Blog pensat per comunicar idees, opinió, propostes i raons per intercanviar amb tot el món
Actualitza per a canviar l′imatge ;)

Alguns llibres que m’interessen

Per culpa d’un grip, o per sort, he pogut llegir amb més temps del que tinc normalment, i no me’n puc estar de fer esment d’alguns llibres que m’han acompanyat, juntament amb la febre i els antibiòtics aquests dies.

El llibre de Barack Obama, l’Audàcia de l’esperança, un regal inesperat que m’ha sorprés per la qualitat del que allà s’exposa. D’entrada sembla l’ideari d’un innocent, però el temps ens ha demostrat que Obama té molt clar com s’arriba al poder, i sembla que també com exercir-lo. El text escrit en una prosa acurada ens acosta al primer director negre de la revista de la Universitat de Harvard, un advocat que llegeix literatura i que sap comunicar. Potser un pel situat en el cantó de les emocions, molt lluny dels postulats clàssics del que és un llibre d’encàrrec; aquest manifest de l’ideari d’Obama es percep com un conjunt de creences que l’autor està disposat a fer realitat. No diu com exactament, diu que es creu fermament el seu compromís i això ja és molt per a depén quins perfils de polítics a l’ús. Una lectura imprescindible d’aquí al 20 de gener.

El segon llibre de la sèrie Millenium d’Stieg Larsson, La noia que somiava un llumí i un bidó de gasolina. Els que vau quedar atrapats per la prosa àgil i la història esclatant de la primera novel·la de la sèrie, Els homes que no estimàven les dones, tornareu a quedar enganxats a l’espera de la tercera novel·la que li va donar temps a escriure a l’autor, abans de morir. Una història on els protagonistes són descrits amb bisturí, i on encara, com en molta de la literatura escandinava, es perceben les línies nítides del que està bé i el que no ho està. Dels límits de l’economia desbocada front al servei públic i el compromís social. La Salander ens aboca al més sonat dels fracassos del sistema social, mentre Blonqvist recupera la traidició del periodista engagéé que lluita contra ell mateix i contra el món. Classicisme amb tocs d’actualitat, éxit segur.

Henning Mankell, el mestre, torna a ser amb nosaltres, en un llibre tan esperat que ja féiem cua a la llibreria els orfes de Wallander per saber qui prenia el relleu. El Chino és la darrera novel·la de l’escriptor suec, que viu la meitat de l’any a Maputo (Moçambic). Com fa temps que molts pensem, la Xina és el país, i el continent és Àfrica; aquests són els actors del segle XXI, no hi ha volta de fulla, i això és el que planteja Mankell, amb una finíssima visió geoestratègica en la seva novel·la més global i amb dues protagonistes femenines, Birgitta Roslin, jutgessa de 60 anys i Vivi Sundeberg, una policía amb problemes de sobrepés, que amb no poques trifulgues, s’enfronten al xino i de retruc a les noves formes de màfia i violència racial i mundial. Un repte que Mankell supera amb nota.

I per acabar, dos llibres, un de casa nostra, Martí de Riquer, viure la literatura de les autores Cristina Gatell i Glòria Serra, que ens acosta al pare de la literatura que s’ha ensenyat a casa nostra durant molt anys. I un llibre italià acabat de sortir que serà present a la Feria del Libro de Guadalajara on Itàlia és la convidada d’enguany (la cultura catalana va ser la convidada l’any 2004) i que recomano vivament: La història no ha terminado de Claudio Magris que junt amb l’anterior Utopia y desencanto, ens sitúen en el moment actual amb passió i lucidesa. Imprescindibles tots, bona lectura.

Pel·lícula: Appaloosa d’Ed Harris

Música: Sull’aria de Le Nozze di Figaro de Mozart

Comparteix:
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google Bookmarks
  • Meneame
  • TwitThis

7 Comentaris
» Subscriu-te al RSS dels comentaris

1 miq { 11.30.08 at 23:43 }

Apuntades queden les recomanacions. La primera de les totes ja l’he llegida i en subscric el comentari que en fas.

2 Ferran { 11.30.08 at 23:51 }

Il·lús de mi, donava per tancada la llista de llibres que demano als Reis. La reobro per incloure-hi “El chino”; m’interessa moltíssim el tema que, pel que expliques, planteja el llibre. La relació entre la Xina i l’Àfrica, com s’ha vist ens els diversos viatges de Jintao al continent negre en els últims cinc anys, poden fer un tomb a la situació política mundial en la pròxima dècada. Com el fenòmen del populisme a l’Amèrica Llatina. Com el nou paper que Rússia pretén jugar… La partida es posa interessant.

3 Trina Milan { 12.01.08 at 11:30 }

Miq,
m’agrada que estiguis d’acord amb la meva valoració; de fet tu ets un espectador molt més qualificat per analitzar el llibre i el personatge, aquí a la vella Europa, estem lluny del dia a dia i per tant, tot el que poguem dir quedarà sempre en stand bye, si vosaltres, els que hi sou a lloc, no ho valideu ;-) )))
salut amic

4 Trina Milan { 12.01.08 at 11:38 }

Ferran,
il·lusos tots, jo donava per tancada la meva llista i ara mateix m’acaben de recomanar uns altres dos llibres fonamentals: Lletres sobre lletres de Jesús Tusón (Empúries) que diria que el nostre amic Miq coneix ja ;-) i una traducció de Sylvia Plath per a Proa que fa Montserrat Abelló de les obres entre 1960-63 de l’escriptora desapareguda….i podriem continuar , salut amic

5 jordi { 12.03.08 at 16:46 }

Trina :)

Tú maquinita se ha comido un regalo que os he dejado

6 jordi { 12.03.08 at 16:47 }

Un regalo que llega desde Brasil y Gandia :)

7 Trina Milan { 12.04.08 at 12:59 }

Jordi,
no la veo….me la puedes volver a enviar?…gracias, besos

Deixa un Comentari

XHTML: Si vols, pots utilitzar aquestes etiquetes XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>