Blog pensat per comunicar idees, opinió, propostes i raons per intercanviar amb tot el món
Actualitza per a canviar l′imatge ;)

L’estiu en un blog VI: Blogs i Educació

El darrer espai de l’Estiu en un blog, al programa El dia de l’estiu de Josep Maria Cano a COMRàdio , ha tingut com a tema central els blogs i l’educació.  Podem fer un passeig per tot el sistema educatiu, des de l’escola bressol fins a la universitat mitjançant els blogs. L’educació és un dels àmbits professionals on el blog està present de forma indiscutible, quantitativament i qualitativa; el Departament d’Educació ofereix a tots els docents, alumnes i centres de Catalunya la possibilitat de tenir un blog, de forma gratuïta a l’espai de la XTEC anomenat Blogs Xtec. Aquest és un avantatge molt important per a fer que les eines 2.0 siguin presents com a element normalitzat dins l’aula, entre els professionals i en entorns més amplis com poden ser les AMPA o els serveis educatius.

Si mirem un centre escolar d’educació primària com el CEIP Les Pinediques de Taradell trobarem un exemple perfecte del que pot ser un blog d’escola, un model d’intercanvi d’informació i formació entre tota la comunitat educativa, com també el CEIP Marinada de Montornès, el blog de l’Aula d’acollida del CEIP Lacustaria de Llagostera o la de les girafes i els leons del CEIP Europa de Salou. Els blogs a l’educació poden ser de mestre, d’alumne, d’aula, de centre, d’aula, d’assignatura, d’AMPA, o com a pur exercici de classe i així continuar pel sistema educatiu fins a la universitat amb exemples interessants i especialment pel que es refereix a la recerca, de professors com en Miquel Duran (UdG) o l’Enric Canela (UB).

És important constatar que en aquest moment els BLogs Xtec compten amb quasi 16000 blogs a Catalunya, és un nombre molt superior al que pot comptabilitzar-se en d’altres professions. La tasca del Departament d’Educació en aquest àmbit és continuada i facilitadora de la penetració de les eines 2.0; tots els docents i alumnes de Catalunya tenen gratuïtament una adreça de correu electrònic i un espai de blog o web per a la seva utilització professional, aquest és un recurs imprescindible perquè els nostres alumnes tinguin la preparació que la societat del coneixement els demana. De fet aquesta tasca ultrapassa l’àmbit escolar i surt al carrer, en l’edició 2008 dels Premis Blocs Catalunya es va premiar el Blog d’una assignatura, El fil de les clàssiques, que parla de llengües. L’educació obre camí en el món de la xarxa perquè el futur està a les aules.

Podcast del dijous 27 d’agost de 2009. escolta-ho aquí.

Blog:  El blog del CEIP Les Pinediques de Taradell

Música: Extraterrestres d’Antònia Font

Comparteix:
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google Bookmarks
  • Meneame
  • TwitThis

9 Comentaris
» Subscriu-te al RSS dels comentaris

1 Miquel { 08.28.09 at 10:26 }

Trina,

Torna la “mosca cojonera”, ho sento, però avui no me’n puc estar de dir alguna cosa. Sense posar en dubte els 16.000 blogs aixoplugats per l’administració catalana, ni cap de les dades que aportes a la conversa, deixem dir-te que això d’avui ho veig més com un molt bon publireportatge del Departament d’Educació, el Xtec i les grans facilitats que es donen des de l’administració pública per tal que alumnes i professors puguin disposar d’una adreça electrònica i obrir un blog. Penso honestament que els dirigents del departament t’ho haurien d’agrair i, si no ho fan, seran uns perfectes desagraïts. Això sí, sort que al final mencioneu que també es pot disposar gratuïtament de les mateixes eines des del sector privat, via blogger, wordpress, vilaweb, etc., doncs un que no segueixi aquest negoci de prop podria arribar a pensar allò que no és.

I ara resumint el conjunt de les teves intervencions radiofòniques d’aquest estiu: penso que se t’ha de felicitar, has fet una feina de divulgació que és molt necessària. Encara que nosaltres potser tenim la tendència a donar per fet que tothom sap de que van els blogs, sovint me’n faig creus de la ignorància blogaire que encara hi ha arreu. Només et posaré un exemple que ja havia viscut l’any passat: ahir mateix, parlant amb un mitjà empresari, em va demanar que això del blog que jo intentava explicar-li (ell es referia al meu blog) a veure si li podia “passar per fax” i ell ja s’ho miraria quan disposés d’una estona per fer-ho. No és conya!

