Blog pensat per comunicar idees, opinió, propostes i raons per intercanviar amb tot el món
Actualitza per a canviar l′imatge ;)

Universitat de present i futur

Màrius, Rubiralta, secretari d’estat d’Universitats, va pronunciar dilluns 10 de novembre, una conferència a la Societat  Econòmica Barcelonesa dels Amics del País que presideix Miquel Roca. El tema de la conferència era l’Estratègia Universidad 2015 per a la qual va estar acompanyat també d’Alfred Pastor professor de l’IESE.

En un entorn singular, un palauet al carrer Argenteria, es va anar posant sobre la taula la situació de la universitat espanyola i catalana en el moment actual i les perspectives de futur en el marc de l’estratègia Universidad 2015 que ha dissenyat l’equip de la ministra Garmendia. En aquesta estratègia es veuen clarament algunes variables que cal distingir: la necessitat de rendiments superiors en resultats d’éxit dels estudiants universitaris; la obligada relació de la universitat amb el món empresarial i la relació de la universitat amb l’entorn, en tasques de motor de desenvolupament econòmic i social.

Cal esmentar que de les universitats espanyoles, només la Universitat de Barcelona es troba entre les 100 primeres del rànquing mundial de millors universitats; i només la Universitat del País Basc és la que té una balança comptable positiva respecte del retorn que la universitat fa a la societat, per 300 milions d’euros que tenen de pressupost, generen 1500 milions de guanys a les empreses i institucions veïnes.

Segons Rubiralta cal que les universitats facin un plantejament de les seves fortaleses i les seves febleses, per arribar a ser “campus d’exce·lència” amb objectius clars de I+D+I acordats amb el teixit econòmic i social que els envolta i relacionats amb una missió estratègica global i a termini.

En moments de crisi econòmica com el que vivim, l’aposta de la universitat ha de ser agosarada i ha de ser acordada amb el màxim d’agents socials propers. Les aliances estratègiques són clau en el context d’un món global que ens interpela sobre la possibilitat de tenir estudiants de Singapur o de Barcelona en una mateixa aula. Rubiralta reclama obertura de mires per a la inversió en innovació i recerca com a peces clau per a la superació de la crisi econòmica. Bologna és per ell una clara estratègia d’universitat global sense la qual no podrem abastar els reptes del moment.

De les intervencions del públic em quedo amb la del Sr Joan Majó que va posar de manifest la manca de flexibilitat dels perfils professorals degut al funcionariat i la mal entesa “democràcia universitària” que permet fer fora un equip de govern a partir d’una assemblea d’una part de la comunitat universitària. No hi ha cap país occidental que tingui aquestes formes organitzatives en el context universitari.

Miquel Roca en el discurs final va comentar que li calia demanar disculpes, com a “pare de la Constitució” per dues raons: una per la forma com s’organitza el Tribunal Constitucional i l’altra per com s’organitza la universitat, referint-se justament a aquesta característica assemblearia que comentava el Sr. Majó.

Hi ha feina per a la Universitat en aquest moment.

Llibre:La sociedad red de Manuel Castells

Pel·lícula: Los limoneros de Eran Riklis

Música: Song 2 de Blur

Comparteix:
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google Bookmarks
  • Meneame
  • TwitThis

3 Comentaris
» Subscriu-te al RSS dels comentaris

1 Toni { 11.11.08 at 17:57 }

I tant que hi ha feina, Trina! No serà gens fàcil. Hi ha molts interessos creats, en el món universitari, i moltes dinàmiques estancades. Però és un repte estimulant!

2 Trina Milan { 11.11.08 at 19:43 }

Toni,
tenim feina i hem de ser conscients de que en temps de crisi la feina ha d’anar acompanyada d’imaginació per suplir els recursos que no tenim. Per això és tan important fer anar estratègies que ens ajudin, i presentar tesis com la teva ;-)
salut amic

3 Bolonya no és el problema ni la solució | Bloc de l'Eduard Batlle { 11.21.08 at 10:37 }

[...] un dels pares de la Constitució espanyola, en la conferència a Barcelona amb Màrius Rubiralta (post resum de Trina Milan). Per això va demanar perdó públicament respecte la negociació de l’històric café para [...]

Deixa un Comentari

XHTML: Si vols, pots utilitzar aquestes etiquetes XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>