Blog pensat per comunicar idees, opinió, propostes i raons per intercanviar amb tot el món
Actualitza per a canviar l′imatge ;)

Internet, el cavall blanc

Encara no em faig a la idea però la foto que il·lustra aquest post és meva, feta des del mirador del Tibidabo, avui mateix, i amb la blackberry. Havia acabat de fer un missatge a algú i mentre esperava resposta, no m’he pogut estar i he fet la foto per penjar-la al twitxr i que els meus amics de twitter, bloc i facebook veiessin com de bonica estava Barcelona sota la pluja. I ha estat llavors que el meu amic d’Internet, Jordivk, m’ha sorprès amb la meva foto, passada pel “fotochop”, com diu ell, i s’ha convertit en la meravella que veieu.

Aquesta història personal és una mostra de com Internet és el mitjà, en lletres grans, del segle XXI. La setmana passada vaig tenir la sort de ser a l’E-week i formar part de la Taula Rodona: LIibres, pantalles i lectures: guerra o pau? a la Llibreria La Tralla de Vic. Va ser un honor compartir taula amb Robert Logan, professor de la Universitat de Toronto i deixeble de MacLuhan, que han format part de la meva educació en mitjans des de la universitat. La idea de que tot és a un clic, de que som més a prop els uns dels altres mitjançant la xarxa és una absoluta realitat. La nostra societat-xarxa ens està modificant la vida. Ja no podem obviar-ho, és més, no volem. Ja no podem seguir pensant en “apocalíptics” o “integrats”; ara si no ets a la xarxa no estàs al món, perquè el món és la xarxa.

Podria semblar agosarat el que afirmo, de fet l’excletxa digital existeix, però vull recordar que l’escletxa social o l’escletxa cultural han existit i existeixen. La xarxa no podia ser diferent. El fet és que si podem crear, gaudir, fer coneixences, generar riquesa o estimar de forma digital és que no estem només parlant de tecnologies, estem parlant de canvis de paradigma en cada una de les facetes de la societat. Potser no tot serà positiu, de fet la utilització humana de les eines sempre comportarà un costat fosc, no som perfectes, i d’això, com de tot, la tecnologia és innocent. Però el que sí podem assegurar és que Internet està modificant per a bé molts dels comportaments humans. La campanya que ha portat al primer home de raça negra a la presidència dels EUA ha estat la primera on Internet ha tingut paper clau. Les denúncies dels abusos de la guerra d’Iraq van ser les primeres mostres de com Internet ja no era només un somni de bojos universitaris.

Logan a Vic va dir que Internet és el cavall blanc de la democràcia al món, doncs sí, estic d’acord, perquè a més Internet ens permetrà sortir de crisis econòmiques o gaudir de fotos de Barcelona a quatre mans virtuals.

Llibre: The Gutenberg Galaxy de Marshall Macluhan

Pel·lícula: Blade Runner de Ridley Scott

Música: Tears in heaven d’Eric Clapton

Comparteix:
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google Bookmarks
  • Meneame
  • TwitThis

4 Comentaris
» Subscriu-te al RSS dels comentaris

1 Miquel { 11.13.08 at 6:38 }

Segurament una bona reflexió, i dic segurament ja que en el meu món “real” tot això que expliques amb tant entusiasme simplement no existeix. La majoria de la gent del meu entorn no va massa més enllà d’utilitzar el “telefonino”, i para de comptar. No parlo de persones estàtiques sinó de gent que viatja, que parla idiomes encara que sigui poc acadèmicament, petits empresaris que ja passen quasi tots dels quaranta, amics que més aviat estan més a prop dels cinquanta, etc. I tot això t’ho diu un que no utilitza aquestes eines soft (facebook, twitxr, etc.) ni hard (blackberry, etc.) i viu la mar de tranquil immers en la seva ignorància digital. Ja ho va dir no recordo qui que l’ignorant acostuma a ser el més feliç de la tribu, tot i que pensant-ho bé jo no m’acabo de veure com a ignorant ni molt menys. Però potser la meva percepció és una prova més de la meva ignorància.

Mira, Trina, per més que em prediquin les bondats d’aquest món digital, un tipus de relacionar-se que té moltes avantatges i no seré jo qui las negui, jo potser ja dec tenir una edat que supera un certa frontera tecnològica. Vull dir que entre les relacions presencials d’abans i las virtuals o digitals d’ara i sempre m’estimaré més una xerrada “presencial” davant d’un pa amb tomàquet i pernil “real” i una copeta de vi de Montsant que a més d’observar-ne els colors i saber-ne tota la història, te la puguis veure i gaudir del seu sabor. Digam antic si vols, o potser és que sóc una mica provocador… sense mala intenció.

2 Trina Milan { 11.13.08 at 9:40 }

Miquel,
ets provocador, antic de cap manera, i això va bé per arribar a conclusions. Tens raó en que tothom no està a la xarxa ni connectat, però penso que això no té aturador. No perquè sigui obligatori, perquè és natural, natural en el sentit de que els nens que neixen ara són digitals per defecte, i les generacions que ja hi són, tindran els seus perídodes d’adaptació o no, però un caixer és un element que ja està inclòs en la nostra vida diària i quan van començar tenien la mateixa consideració…bé , de tota manera jo també prefereixo mil vegades una bona copa de vi montsant i una bona conversa, t’ho asseguro…gràcies amic

3 jordi { 11.13.08 at 9:43 }

Un abrazo Miquel.

Yo también prefiero un conctacto piel a piel con una bota de vino, una hogaza de pan y un de cacho queso…;-))

Ayer mismo necesitaba visualizar en un comentario las palabras de una mujer que admiro profundamente, Lynn Margullis…y zas

http://www.youtube.com/watch?v=YXWN2qA31TU
YouTube – Lynn Margulis – Evolution, from a Gaian perspective.

O su ” hijastro “, un personaje en si mismo…jejejeje

http://www.dailymotion.com/neokinok/video/xfmv5_tv-experimental-para-ninos_creation
Dailymotion – TV experimental para nin?os, un vídeo de neokinok. neokinok, experimental, TV, television, pire

La red es un complemento imprescidible para muchos.

4 Trina Milan { 11.13.08 at 13:21 }

Jordi,
interesantes los enlaces que nos muestras, como siempre…
un abrazo

Deixa un Comentari

XHTML: Si vols, pots utilitzar aquestes etiquetes XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>