Blog pensat per comunicar idees, opinió, propostes i raons per intercanviar amb tot el món
Actualitza per a canviar l′imatge ;)

LLibres electrònics, continguts digitals

Ja no ens en podem estar de ser conscients que la literatura, la música, l’art són digitals o no seran.

El llibre digital s’imposa. Tres editorials catalanes: Angle, Cossetània i Bromera començaran a editar lllibres digitals ben aviat. I a més estic orgullosa de figurar  en un dels primers llibres digitals en català: La catosfera literària de Cossetània Edicions.

L’eterna disputa entre els lletraferits i els tecnolegs aquí es trenca…molts dels lletraferits som integrats 2.0 i ja no hi ha res a discutir. El món serà dels continguts digitals, barrejats en un meelting pot seductor que ens portarà cap a novel·les on la sintaxi es barrejarà amb la imatge i fins i tot amb les olors. No és estrany que la mateixa Carmen Balcells hagi promogut la publicació dels seus millors autors, que són els millors del món, en suport digital publicat per Leer-e, una editorial navarresa que està obrint camí enla literatura digital en castellà.

Especialment important és el repte en la conversió dels continguts pedagògics en digitals. Els alumnes de les nostres escoles demanen a crits que a les aules l’entorn i els recursos amb els que han d’aprendre siguin els mateixos que els que tenen a casa. No només per jugar a la play, també per aprendre. I hem de donar-los respostes, ràpides i de qualitat. Els continguts poden ser els mateixos en format digital que en format paper, però la presentació i els procediments no poden ser-ho. El repte és dels educadors i de les empreses editorials, de fet, de totes les empreses que tenen alguna cosa a dir en el món del producte digital.

Com serà llegir les primeres frases de Cien años de soledad en un e-book?:

Muchos años después, frente al pelotón de fusilamiento, el coronel Aureliano Buendía había de recordar aquella tarde remota en que su padre lo llevó a conocer el hielo. Macondo era entonces una aldea de veinte casas de barro y cañabrava construidas a la orilla de un río de aguas diáfanas que se precipitaban por un lecho de piedras pulidas, blancas y enormes como huevos prehistóricos. El mundo era tan reciente, que muchas cosas carecían de nombre, y para mencionarlas había que señalarlas con el dedo.

És ben bé que als llibres i als continguts digitals encara hem de posar-los nom i necessitem assenyalar-los amb el dit, com al Macondo de la infància del Coronel Aureliano Buendía.

Llibre: Memòries d’Adrià de Marguerite Yourcenar

Pel·lícula: La court secrete des arcanes d’Ellipsaline

Música: Apologize de One Republic

Comparteix:
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google Bookmarks
  • Meneame
  • TwitThis

12 Comentaris
» Subscriu-te al RSS dels comentaris

1 JRoca { 01.28.09 at 22:47 }

No sé què en pensaria la vella Úrsula d’això dels llibres digitals…
Salut

2 Ferran { 01.28.09 at 23:09 }

Excel·lent tema, Trina; interessantíssim. Penso que l’important és la literatura, el pensament, les idees… És important que algú les expressi perquè d’altres les puguin conèixer i, a través seu, créixer. A molts els fan por els canvis -en part ho entenc i, potser, comparteixo- però la qüestió no és si paper o digital, la qüestió és que hi sigui i que arribi a quanta més gent, millor!

Pel que fa a l’escola, ahir mateix en parlava amb un amic! El món 2.0 avança a velocitat de creuer, i no sé si les escoles segueixen el ritme. És imperatiu fer l’aprenentatge interessant pels alumnes; se’ls pot fer aprendre amb mètodes adaptats a la realitat del segle XXI, i tothom hi sortirà guanyant!

Visca la revolució tecnològica, sense pors!

3 Trina Milan { 01.29.09 at 8:01 }

Jordi,
crec que pensaria que ella seria la primera en apuntar-se a l’e-book..;-)…salut amic

4 Trina Milan { 01.29.09 at 8:02 }

Ferran,
gràcies per les teves paraules. Estem absolutament d’acord en què serem digitals o no serem, i especialment a l’escola…estem treballant-hi..t’ho asseguro..;-) salult amic

5 Corto Maltes Petit { 01.29.09 at 16:33 }

Sí,sí, la revolució digital…. Revolucions hi ha en fa mil·lenis.
M’agrada especialment la frase “És ben bé que als llibres i als continguts digitals encara hem de posar-los nom ..” El seu contingut serà com el dels llibres, però no seran llibres. El llibre com l’hem conegut des la compilació de textos arran el naixement de l’escriptura, des dels copistes al monasteris, des de la impremta, perviurà.
Cien años de soledad….. i El amor en los tiempos del cólera ? Florentino Ariza, Fermina Daza, Juvenal Urbino,…rio arriba!

6 Iñaki Murua { 01.29.09 at 18:45 }

Aunque me toque leer un montón en pantalla, todavía es un placer para mí leer… libros en papel ;-)
¡Qué le vamos a hacer!

7 Eduard { 01.29.09 at 19:32 }

Sempre tinc pendent aquest llibre que crec que ja vas recomanar en una altra ocasió.
Ens veiem!

8 Trina Milan { 01.29.09 at 19:37 }

Jos,
a mi també m’agrada El amor en los tiempos del cólera, però aquest començament de Cien años de soledad és especialment important, me’l sé de memòria…a vegades no sabem ni el nom de les coses, i posa’ls-hi nom és de les coses més difícils….

9 Trina Milan { 01.29.09 at 19:39 }

Iñaki,
y para mí también…no te gusta el olor de los libros nuevos cuando los abres por primera vez?…es como un perfume que promete largos placeres….musus

10 Trina Milan { 01.29.09 at 19:41 }

Eduard,
és un llibre fonamental per a mi..retorno a ell de tant en tant, va bé per nodrir-se d’aliment intel·lectual….fins molt aviat

11 elveidedalt { 01.30.09 at 21:54 }

Cert. Cal adapatar l’ensenyament al nou món digital. Si no, seguirem veien films com “La clase”

12 Trina Milan { 01.31.09 at 19:32 }

I com “La Ola” i tants d’altres….la societat dins l’escola i l’escola al món….salut Veí

Deixa un Comentari

XHTML: Si vols, pots utilitzar aquestes etiquetes XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>