Blog pensat per comunicar idees, opinió, propostes i raons per intercanviar amb tot el món
Actualitza per a canviar l′imatge ;)

Innovació i recerca a l’escola

http://twitxr.com/image/252903/

Al MIT de Manlleu s’han aplegat els equips directius de tots els centres educatius d’Osona per a celebrar que comença un nou curs escolar que ve carregat de reptes però també de ganes de fer, i amb els quals he tingut el plaer de compartir el matí. I aquests reptes del sistema educatiu, en aquest moment de canvi sistèmic, són molt grans:

- adeqüació dels continguts i suports a la xarxa social i la digitalització de recursos

- cohesió i valors en una societat en canvi cultural

- millora de la qualitat i dels resultats acadèmics per a una bona socialització de l’alumnat

- millora i desenvolupament professional dels docents

Totes aquestes fites necessiten d’esforç i de rigor en la gestió d’un sistema educatiu que en realitat podem comparar al d’una gran empresa que mou milers de professionals i milers d’usuaris en llocs molt dispersos i en franges horàries diferents, la qual cosa genera una complexitat que fa realment miraculòs que el passat dia 14 de setembre s’obrissin les portes de 4.500 centres educatius i acollissin a 1.200.000 alumnessense pràcticament entrebancs; tot un rècord de satisfacció en el servei que poques vegades entrem a valorar. Perquè el que importa a la fi és quin servei estem donant als alumnes i com aquests aconsegueixen l’éxit en el seu aprenentatge i la seva socialització. I d’això hem parlat a Manlleu aquest matí, de com els docents i els propis alumnes són els agents del sistema, els agents de la recerca i la innovació, els elements que utlitzant la fòrmula I+D+R ben coneguda per tothom , ens aproximen a la millora del producte final, que en aquesta “empresa de servei públic” no són rendiments dineraris, són acadèmics, que és el que en l’educació estem obligats a assegurar.

L’aposta per a treballar en xarxa, amb les eines 2.0, amb tecnologia però sobretot amb continguts renovats i adequats als suports digitals, és estratègicament obligada, però a més, el que li dona valor a un veritable canvi per a la millora és la transferència de coneixement en xarxa mitjançant recerca i bones pràctiques en educació, la rèplica de les quals proporcionarà innovació i per tant el camí cap a la millora dels resultats. Totes les fites que ens proposem tenen com a protagonistes els alumnes i els docents, que amb el suport de pares i mares, i la comunitat educativa, on hi són també institucions i empreses, són les corresponsables de que els resultats siguin els millors. No és fàcil, en aquest moment no hi són tots els recursos que seria desitjable, una millora de la inversió del PIB en educació és ineludible si volem superar qualsevol crisi, econòmica i social, perquè a la fi quan ensenyem a llegir i escriure o a cercar informació a google, estem donant a les persones la capacitat de ser i de fer dins de la seva cultura, que, ara ja, és la cultura global d’un món en canvi constant.

Llibre: La galaxia Gutenberg de Marshall Mcluhan

Blog: Blog del MIT (Massachusetts Institute of tecnology)

Pel·lícula: Minority report d’Steven Spielberg

Música: The flower duet de Lakmé

Comparteix:
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google Bookmarks
  • Meneame
  • TwitThis

4 Comentaris
» Subscriu-te al RSS dels comentaris

1 Miquel { 09.18.09 at 16:07 }

Trina,

Em centraré en això que has escrit:

“… rigor en la gestió d’un sistema educatiu que en realitat podem comparar al d’una gran empresa (…) genera una complexitat que fa realment miraculós que el passat dia 14 de setembre s’obrissin les portes de 4.500 centres educatius i acollissin a 1.200.000 alumnes sense pràcticament entrebancs; tot un rècord de satisfacció en el servei que poques vegades entrem a valorar …”

De vegades em sap greu comentar segons quines coses, i m’abstinc de fer-ho doncs penso “mira, estan fent tot el que poden, hi posen tota la voluntat, no hi poden fer més”. Avui, però, no m’abstindré d’abstenir-me doncs penso que és bo que “els de dintre” tingueu també alguna opinió discordant “d’un de fora” sobre com veiem tot això alguns que ens ho mirem des de la distància.

Com cada any la tele ens ha mostrat imatges sobre la rentrée escolar, i suposo que tractant-se de TV3 s’intenta que siguin imatges com a mínim amables. Doncs bé, aquest any, un cop més, aquestes imatges ens han mostrat escoles que encara no han acabat les obres (i mireu que n’hi ha hagut de temps!). En determinades escoles els alumnes han començat les classes tot compartint l’espai escolar amb paletes, pintors, lampistes, etc. En alguna ni tan sols han pogut començar les classes quan tocava. Quant els ordinadors “gratuïts”, s’ha dit que alguns no han arribat a temps, que s’esperen abans de finals de setmana (i mireu que n’hi ha hagut de temps!).

És a dir, res de nou si ho comparem amb anys anteriors. Sembla ser que és quelcom que no té remei i fins i tot humanament ho puc acceptar. No dubto de la complexitat que deu representar la coordinació de 4.500 centres educatius i tot el que això representa. Ara bé, que la conclusió de tot plegat sigui “tot un rècord de satisfacció” em sembla excessiu. Conec una mica el sector privat, el món de l’empresa, i t’asseguro que amb incidències com aquestes (i altres que no s’han fet públiques) no crec pas que es parlés amb aquesta alegria. I no només això, algun responsable aniria de pet al carrer, o el destinarien una temporada a la sucursal de Malabo.

Amb perdó, però amb bona intenció, com sempre.

2 Edu { 09.20.09 at 10:14 }

Holta Trina, escric des de l’escola Shanti Bhavan, a l’Índia, on estic immers en un projecte que combina innovació educativa i cooperació al desenvolupament. L’aniré explicant a través del blog, estàs més que convidada a opinar i comentar.

Aquest any seguiré els premis blocs des d’aquí, ja li vaig dir a l’Eduard Batlle que a veure si feu una retransmissió online de la cerimònia :)

Salut!

3 Trina Milan { 09.21.09 at 10:32 }

Miquel,
t’agraeixo el comentari, però realment crec que l’empresa “sistema educatiu” se’n surt de fer anar milers d’escoles i de mestres i alumnes a fer la feina; clar que no tot és perfecte, clar que no tot s’adiu amb el que voldriem, ja t’ho asseguro que un país i una societat que es creu l’educació, li dedica no només crítiques sinó també ajuda…i així estem, intentant ajuntar a tothom en aquesta fita,..gràcies de veritat Miquel

4 Trina Milan { 09.21.09 at 10:34 }

Eduard,
és genial estar en contacte amb tu de tant lluny..saps que segueixo especialment la vostra feina…si necessites res del que jo pugui fer, només has de demanar-ho..gràcies pel comentari..una abraçada

Deixa un Comentari

XHTML: Si vols, pots utilitzar aquestes etiquetes XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>