Blog pensat per comunicar idees, opinió, propostes i raons per intercanviar amb tot el món
Actualitza per a canviar l′imatge ;)

La recuperació de la memòria

Estem tan sols davant del món que ni en la memòria podem mantenir allò que ens pertoca, que ens fa part, que ens interessa. És tan difícil que necessitem “recuperar la memòria” per salvar alguna part de nosaltres, per aconseguir ser i mantenir un bri de dignitat, perquè no sempre un pot seguir sent el que és, mantenir la identitat, escriure el seu nom a un paper o a la làpida de la seva tomba.

Una sèrie d’associacions a Espanya han estat fent una feina de reclamació i de recuperació de la identitat de les persones enterrades a fosses comunes durant la guerra civil i la dictadura franquista; una feina callada, difícil, que només ha acopnseguit sortir a la llum 30 anys desprès de la mort del dictador, i encara amb escarafalls per part de determinats sectors de la dreta més radical.

I és que a més, ha calgut que un jutge, Baltasar Garzón, demani dades a diverses institucions, ajuntaments, la mateixa Esglèsia Catòlica…per a poder fer un cens de persones desaparegudes o sense identificar i que això serveixi per a tirar endavant la demanda que han interposat les associacions per a la memòria històrica de Catalunya, Aragó i València entre d’altres. Que una societat necessiti dels jutges per a posar en net una part de la seva història, ja diu alguna cosa de com aquesta societat encara no ha superat les fosques estratègies d’uns bàndols (en paraules del poeta: les dues espanyes..) que no són només polítics, són també de creences, d’ideologia, de sentiment i de capacitat d’entendre les formes de convivència en comú.

Ens queda molt per aprendre, mentre, ni que sigui perquè Garzón ho demana, intentarem saber qui som.

Llibre: Les veus del Pamano de Jaume Cabré

Pel·lícula: Los girasoles ciegos de José Luis Cuerda

Música: Jo vinc d’un silenci de Raimon

Comparteix:
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google Bookmarks
  • Meneame
  • TwitThis

Cap Comentari
» Subscriu-te al RSS dels comentaris

No hi ha comentaris encara...

Sigui el primer en comentar aquest article.

Deixa un Comentari

XHTML: Si vols, pots utilitzar aquestes etiquetes XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>