Blog pensat per comunicar idees, opinió, propostes i raons per intercanviar amb tot el món
Actualitza per a canviar l′imatge ;)

Parlament 2.0

El Parlament de Catalunya està en línia. El seu president, Ernest Benach, té el convenciment de que sense una decisiva política 2.0 que emergeixi de la mateixa institució, el propi sistema democràtic estarà mancat de la força necessària per a ser democràcia del segle XXI. Hi estic d’acord absolutament.

A partir d’una invitació del President Benach, un grup de persones hem estat convidades a opinar i a generar interacció amb l’objectiu de fer d’aquesta institució cabdal del país un espai 2.0 que faciliti l’e-democràcia al país. No és baladí l’intent. Entre els qui erem hi ha Carles Puigdemont, José António Donaire, Carina Mejías, Pere Aragonès, Marc Arza, Saul Gordillo, Vicent Partal, Eduard Batlle o Xavier Peytibi.

Alguns d’ells ja han fet un post als respectius blogs, com Peytibi o Donaire, i m’uneixo a ells perquè aquesta també és una forma de començar a fer el Parlament 2.0 que ens plantegem.

Primer de tot l’objectiu, crec que hauria de ser el de promocionar la utilització de la 2.0 i les tic en general per a modernitzar i optimitzar la pràctica democràtica. És un element clau que ens dona valor afegit com a país. La darrera moció econòmica del congrès americà no va ser aprovada en primer instància perquè els congressistes rebien sms i missatges de la gent als seus facebooks i blogs dient que no ho aprovessin. És un exemple de participació directa que no és una votació sinó una conseqûència de la utilització del 2.0 per part del ciutadà sense complexes, facilitat pels polítics mateixos.

Amb tot això vull dir que cal:

- formació (per diputats, per tot el sistema educatiu, per la gent en general) que faci superar l’escletxa digital referida a cultura del coneixement, no només a tecnologia, en educació en diem TAC (tecnologies de l’aprenentatge i el coneixement)….
- decisió política dels partits i les institucions per promocionar i modificar rols i formes d’acció política
- mitjans i estructura tecnològica
- temes transversals com els de gènere, cohesió social, o escletxa digital.
- participacions dels diversos targets amb propostes de models d’acció democràtica, tant de casa nostra com de fora (alcaldes, administracions, altres..)
- els mitjans, les estratègies, les eines i la utilització de les moltes possibilitats de la xarxa.

Però sobretot, el convenciment per part de partits i institucions de que les noves eines realment poden millorar el sistema democràtic. Les eines i la tecnologia no són res sense els persones, i si aquest Parlament té objectius com aquest és perquè hi ha diputats i un president que s’ho creuen. És veritat que no podem pensar que un web o un sms canviïn gaire res però està demostrat que Obama va cap a la presidència dels EUA perquè ha estat present a Internet i ha sabut generar una acció a la xarxa que l’ha posat a l’abast de molta gent que en altre cas no hagués estat possible.

En tot cas, la tecnologia no ha de fer oblidar la ideologia, però sí que pot fer equitatiu i possible el fet de votar o simplement d’opinar a molta més gent que amb les formes tradicionals, i aquest ja és un objectiu pel qual val la pena lluitar.

LLibre: Ser digital de Nicholas Negroponte

Pel·lícula: Die stille vor Bach de Pere Portabella

Música: Yes, we can , Barack Obama Music Video

Comparteix:
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google Bookmarks
  • Meneame
  • TwitThis

6 Comentaris
» Subscriu-te al RSS dels comentaris

1 Lo dudo mucho - Política & internet { 10.20.08 at 16:55 }

[...] paso a otros posts interesantes entre los cuáles destaco el de Jose Rodríguez, Xavier Peytibi y Trina Milan. Se habla de publicar los mails de los diputados, de poder colgar los vídeos del Canal Parlament [...]

2 Trina Milan { 10.20.08 at 19:13 }

Es una experiencia que puede ser innovadora e interesante. Gracias por enlazar mi post en tu blog. Estamos muchos en esta idea de dospunterizar los ámbitos, …salut

3 Edgar Rovira { 10.20.08 at 20:40 }

“Dospunteritzar els àmbits”
M’ha agradat això! ;-)

4 Trina Milan { 10.21.08 at 10:22 }

Edgar,
gràcies per l’apunt, crec realment que ho hem de fer…i les paraules sempre són importants per a aconseguir el que volem.
salut

5 Jordi { 03.29.09 at 15:11 }

Buen domingo. :)

La iniciativa me parece positiva. Ahora los hechos ¿ comenzamos con un debate y referendum, obviamente no vinculante por nuestra nula democracia, sobre el Plan Bolonia y el Nuevo Tratdo de Lisboa ?…

En Granollers via streaming, por cierto muy interesante, escuché a un señor del PSC decir algo así ” no se muy bien cual es la frontera entre la democracia participativa y la función de un representante democraticamente elegido “. Esa es la cuestión.

Si entendemos la redes sociales, partamento virtual, como una forma de puro marketing mejor dejemoslo estar… La ciudadanía empezamos a sentir la necesidad de vivir en democracia, no una partidocracia que vive al margen de las necesidades de los ciudadanos.

Ante esta crisis sistémica o salimos todos juntos y la partidocracia desapoarece o esto va a estallar.

6 Trina Milan { 03.29.09 at 20:50 }

Jordi,
de acuerdo, más seriedad en la pràctica política, y más calidad. El 2.0 no te asegura mucho, pero te asegura más, está en manos de todos que sea mejor..saludos

Deixa un Comentari

XHTML: Si vols, pots utilitzar aquestes etiquetes XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>