Blog pensat per comunicar idees, opinió, propostes i raons per intercanviar amb tot el món
Actualitza per a canviar l′imatge ;)

Periodisme digital i educació

http://twitxr.com/image/262888/

L’educació i el periodisme s’assemblen, són dues professions que treballen amb material sensible: informació, coneixement, persones, comunicació. Tot plegat s’ha vist sacssejat per l’onada innovadora de les TIC i per tant periodistes i docents es veuen en l’encreuament de la seva pròpia definició professional. Som capaços de fer informació veraç amb els nous formats? L’escola és el lloc on formarem els ciutadans en les noves eines del coneixement? Aquestes i d’altres són preguntes que han sorgit a les Jornades de Periodisme digital i escola que tenen lloc a l’IES Menendez i Pelayo de Barcelona, organitzades pel Departament d’Educació, la Universitat Autònoma de Barcelona, Omnium Cultural i Vilaweb.

Amb un programa engrescador, especialment per les presentacions de bones pràctiques en periodisme a les escoles, s’ha debatut sobre com els formats digitals estan portant a l’escola un repte que docents han d’entomar amb qualitat i rigor. Salvador Cardús es preguntava en la seva intervenció si l’escola està preparada per a assumir-ho; Imma Tubella complementava dient que el gruix de les innovacions està en la possibilitat d’utilitzar les eines d’Internet d’una altra manera. Interessant la dada que diu que la UOC té aquest semestre, per primera vegada, un 27% d’alumnes de primera opció, és a dir, que la UOC ja no és el refugi de qui treballa i estudia o de qui viu lluny de la seu universitària, és la primera opció per format, i el format és Internet i tot el que se’n deriva d’això.

He tingut el plaer de compartir taula rodona amb en Saül Gordillo, Miquel Calzada i Pilar Sampietro, sobre el periodisme digital i el món de la comunicació. Gordillo ha presentat el model de l’ACN com a experiència innovadora en el context comunicatiu català, Sampietro ha parlat de les modificacions que una ràdio pública (RNE) i estatal ha hagut d’entomar i Calzada ha parlat des de la vessant  d’una empresa de comunicació privada (Grup Flaix); la meva aportació ha estat referida a l’anomenat “periodisme ciutadà” aquell que fan els creadors de blogs i les xarxes socials. Tot plegat s’ha generat un interessant debat que ha posat sobre la taula el necessari canvi de model de negoci que les TIC i Internet està promovent. Un periodista ja no fa només de locutor, és també un redactor, o un fotògraf;  una ràdio ha de mantenir esquemes informatius i de música però ha de saber fer-ho amb formats que s’assemblin al que pot fer un Ipod; una escola ha de saber com i de quina manera el diari escolar, la ràdio escolar, el blog escolar són el laboratori per a crear ciutadans digitals. Preguntes moltes encara com per exemple les referides als continguts digitals, àudiovisuals i informatius que omplen totes les eines tic que porten els nostres alumnes, i com i de quina manera el sentit crític necessari per a destriar el gra de la palla en el món de la informació, cal desenvolupar-ho també amb els nadius digitals, com de fet, sempre ha calgut. Una gran jornada per a un tema de present imprescindible per a construir futur. Gràcies per la possibilitat de participar-hi que m’han donat els organitzadors, especialment a la gent de la XTEC del Departament d’Educació, veritables ànimes de la jornada.

Llibre: Si és dolent, t’ho recomano d’Steven Johnson

Pel·lícula: Blessed d’Anna Kokkinos

Música: Video killed the radio star de Buggles

Comparteix:
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google Bookmarks
  • Meneame
  • TwitThis

1 Comentari
» Subscriu-te al RSS dels comentaris

1 Twitter Trackbacks for Periodisme digital i educació — Platxèria [trinamilan.cat] on Topsy.com { 10.16.09 at 19:07 }

[...] Periodisme digital i educació — Platxèria trinamilan.cat/2009/10/16/periodisme-digital-i-educacio – view page – cached Blog pensat per comunicar idees, opinió, propostes i raons per intercanviar amb tot el món — From the page [...]

Deixa un Comentari

XHTML: Si vols, pots utilitzar aquestes etiquetes XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>