Blog pensat per comunicar idees, opinió, propostes i raons per intercanviar amb tot el món
Actualitza per a canviar l′imatge ;)

Flashmob polític, #13D

http://www.mujeresdeempresa.com/images/fotos/manos_arriba.jpg

Un flashmob (de l’anglès, multitud instantània) és una acció organitzada en la qual un gran grup de persones es reuneix de cop i volta en un lloc públic, fa una cosa inusual i després es dispersa ràpidament. Solen convocar-se a través dels mitjans telemàtics (mòbils i Internet) i en la major part dels casos, no tenen cap fi més que l’entreteniment, però poden convocar-se també amb fins polítics o reinvidicatius. Una de les particularitats d’aquestes “tribus temporals” és que no requereixen comptar amb el suport dels mass media per a comunicar, coordinar i actuar de manera conjunta, ja que la seva comunicació funciona a través de xarxes socials virtuals. Es tracta d’individus que recolzats per les tecnologies de comunicació difonen missatges a les seves xarxes socials d’amics i coneguts, els quals fan el mateix fins a construir una gran cadena de comunicació, que és capaç de mobilitzar a milers de persones.

La consulta del #13D a Catalunya sobre la independència és un flashmod polític, s’adequa exactament al que es defineix per a aquesta acció: organitzat per grups aliens a les estructures polítiques establertes i utilitzant especialment els mitjans tecnològics i les xarxes socials, han mobilitzat milers de persones a diferents llocs de Catalunya i han posat de manifest una idea comú: el desig de la independència de Catalunya. La Coordinadora 13D explicita que no rep subvencions d’institucions públiques, i posa a l’abast dels qui estiguin interessats eines de les xarxes com Twitter, Facebook o la seva web per a tenir informació a punt. A més han afegit a la participació perfils que les votacions normatives no tenen en compte com els majors de 16 anys o els immigrats, és per tant una forma d’afegir participants que mai tenen la possibilitat de fer-ho en circumstàncies normals, només els ha faltat poder habilitar el vot electrònic.

Els flashmod no pretenen ser res més que accions puntuals i trencadores, però això en aquest món líquid és ara per ara valor en alça. La modificació de les estratègies de participació que proporcionen les tecnologies de la comunicació i les xarxes socials són una revolució silenciosa, ara més que mai; quan la gent lidera, els líders segueixen, i això és el que posa més en qüestió la pròpia forma de fer política en un món on des del clima (Hopenhaguen) fins a les formes d’organitzar-se o de viure es modifiquen de forma natural, per acord entre iguals. Oprah Winfrey es capaç de mobilitzar milers de persones per ballar a Chicago el mateix ball amb la coreografia exacta, sense preparació prèvia; les consultes per a la independència de Catalunya són un flashmod que hauria de fer pensar als responsables polítics d’aquí i d’allà, les valoracions s’hauran de fer amb dades com el ressó mundial a la xarxa i també fora d’ella entre aquells que són capaços de generar més flashmods sense ni tan sols tenir a Oprah.

Llibre: Invisible de Paul Auster

Pel·lícula: La cinta blanca de Michael Haneke

Música: I got a feeling de Black Eyed Peas(flashmod a Chicago amb Oprah Winfrey)

Comparteix:
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google Bookmarks
  • Meneame
  • TwitThis

4 Comentaris
» Subscriu-te al RSS dels comentaris

1 Twitter Trackbacks for Flashmob polític, #13D — Platxèria [trinamilan.cat] on Topsy.com { 12.13.09 at 19:49 }

[...] First Tweet: 4 minutes ago trinamilan Highly Influential trinamilan New blog post: Flashmob polític, #13D http://trinamilan.cat/2009/12/13/flashmob-politic-13d/ retweet [...]

2 Miquel { 12.13.09 at 20:57 }

Hola Trina,
Comences dient que “Un flashmob (…) fa una cosa inusual i després es dispersa ràpidament”, i quasi al final dius que “les consultes per a la independència de Catalunya són un flashmod”.
Sento no estar-hi gens d’acord. Votar no és mai “una cosa inusual”, o almenys no ho hauria de ser. En tot cas “una cosa inusual” és que no et deixin decidir què vols ser de gran, això sí que n’és d’inusual. I el què ara es discuteix a Catalunya és exactament això: què volem ser de grans?
Deixa’m acabar dient que pretendre que “el gran grup de persones”, és a dir, els catalans, un cop ha votat “es dispersa ràpidament” ho veig tan sols com un desig per part d’alguns, allò que els anglesos en diuen un “wishful thinking”.
Penso que van errats, això no ha fet més que començar. Serà un procés més o menys llarg però no crec pas que ara l’electorat català “es dispersi ràpidament”. Tu ara et dispersaries?

3 Trina Milan { 12.13.09 at 21:19 }

Miquel,
al contrari del que normalment hauria de semblar, un referendum per a la independència d’un país no és una cosa que es faci cada dia, de fet és molt insòlit, “inusual”, i a més si aquest està convocat per un grup de persones que no són l’administració, els partits, encara més, per això ho defineixo així, i el fet de que es “dispersin” vol dir que aquest grup de gent que avui ha votat no serà mai el mateix que els qui puguin votar en un referendum com aquest o com els normatius, justament per la especificitat de la convocatòria, i res d’això no és peioratiu, al contrari, crec que demostro que és una acció positiva i de la qual molt haurem d’aprendre, i especialment aquells que tenen responsabilitats públiques. És més penso que justament el final del post intenta dir que això no ha fet més que començar i que els flashmods són un acció que té continuïtat a la xarxa i que possibilita accions posteriors, especialment si aquestes tenen molt de ressó virtual. Miquel, clar que els catalans no som cap grup que es dispersi ràpidament, ho demostren milers d’anys de grup cultural, i ho demostra la xarxa i les accions que a partir d’ella es fan realitat, com els flashmods, i com podria ser la independència de Catalunya.
Una abraçada

4 Els Flashmobs i la necessitat d’estructures { 01.04.10 at 10:23 }

[...] tracta d’una altre tipologia del que coneixem com a Flashmobs, una acció multitudinària, instantània i convocada a través de les xarxes [...]

Deixa un Comentari

XHTML: Si vols, pots utilitzar aquestes etiquetes XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>