ingredients, l’emprenedor es fa. És especialment important com i de quina manera una persona conviu amb models que li són propers, si les persones han vist com altres de la seva família, del seu entorn proper, generaven accions que provoquen emprendeduria, ells segurament tindran ja una predisposició a fer-ho; com també les característiques culturals, religioses, el sistema de creences, i de relacions d’organització familiar comporten una forma determinada de pensar que no podem obviar.

I així arribem a la formació. És important la formació per a generar emprenedors? Són emprenedors tots els qui es formen a les facultats? Sembla que molts dels qui es diuen emprenedors, dels qui han tingut éxit en les seves start-up no tenen precissament un bon record de la formació que van rebre. És doncs un gap formatiu el que fa que algú decideixi emprendre? o és la manca d’aquesta formació específica la culpable de que no surtin més persones emprenedores? No és qüestió de sort, l’emprenedor es la conseqüència de molts factors i sobretot de la voluntat, a l’esforç personal. En tot cas la formació és un coixí intel·lectual que facilita la generació d’idees, i és la persona la que decideix portar-les a terme. Darwin va ser un gran emprenedor, una persona que és capaç d’embarcar-se en un viatge al voltant del món, en condicions difícils, i que desprès amb totes les seves vivències escriu L’orígen de les espècies, el tractat que va canviar la forma de pensar-nos com a éssers humans que no és qualsevol cosa. Emprenedors eren també els mercenaris medievals que lluitaven per al millor postor, la voluntat i la raó  també tenen un preu.

(post dedicat a @didaclee, @pau , @carlosblanco, @mberzosa, @javiermartin)

Llibre: El mito del emprendedor de Michael Gerber

Pel·lícula: Precious de Lee Daniels

Música: Cuando cae la luna d’Estopa

Comparteix:
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google Bookmarks
  • Meneame
  • TwitThis

14 Comentaris
» Subscriu-te al RSS dels comentaris

1 PereJ Mitjans { 01.31.10 at 21:26 }

Per completar l’excel·lent post, voldria afegir que algunes vegades he vist usar el terme emprenedor en oposició al d’empresari conservador. Jo diria que qualsevol empresari en algun moment de la seva vida ha estat emprenedor i amb la nova economia ho ha de ser permanentment, si vol seguir sent empresari. Ara be, es pot ser emprenedor sense ser empresari? Emprenedor suposa invertir i guanyar diners o perdre’n? O un funcionari, per exemple, també pot ser emprenedor?

2 Trina Milan { 01.31.10 at 21:35 }

Pere,
d’acord amb tu, no sempre els empresaris s’entenen com a emprenedors, de fet alguns no volen sentir-se definits així, i alguns emprenedors no volen sentir-se empresaris. Jo sí que crec que hi ha emprenedors a l’administració pública, com crec que Darwin ho va ser, essent un científic. Crec però que això no treu perquè em sembli que a l’administració li queda molta feina per fer, mai una etiqueta dona resultat per si mateixa, sentir-se emprenedor pot ser molt solitari en un ecosistema antirisc com és l’administració, i per això molt difícil, però el risc està també en això, en voler fer coses diferents en entorns hostils..aquesta era la gràcia no ?…
moltes gràcies per compartir platxèria…

3 uberVU - social comments { 02.01.10 at 9:23 }

Social comments and analytics for this post…

This post was mentioned on Twitter by trinamilan: New blog post: Emprenedors, els mercenaris moderns http://trinamilan.cat/2010/01/31/emprenedors-els-mercenaris-moderns/...

4 Xavier { 02.01.10 at 21:21 }

Calen emprenedors i cal redissenyar completament el nostre model educatiu amb continguts que fomentin l’iniciativa emprenedora i dotin als estudiants de millors habilitats en emprenedoria.

5 Miquel { 02.02.10 at 13:12 }

Estic bàsicament d’acord amb el teu post. El problema és que no tothom ho té clar, i especialment no ho té clar la nostra administració tot i els discursos oficials (amb totes les excepcions que calguin, que tu i jo sabem que són més aviat poques), ni ho tenen clar la majoria dels mestres i directors d’escola.

6 Twitter Trackbacks for Emprenedors, els mercenaris moderns — Platxèria [trinamilan.cat] on Topsy.com { 02.03.10 at 0:54 }

[...] Emprenedors, els mercenaris moderns — Platxèria trinamilan.cat/2010/01/31/emprenedors-els-mercenaris-moderns – view page – cached Blog pensat per comunicar idees, opinió, propostes i raons per intercanviar amb tot el món See all Top 5K for trinamilan.cat [...]

7 Trina Milan { 02.03.10 at 9:05 }

Xavier,
totalment d’acord, ja ho saps que n’hem parlat molt d’això, i en aquesta línia queda molt per a fer, i necessitem molt als emprenedors com tu que donin models de bona pràctica emprenedora, no estem gaire acostumats a col·laborar sistema educatiu i emprenedors, hem de relacionar més el món laboral i el del sistema educatiu…gràcies..com sempre..una abraçada

8 Trina Milan { 02.03.10 at 9:06 }

Miquel,
et dono tota la raó, l’empresa enorme que es el sistema educatiu, el departament d’educació, no acaba de poder coordinar esforços, i se’n fan molts i molts….alguns, com molt bé saps, ho intentem convençuts de que guanyarem….gràcies, una abraçada

9 Jordi Serra { 02.05.10 at 8:42 }

Genial article, el que em va cridar l’atenció és que molts d’aquells emprenedors havien deixat el primer any la universitat per dedicar-se al projecte que tenien al cap.

10 Artur { 02.05.10 at 20:56 }

Ser emprenedor és tenir inquietuds. És caràcter i sovint les societats “formen” o “eduquen” en l’eix emprenedors-conformistes. Espanya és un país on la majoria dels seus joves volen la conformitat del funcionari. Ser emprenedor, per a molta gent, és el contrari del conformista, del que no vol problemes.

Tot aniria millor si aquestes inquietuds, per un contagi generalitzat, “contaminessin” la població. Ser emprenedor és ser creatiu i innovador, que és el que ens falta per a créixer!

11 Pierre { 02.06.10 at 17:23 }

excel·lent post

12 Trina Milan { 02.07.10 at 19:19 }

Jordi,
sí, tens raó, cal un replantejament de la formació que necessitem per a fomentar empreneduria, no és tasca fàcil, no s’adiu amb el que s’esperava del sistema fa un temps, però les universitats estan obligades a fer el canvi…
gràcies, salut

13 Trina Milan { 02.07.10 at 19:22 }

Artur,
és també una característica cultural, hi ha societats i cultures que tenen interioritzada l’empreneduria, que la fomenten, però d’altres no. A la nostra cultura cristiana no es premia l’assaig-error, es penalitza, és “pecat” equivocar-se..i això influeix en com entomem les ganes d’emprendre..tenim feina per endavant
gràcies, una abraçada

14 Trina Milan { 02.07.10 at 19:22 }

Pierre,
gràcies, no sempre és fàcil parlar d’alguns temes, i aquest és especialment difícil, gràcies…

Deixa un Comentari

XHTML: Si vols, pots utilitzar aquestes etiquetes XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>