Blog pensat per comunicar idees, opinió, propostes i raons per intercanviar amb tot el món
Actualitza per a canviar l′imatge ;)

Haití, la solidaritat era això?

http://farm3.static.flickr.com/2797/4279002090_f4a675350b.jpg

La desolació i el caos regnen a Haití, el govern del país està desaparegut, els governs dels països rics queden per parlar com qui queda amb uns amics, i els dels països pobres s’ho miren pensant que aquesta vegada no els ha tocat a ells, el gran pare americà fa el que s’espera d’ell i envia marines, personalitats i periodistes, mentre els actors de Hollywood organitzen meses petitòries per als damnificats, i els bancs recullen l’almoina dels que se senten colpits i, a més, cobren per fer-ho. Aquest cop tenim però una novetat, informació directa, emocionalment precisa, minut a minut, les xarxes socials es fan les protagonistes de la comunicació deixant en darrera els telenotícies, no caldrà esperar a sentir l’Antoni Bassas explicar-nos la seva crònica a la nit, durant el dia hem sabut pel seu nick a  twitter @3cat24aHaiti tot el que veuen i senten, és la darrera frontera de la informació.

Però sabem que aquest allau de dades informatives, d’emocions relacionades, té data de caducitat, no durarà més d’uns quants dies, i llavors serà quan les ong, els militars i la gent es quedaran sols a la destruïda Haití i la resta del món continuarà com sempre. Perquè no oblidem que a Haití plou sobre mullat, com a la majoria de territoris pobres. La pràctica ens demostra que les devastacions naturals són més contundents als territoris sense desenvolupament econòmic, i en canvi això no modifica els resultats en desastres posteriors. Haití és una crònica de la catàstrofe anunciada. Essent el primer país que es va lliurar de l’esclavatge de França a territori americà a l’hora que els USA ho feien de la Gran Bretanya, en canvi no han tingut les mateixes possibilitats, i paradoxalment són avui els dos pols oposats d’una mateixa realitat. I per què? si analitzem la independència de cadascú veiem que la dels haitians era la dels esclaus negres contra la corona francesa, la dels pobres contra els rics, els quals van rebre com a resposta l’aïllament internacional fomentat per França i van començar el camí de la independència sense cap possibilitat econòmica de subsistència. En canvi als USA, els independentistes eren blancs que es rebel·laren contra els pares anglosaxons i que han mantingut durant 200 anys el control social, just ara ha sigut possible un president negre, Barack Obama, sorprenent a propis i estranys. Només eren els fills pròdigs que es feien grans.

Ara, en ple segle XXI, el gran pare americà, els USA, domina el món, i les xarxes socials a Internet repliquen les notícies més colpidores del desastre haitià, transmissió en directe dels marines desembarcant, d’un ex-president repartint ajut humanitari, i una desesperació que es converteix en violència dels haitians perquè saben que des del segle XIX són els parents pobres dels “altres” americans. Al 1970 Haití produïa el 90% de la seva dieta alimentaria, avui ha d’importar el 55%. Twitter ens transmet el cataclisme i l’emoció del moment que no tindrà continuïtat ni modificarà la vida dels qui no està previst que se’n surtin.

LLibre: De la democràcia a Amèrica d’Alexis de Tocqueville

Pel·lícula: Invictus de Clint Eastwood

Música: Yo pisaré las calles nuevamente. Homenaje a Salvador Allende por Pablo Milanés

Comparteix:
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google Bookmarks
  • Meneame
  • TwitThis

1 Comentari
» Subscriu-te al RSS dels comentaris

1 Twitter Trackbacks for Haití, la solidaritat era això? — Platxèria [trinamilan.cat] on Topsy.com { 01.19.10 at 21:48 }

[...] Haití, la solidaritat era això? — Platxèria trinamilan.cat/2010/01/19/haiti-la-solidaritat-era-aixo – view page – cached Blog pensat per comunicar idees, opinió, propostes i raons per intercanviar amb tot el món [...]

Deixa un Comentari

XHTML: Si vols, pots utilitzar aquestes etiquetes XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>