Blog pensat per comunicar idees, opinió, propostes i raons per intercanviar amb tot el món
Actualitza per a canviar l′imatge ;)

Tens instint digital?

L’adolescent de 16 anys m’explica que és molt fàcil..a Internet es juga amb grans jocs o amb minijocs, i aquests darrers són més divertits perquè tens ganes de canviar molt de joc, de no fer sempre el mateix. M’ensenya la pàgina armorgames i em va explicant com en pocs minuts construeixes el teu propi joc, és molt senzill, passeges el dit pel touchpad i vas clicant, caus, tornes a aixecar-te…aconsegueixes que l’animal protagonista vagi fent la “feina” fins a acabar en pocs minuts el recorregut amb éxit. L’adolescent ha arribat a aquesta pàgina a partir de la de minijuegos que coneixen molt bé els fans de Càlico Electrònico, és a dir, el 99% dels adolescents. Aquesta és la demostració de dues formes de recerca que facilitaran que aquest adolescent tingui moltes més possibilitats d’utilitzar el mètode científic i d’entendre’l que molts de nosaltres. Per què? Perquè tenen “instint digital” (gràcies qtorb) i l’utilitzen.

L’avantatge d’Internet és la possibilitat de tenir informació il·limitada i això fa que la cerca sigui imprescindible. Però cal ser molt acurat en les cerques perquè aquesta informació sigui veraç i rellevant. Aquesta idea que forma part d’una assignatura de la UOC, les cerques a internet, en els nadius digitals és ja un coneixement incorporat, és l’instint digital. Ell no ha necessitat ni pensar com s’ho faria per a trobar un joc curt que el distragués i que fos de l’estil del que li agrada; ha anat a una web que l’interessa, Càlico, ha navegat pels seus productes, ha arribat a minijuegos, ha trobat una referència a armorgames i l’ha trobat directament. Fàcil, no ha necessitat ni sis passes, només tres. Però és que també és una forma de recerca la pròpia pràctica del joc, del minijoc: assaig-error, aconseguir en pocs minuts l’éxit sense full d’instruccions, pasar pantalles, superar els entrebancs, riure al final, passar-ho bé.

Algú pot posar en dubte la increïble revolució mental que significa la revolució tecnològica i digital de la xarxa? Algú de vosaltres ha fet servir mai el llibre d’instruccions del seu mòbil? És Darwin qui ens va ensenyar que l’adaptació no és el guany del més fort sinó del més adaptatiu, és a dir, del que sap modificar les seves possibilitats per a nous entorns. Instint digital, adaptació a l’entorn.

Videojoc: Prototype d’Activision Publishing

Llibre: Sakamura, Corrales y los muertos rientes de Pablo Tusset

Pel·lícula: Up de Pete Docter

Música: El rey de las maracas de La Limoncello

Comparteix:
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google Bookmarks
  • Meneame
  • TwitThis

6 Comentaris
» Subscriu-te al RSS dels comentaris

1 albert garcia pujadas { 07.31.09 at 19:52 }

bon post Trina, tu també t’adaptes molt bé ;)

Certament els membres de la “Generació We”, els que ja han nascut en entorns hiperconnectats, ens sorprenen a diari amb la seva capacitat per bellugar-se amb facilitat per la xarxa. Estant “acostumats” i ho fan amb naturalitat.

Però ara que ja hem comprovat que tenen una cosa que nosaltres mai tindrem –l’instint digital-, el primer repte serà que segueixin avançant i adaptant, i que el seu domini “funcional” evolucioni (que no en tinc cap dubte que ho faran).

Em preocupa més l’altre part. Ens tocarà a alguns adults ensenyar-los a tenir criteri de la part més difícil, la “conceptual”. Em refereixo als nous conceptes i valors emergents (2.0?,…), noves idees, del que és bo i del que no ho és. I el gran problema és l’escassetat d’adults que puguin orientar amb habilitat i criteri. Això és un problema estructural. Al capdavall parlem dels insubstituïbles pares/mares i del professorat-escola…

2 Trina Milan { 08.02.09 at 11:54 }

Albert,
totalment d’acord, de fet un dels reptes de la nostra societat és justament trobar “criteri conceptual”, inclús allò tan denostat dels referents , els mites que ens han ajudat a crear-nos com a persones. Hem de fer un aprenentatge els adults que ens possibiliti donar referents als joves dins dels nous espais, els nous entorns, i haurem de fer un gran esforç, poques vegades a la història, l’adult s’ha vist ultrapassat per la novetat i el jove ho ha tingut més aprop…en tot cas som uns quants que estem en aquest procés adaptatiu..no?…gràcies

3 jordi { 08.02.09 at 17:43 }

Bon estiu :)

http://www.youtube.com/watch?v=oGensTavFwU
YouTube – Billy jean

4 Trina Milan { 08.03.09 at 17:06 }

Gràcies Jordi..bon estiu per a tu també..http://www.youtube.com/watch?v=WZwZDEMORtY

5 Àngel D. { 08.06.09 at 18:27 }

En realitat, Darwin no va dir que l’adaptació era del més fort o del més adaptatiu; va dir que s’heretaven els caràcters de qui tenia més probabilitats de sobreviure i de qui tenia més descendència. Això ens portaria a una divertida disquisició de què passarà amb l’instint digital de les properes generacions. Els nadius digitals també hauran de deixar les màquines en algun moment per dedicar-se a foll…r, si no ….
Petons, Trina

6 Trina Milan { 08.06.09 at 19:11 }

Àngel,
gràcies per l’aportació del biòleg que ets abans que res…serà qüestió de recordar els orígens..;-)
molts petons

Deixa un Comentari

XHTML: Si vols, pots utilitzar aquestes etiquetes XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>