Blog pensat per comunicar idees, opinió, propostes i raons per intercanviar amb tot el món
Actualitza per a canviar l′imatge ;)

L’estiu en un blog V: Mitjans i blogs

Hem parlat a l’Estiu en un blog, dins el programa El dia de l’estiu de ComRadio, de mitjans de comunicació i blogs. Quan Arianna Huffington va començar el seu blog, The Huffingtonpost, ningú pensava que es convertiria en un dels canals informatius i d’opinió més importants dels EUA; amb una influència comparable a la dels grans mitjans tradicionals. Ella donava la seva opinió sobre les notícies, les ordenava segons els seu criteri, és a dir “editorialitzava” i ho publicava sense dependre d’una gran empresa de comunicació. Aquest fet, impensable abans de la xarxa, vas ser possible amb Internet.

És un canvi de model l’aparició de blogs en el món del periodisme? Segurament estem davant d’un fet, el de la intervenció de la xarxa que facilita tenir informació a l’instant, arreu del món i provinent, no només de les empreses que fins fa poc tenien possibilitat de transmetre-la, sinó en formats senzills, individuals i provinent de qualsevol font. I aquesta és la segona pregunta, seran fiables aquestes fonts, seguiran els procediments professionals que s’ensenyen a les facultats de periodisme? Tothom pot fer de periodista? És evident que mai ha calgut un títol per exercir, però sí la qualitat, la veracitat, ser conseqüent amb una línia de treball i saber quin objectiu es persegueix.

A casa nostra tenim exemples de persones, periodistes especialment, els blogs dels quals són referents de la bona feina que es pot fer en aquest sentit: Eduard Batlle (El Punt), Saül Gordillo (ACN), Silvia Cobo (Mans Unides), Josep Comajoan (El 9Nou), Miquel Pellicer (El Mundo Deportivo), Sergi Sabaté (Esportiu Digital). Però també hem de mirar amb especial atenció aquelles estratègies que els mitjans tradicionals com els diaris, la radio o la televisió, estan incorporant relacionades amb la seva actuació a la xarxa generant presència a Twitter, Facebook, la incorporació de blogs a les pròpies webs dels mitjans o la creació d’un mitjà fet únicament de blogs com The Thoughtleader a Sudàfrica. És una tasca colaborativa i no disgregadora, un blog no és un perill per a la informació, és una oportunitat.

Podcast del dijous 20 d’agost de 2009. escolta-ho aquí.

Blog: The Huffington Post

Música: Es por ti de Juanes

Comparteix:
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google Bookmarks
  • Meneame
  • TwitThis

7 Comentaris
» Subscriu-te al RSS dels comentaris

1 Twitter Trackbacks for L’estiu en un blog V: Mitjans i blogs — Platxèria [trinamilan.cat] on Topsy.com { 08.20.09 at 23:58 }

[...] L’estiu en un blog V: Mitjans i blogs — Platxèria trinamilan.cat/2009/08/20/lestiu-en-un-blog-v-mitjans-i-blogs – view page – cached Blog pensat per comunicar idees, opinió, propostes i raons per intercanviar amb tot el món Actualitza per a canviar l?imatge ;) — From the page [...]

2 Josep Comajoan { 08.21.09 at 22:44 }

Moltes gràcies per l’esment, Trina, tant a la ràdio com en el bloc. Possiblement és immerescut (per falta de temps, no pas de ganes), que el meu bloc sigui en la llista que dones al bloc.

Volia fer un comentari/reflexió en el bloc sobre periodisme i blocs, però m’ha enganxat una hora molt tardana i com que el tema és prou apassionant com per parar-m’hi una estona, em limito a dir-te que te’l dec i a veure si un dia d’aquests n’escric quatre ratlles. Moltes gràcies de nou, i que passis un molt bon cap de setmana.

3 Trina Milan { 08.22.09 at 10:50 }

Josep,
espero aquest comentari més ampli..és un tema que té molt de recorregut, i vosaltres, els periodistes molt a dir..gràcies a tu

4 Miquel { 08.24.09 at 10:20 }

Trina,
Ho acabo d’escoltar ara mateix, en diferit. O potser s’ha de dir via podcast. M’ha fet somriure el que heu comentat al principi sobre el que es considera addicció, el que no ho és i on s’haurien de fixar els límits, un tema sobre el que segurament hi haurien tantes opinions com persones estem “enxarxats”. Per cert, si ningú ho ha fet abans, cosa que francament ignoro, em demano “desde ya” la paternitat d’aquest mot. De vegades tinc la sensació que jo mateix començo a patir una certa blogopatia (imagina’t el que puc arribar a pensar de segons qui!), com aquell que pateix ludopatia o qualsevol altre addicció a determinades drogues, legals o il•legals. Però be, aquest tema tan interessant l’hauràs de deixar per a una altra tongada doncs veig que en el proper i últim programa parlaràs d’educació. Suposo que ja ho saps però et puc donar una pista: després d’una enquesta informal feta darrerament entre alguns dels meus nebots i fills d’amics, et puc assegurar que avui en dia la gran majoria dels alumnes no tenen blog. Sembla ser que es conformen amb feisbucs i similars. Ells s’ho perden!

5 Trina Milan { 08.24.09 at 13:56 }

Miquel,
ja sabia que somriuries amb el detall de l’”adicció”..però si una persona està llegint durant hores..també és adicció, no? de la bona?..;)
Sobre educació, doncs tenim un repte, però veuràs que hi ha feina feta…ho explicarem…una abraçada

6 Ferran { 08.26.09 at 21:13 }

Un tema ben interessant, Trina, aquest dels periodisme i els blogs. Sense cap dubte, de periodista en pot fer “qualsevol” que busqui informació, la verifiqui i l’expliqui a la seva audiència; què sinó és un periodista? I per fer això no cal passar per una facultat de periodisme que, t’ho asseguro, en més d’un 50% és una pèrdua de temps.

Pel que fa a la fiabilitat de la informació que puguem trobar en un blog (que es pugui considerar “seriós”, si em permets la puntualització), n’hi ha tanta com la que pots trobar en un mitjà convencional. Molt probablement, tu fas el mateix que jo quan t’informes a través d’un mitjà: en funció de qui hi ha al darrera, passes un “rasclet” i poleixes el que t’acaben d’explicar. No veig per quina raó un blog hauria de funcionar de manera diferent.

… i ho deixo aquí, que sinó no callo :)

Salut.

7 Trina Milan { 08.27.09 at 8:34 }

Ferran,
gràcies per l’aportació, és clar que hem de posar sentit comú en com una professió inclou els blogs en la seva activitat, o com aquesta activitat es veu modificada per les mateixes eines, però, com molt bé dius, al darrera hi ha les persones i la seva capacitat de comunicar i això és el que sempre prevaldrà..

Deixa un Comentari

XHTML: Si vols, pots utilitzar aquestes etiquetes XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>