Blog pensat per comunicar idees, opinió, propostes i raons per intercanviar amb tot el món
Actualitza per a canviar l′imatge ;)

Que innovin ells?

Desprès de la gran notícia econòmica que ha significat la concessió del Q3 a la planta de Martorell per part de  l’empresa Wolskwagen-Audi, tothom ha respirat alleujat. S’han salvat 1500 llocs de treball i els de les empreses de subministres paral·leles a SEAT. Un gran coixí per contrarrestar, almenys a Catalunya, l’esferïdora xifra d’aturats del mes de març de més de 4 milions de persones sense feina.

La concessió del model innovador d’Audi a la planta de SEAT és una novetat en sí mateixa, mai s’havia construït un model nou per a presentar al mercat mundial des de Catalunya i per tant és una prova per a les capacitats de la pròpia estructura de la planta de Martorell. No és menor aquest fet. A Catalunya i a Espanya no hem tingut una fàbrica pròpia de cotxes que hagi posat la seva empremta en el mercat mundial (l’Hispano Suïssa no és suficient com a model ni com a producció) i SEAT sempre ha estat una sucursal, primer de FIAT i desprès de Wolskwagen, per tant som deutors de la capacitat d’innovació i producció alienes.

Ara, dins del programa FPcat, es construirà un centre de formació específic d’automoció per a estudiants de formació professional i formació continuada. És una gran iniciativa que reuneix l’empresa i els ciutadans en un espai de generació de riquesa i de promoció social, però no és suficient. L’administració pública ha esmerçat molts diners per a aconseguir que el Q3 es faci a Martorell i els rendiments han de ser més alts. S’hauria de fer que aquesta inversió també generi processos de recerca i d’innovació de manera que aconseguim no seguir essent depenents.  Invertir en processos d’innovació, que signifiquen recerca, formació i difusió, és la clau per a superar, no ja aquest moment sinó qualsevol moment de canvi de cicle econòmic. Hem de deixar d’esperar que innovin ells per a fer-ho nosaltres.

LLibre: La deriva de España de Enric Juliana

Pel·lícula: The International de Tom Tykwer

Música: The internet symphony de la Orquestra de Youtube

Comparteix:
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google Bookmarks
  • Meneame
  • TwitThis

10 Comentaris
» Subscriu-te al RSS dels comentaris

1 Miquel { 04.27.09 at 6:48 }

Hola Trina,
Em permeto discrepar del “tothom” de la primera frase. Podries haver escrit “quasi tothom” i no t’hagués dit res. No tinc tan clar que sigui una bona noticia acceptar aquesta mena de subhastes a l’alça a veure quina administració pública hi aboca més diners, en una mena de xantatge inadmissible per part d’algunes empreses privades. Crec que això és enganyar-se una mica, és pretendre enganyar la realitat del mercat. Siguem realistes, en el cas del sector de l’automòbil podríem dir que és allargar l’agonia de les fàbriques que hi ha aquí. Però fins i tot acceptant aquest sistema pervers (que ja et dic que jo no accepto), les meves preguntes són: per què s’ha de protegir un determinat sector empresarial (els cotxes)? per què deixar que altres sectors vagin morint d’inanició? Parlo interessadament, jo pertanyo a un altre sector de l’activitat econòmica que no només no rep cap ajuda governamental sinó més aviat pals a les rodes per part de les diverses administracions públiques. No és just.

2 albert garcia pujadas { 04.27.09 at 7:13 }

Hola Trina,

efectivament es tracta d’una subhasta i estic d’acord amb les paraules d’en Miquel respecte a que estem allargant l’agonia d’unes fàbriques que estant condemnades a desaparèixer.

Malauradament tinc la impressió que els nostres polítics continuen actuant majoritàriament obeint els seus interessos propis (el titular al diari, la famosa “pau social”,..). Això obliga a un reguitzell de mesures a curt termini (dubtoses subvencions) i oblidar-se de les apostes més a llarg termini (recerca, innovació,…).

I sí, aquesta subvenció a Wolskwagen-Audi, és una rotunda afirmació a “que innovin ells”.

3 Trina Milan { 04.27.09 at 8:08 }

Miquel,
d’acord amb la teva esmena, hauria d’haver dit alguns. I estic totalment d’acord amb el teu comentari, de fet és el sentit del post, saber on han d’anar a parar els diners públics, i quin rendiment tenen…gràcies per la teva aportació

4 Albert Medrán { 04.27.09 at 9:26 }

Trina, excel·lent post. Crec que hem d’estar satisfets de la noticia i més en el temps que corren…

Sobretot m’agrada la teva conclusió i em recorda a l’experiència d’HP: als anys 90 era un centre de producció i avui és el centre de R+D més important de la companyia fora de USA. Des de Sant Cugat avui es lidera el mercat de la impressió de gran format i no esperen a que algú els digui què han de fer, sinó que són ells qui tiren endavant projectes… Coneixes l’experiència que han fet?

5 Trina Milan { 04.27.09 at 10:59 }

Albert,
el que tinc molt clar és que sense inversió en innovació i recerca, seguirem depenent dels qui decideixen per nosaltres, i un país no s’ho pot permetre, i menys ara que fa dos segles…
salut

6 Trina Milan { 04.27.09 at 11:01 }

Albert,
sí, la conec, i és allò del que hauriem de fer més sovint, justament pel rendiment que entreiem i per la conclusió positiva per a tothom, desprès de feta la inversió, tots ens beneficiem i decidim, per tant és una inversió doble..
salut

7 Enric Palau { 04.27.09 at 16:01 }

Benvolguda Trina,

Et felicito pel magnific post i, tat de bo, serveixi per que aprenem a innovar. Si ho fem, el futur és nostre.
M’ha fet pensar en una entrevista a la ràdio al director general de l’empresa catalana Tramontana que fabrica un dels cotxes d’elit i del qual se’n ha fet molt poca difusió. Ja se que no és un cotxe per tothom però que des de aquí s’innovi a aquest nivell i quasi no se’n parli, és allò de que ningú es profeta a la seva terra.

8 Trina Milan { 04.27.09 at 17:58 }

Benvolgut Enric,
gràcies pel teu comentari, no sabia res del vostre blog, gràcies per enllaçar el meu també. I sí, teniu raó, hauriem de saber fer més innovació i menys falsos protagonismes que no rendeixen socialment. No coneixia l’empresa Tramontana, però seria un exemple d’empreneduria molt interessant.
I molt bon reportatge del menhir ;-)
salut

9 Artur { 05.01.09 at 10:11 }

És trist que les mesures, que sempre són abocar diners, acabin a les empreses amb ressò mediàtic i sindical. Hi milers de pimes que només amb un mínim de financiació bancària subsistirien i donarien llocs de treball.

10 Trina Milan { 05.02.09 at 7:56 }

Artur,
és cert, de fet Catalunya és terra de pimes, i aquesta és una important observació que necessita de mesures específiques per a donar aire a l’economia catalana..
salut

Deixa un Comentari

XHTML: Si vols, pots utilitzar aquestes etiquetes XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>