Blog pensat per comunicar idees, opinió, propostes i raons per intercanviar amb tot el món
Actualitza per a canviar l′imatge ;)

Darwin, 150 anys de revolució

Foto: Brent Stirton / Tribus de la Vall d’Omo

Somiava Darwin amb tribus digitals? aquest és el títol de la meva conferència a la Carpa Darwin, preparada per AdEs, que la Universitat de Girona té instal·lada a la plaça Vicens Vives de Girona. La demanda era clara, explicar Darwin i el significat de l’Orígen de les espècies (150 anys de la seva publicació) i relacionar-lo amb l’antropologia i el món tecnològic actual. Un gran repte però molt engrescador.

Quina és la distància entre el viatge del Beagle i els viatges a la lluna? quina és la distància entre la tecnologia d’una bruixola i la d’un Iphone? La proposta de l’evolució de les espècies de Darwin va ser una autèntica revolució per al món científic però també per al món filosòfic i per a la societat en general. Que un quasi mossén digués que la raça humana provenia d’una evolució biològica que ens acostava als considerats animals no racionals era un sacrilegi en sí mateix, però que es fes sobretot per a separar el món de la ciència del món de la creença, encara va ser més revolucionari. El paradigma realment innovador de la proposta de Darwin trascendeix la biologia per convertir-se en filosofia, en model innovador. “La religió és l’estrastègia de supervivència tribal i Déu el legislador fonamental” (Darwin)

És el concepte de realitat augmentada el que el replicant de Blade Runner preguntava en la darrera escena del film? L’adaptació darwiniana és el secret de l’éxit de les cel·lules primigènies: “No és més fort el qui sobreviu, tampoc el més intel·ligent, el que sobreviu és el que s’adapta” (Darwin). Malinowski deia: “Totes les parts socials d’un grup humà estan relacionades entre sí i acompleixen una funció dins el sistema.” Pura aplicació antropòlògica a la sistèmica biològica de Darwin. I si ho apliquem a l’actualitat, la definició més clara de com les xarxes socials funcionen i de com els humans adaptativament tornem als orígens. Jo crec que Darwin, i Malinowski, i Einstein eren capaços de somiar amb ovelles elèctriques i amb tribus digitals, eren capaços de pensar més enllà i d’augmentar la realitat en funció de la seva curiositat científica. Llarga vida als agosarats científics, als emprenedors de la cultura.

Llibre: L’orígen de les espècies de Charles Darwin

Pel·lícula: Master & Commander de Peter Weir

Música: Soundtrack de Master and Commander de Boccherini

Comparteix:
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google Bookmarks
  • Meneame
  • TwitThis

2 Comentaris
» Subscriu-te al RSS dels comentaris

1 Edu { 11.25.09 at 16:22 }

Interessantíssim! Molta sort amb la conferència, segur que serà un èxit. A mi l’Any Darwin m’acaba de donar una sorpresa molt agradable :)

2 Trina Milan { 11.25.09 at 20:05 }

Felicitats Eduard…estem envoltats de bons escriptors sorpresa…una abraçada molt gran

Deixa un Comentari

XHTML: Si vols, pots utilitzar aquestes etiquetes XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>