Blog pensat per comunicar idees, opinió, propostes i raons per intercanviar amb tot el món
Actualitza per a canviar l′imatge ;)

L’emoció de la comunicació

http://www.lostlandscapes.com/blog/wp-content/uploads/2009/01/milic2.jpg

L’impactant fotografia “Mort d’un milicià” de Robert Capa va impressionar el món occidental quan va ser publicada per la revista LIFE. De fet va ser el primer exemple de com les guerres, a partir de la Guerra Civil Espanyola, van tenir el seguiment massiu dels mitjans de comunicació a escala mundial. El laboratori en que es va convertir la pell de brau per part dels més intrèpids escriptors, periodistes i fotògrafs va determinar un nou concepte de la comunicació i de les possibiltats que el desenvolupament del telèfòn, el telègraf i la fotografia posaven a les mans dels informadors, va ser la primera revolució informativa a escala mundial.

Tot plegat comportava la renovació de les pròpies capacitats de comunicació dels periodistes i fotògrafs: l’acostament a l’emoció del moment, la veracitat i l’impacte per sobre de les fredes dades; la cadència en la transmissió de la informació ( els formats dels reportatges que LIFE van introduïr amb les fotografies de Capa van ser revolucionaris) i la renovació del relat en l’estructura dels articles. De fet l’obra d’Ernest Hemingway és una mostra més de com la identificació i el relat transmeten més que qualsevol llistat de morts i ferits, o de les batalles i els noms dels militars. El periodisme contemporani va començar a les trinxeres espanyoles entre el 36 i el 39 del segle passat.

Ara es troba en entredit la veracitat de la fotografia de Capa, sembla que investigadors apunten a la falsedat de la fotografia i a la “construcció” d’una veritat que Capa hauria fotografiat per a donar més emoció i impacte a la transmissió de la informació sobre el que succeïa a Espanya. És evident que es van produïr milers de morts reals com la que es visualitza en la famosa fotografia de Capa, no és però acceptable des del punt de vista étic aquesta manipulació que s’acostava a la pura premsa groga; però, algú posarà en dubte que el missatge va arribar? Així i tot, els països occidentals no van ser prou hàbils com per evitar la catàstrofe d’una dictadura sagnant com la d’en Franco i avui en dia, els periodistes “encastats” als exèrcits no són tampoc assegurança de veracitat, només els bloggers i les xarxes socials ens acosten a certa veritat. El repte continua.

Llibre: Por quién doblan las campanas d’Ernest Hemingway

Pel·lícula: Lions for lambs de Robert Redford

Música: No bravery de James Blunt

Comparteix:
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google Bookmarks
  • Meneame
  • TwitThis

4 Comentaris
» Subscriu-te al RSS dels comentaris

1 Miquel { 07.20.09 at 9:35 }

Trina,
Consideracions morals al marge, aquesta foto és fantàstica! I sí, sembla ser que hi ha moltes possibilitats que sigui un muntatge. Doncs mira, si ho fos encara li dono més mèrit a Mr. Capa.
Per cert, tu que ets tan “protic” i tota la pesca, hauries d’incorporar al lloc on es fan els comentaris del teu blog un rss per seguir-los via reader quan en deixem un. Altres blogs wordpress ho tenen i va molt bé. Com ho veus?

2 Ferran { 07.20.09 at 12:45 }

Sí que és bona, la foto. Però si realment s’arribés a demostrar que és fake, Mr. Capa mereixeria una estrabada a les orelles, tot i que poca cosa li’n deu quedar per “estrabar” (perdó per l’humor negre).

A aquestes alçades de la pel·lícula, quan la majoria ja no distingeix entre mitjà i font, caldria redefinir el concepte ‘Informació’: és el resultat d’interpretar el que ens arriba de tantes fonts i mitjans com sigui possible consultar. Ben mirat, suposo que sempre ha sigut així; però avui dia, em sembla més evident que mai.

Salut, Trina.

3 Trina Milan { 07.20.09 at 21:23 }

Miquel,
ho veig bé, tindré rss per als comments..bona pensada, gràcies

4 Trina Milan { 07.20.09 at 21:24 }

Ferran,
estic d’acord, ara com ara, la informació està lligada a l’emoció i per això pot ser més mediatitzada però igualment vàlida, segons els objectius, és clar ..salut

Deixa un Comentari

XHTML: Si vols, pots utilitzar aquestes etiquetes XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>