Proposta: no sé si en aquests premis de Vic hi ha alguna secció per premiar la tasca de divulgació sobre el tema blogs. Si hi és, et proposo a tu pel corresponent premi, encara que siguis la presidenta de la cosa. I què! Si encara no hi és, proposo formalment a Stic.cat que s’inclogui aquesta categoria de premis de cara a l’any 2010.

2 Trina Milan { 08.28.09 at 10:41 }

Miquel,
el publireportatge me’l crec perquè el visc cada dia i sé com de difícil és gestionar que passin cosses innovadores a un sistema tan gran com l’educatiu, escoles i profes i alumnes…no ho hagués dit si no fos veritat…però entenc que ho diguis :-)
He intentat ser coherent amb la demanda que em va fer l’equip de COMRadio, tenint en compte els oients que no són, en la seva gran majoria, coneixedors dels entorns de la xarxa, com molt bé expliques, i els continguts els he seleccionats en funció de temes reconeixibles per la gent i relacionats amb els blogs..
I gràcies per tot el que dius de mi i la meva feina..per si algú encara no ho sap, ho declaro per escrit: “ets un gran amic meu”..i ara la gent entendrà que m’afalaguis..no em mereixo tant, m’agrada el que faig i m’agrada que a la gent li agradi..dobles gràcies…te’n dec molt a tú per fer-me de conciència sempre..una abraçada

3 zel { 08.28.09 at 15:02 }

Nosaltres no el tenim a xtec, com que els gestiono jo, ho faig cada curs amb el blogspot, mira, ens va bé i els nens estan contents…

4 francesc { 08.28.09 at 15:51 }

Felicitats per l’article i el recull d’informació. Realment és un “bon publireportatge” però crec que és merescut i que és bàsic que la institució posi a disposició de l’alumnat i professorat una plataforma de blogs com aquesta, per tal d’afavorir que els qui hi estiguin interessats puguin començar a experimentar-ho amb el suport i ajuda necessari, i això ho aconsegueix bastant bé la plataforma de l’Xtec.

I en canvi em sorprèn i molt, com comentava en Miquel Duran que les universitats no s’hagin llençat a provar-ho des de fa temps. La UAB va ser una de les primeres, http://blogs.uab.cat/, amb un resultats discrets però ja és un pas!

Salutacions!

p.d: jejeje tela amb “enviar un blog” per fax :)

5 Trina Milan { 08.28.09 at 19:18 }

Zel,
sí, ja ho hem comentat al programa, exiteixen ofertes gratuites com blogspot o wordpress; el que ofereix al Departament és un ampli ventall integrat d’eines 2.0 avalades i en xarxa amb la resta de docents i centres del sistema, és una forma de recurs que una administració pública està obligada a donar en aquest moment i que el Departament d’Educació dona de fa molt de temps. Gràcies per la teva aportació

6 Trina Milan { 08.28.09 at 19:20 }

Francesc,
gràcies per la teva aportació que està justament alineada amb el que jo pretenia explicar, la obligació de tota administració educativa de posar a diposició del docent i l’alumnat les eines que el temps en que vivim demanen…i sí, ja veus que no tothom sap encara que un blog no passa per un fax…salutacions cordials

7 Twitter Trackbacks for L’estiu en un blog VI: Blogs i Educació — Platxèria [trinamilan.cat] on Topsy.com { 08.28.09 at 23:19 }

[...] L’estiu en un blog VI: Blogs i Educació — Platxèria trinamilan.cat/2009/08/27/lestiu-en-un-blog-vi-blogs-i-educacio – view page – cached Blog pensat per comunicar idees, opinió, propostes i raons per intercanviar amb tot el món Actualitza per a canviar l?imatge ;) — From the page [...]

8 El Fil de les Clàssiques » Blog Archive » Trina Milàn parla de El Fil de les clàssiques a COM Ràdio! { 09.05.09 at 17:03 }

[...] A l’últim Estiu en un blog, espai de blogosfera del programa El Dia a la Com de Josep Maria Cano a Com Ràdio, Trina Milán, presidenta de Stic.cat,  parla de  blogs i educació i esmenta la nostra tasca en el bloc El Fil de les Clàssiques (a partir del minut 6 i també en l’apunt corresponent del seu bloc  Platxèria). [...]

9 Gyslentee { 12.12.09 at 3:47 }

Sorry for writing OFFTOPIC – which Word Press theme are you using? Looks cool.

Deixa un Comentari

XHTML: Si vols, pots utilitzar aquestes etiquetes XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>