Blog pensat per comunicar idees, opinió, propostes i raons per intercanviar amb tot el món
Actualitza per a canviar l′imatge ;)

L’Educació al Cercle del Coneixement


Ahir nit vaig tenir l’oportunitat de formar part d’una taula rodona sobre l’Educació a Catalunya organitzada pel Cercle del Coneixement que presidit per Enric Canela és un dels think thank més actius de Catalunya.
Els ponents de la taula, Joaquim Prats, president del Consell d’Avaluació de Catalunya; Xavier Melgarejo, director del col·legi Pare Claret de Barcelona; Maite Gorriz, directora de l’IES Priorat de Falset; Ferran Ferrer, autor de l’informe sobre “l’Estat de l’Educació a Catalunya 2006” per a la Fundació Bofill i jo mateixa; amb la cloenda a càrrec d‘Ernest Maragall, conseller d’Educació.

Cadascú de nosaltres va fer una participació de 15 minuts sobre temes relacionats amb l’educació, des de la visió general del Sr. Prats, a l’específica dels dos directors de centre, les problemàtiques de l’escola concertada o l’educació secundària en general, fins a la visió general d’un sistema que hauria de perseguir, en paraules del Sr. Ferrer l’equitat i l’excel·lència en els seus resultats, o la meva participació que es va centrar en el paper de les TIC i la societat de la informació i el coneixement en el context del sistema educatiu.

Crec que no m’equivoco quan dic que tots varem constatar que el nostre és un sistema educatiu complex que ha arribat a la maduresa i que ha estat capaç d’oferir escolarització al 100% de la població; i que ara li manca arribar al nivell d’excel·lència i d’equitat que una societat avançada com la catalana necessita.
S’han de donar respostes a les empreses que necessiten persones formades en els nous jaciments econòmics; s’han de donar respostes a les noves formes de relació global, tant econòmica com socialment i per fer tot això s’ha de posar al centre educatiu i a l’alumne com a objectiu i protagonista del fet educatiu.

Les preguntes dels assistents varem ser en la seva major part, sobre el tema del repte tecnològic i de la societat de la informació. La necessitat de que la tecnologia sigui la de més alta qualitat per als nostres alumnes no ha de centrar l’objecte d’estudi en l’eina sinó que ha de fer que el professorat modifiqui procediments i que els continguts i les capacitats siguin les protagonistes.
Un perfil del professorat més adaptat a les noves situacions que promogui l’educació cooperativa, l’interacció i el treball en xarxa; un continguts que responguin a la societat global i tecnificada que es modifica dia a dia i una real capacitat dels centres i el seu entorn per a prendre decisions sobre la feina educativa, sobre el fet d’educar, estan en la base del que es va debatre ahir a l‘Hotel Alimara

I una consideració final, el Conseller ens va explicar quin havia estat el seu dia: matí reunit amb el president Montilla per definir la posició estratègica del Govern respecte la llei d’Educació, en la qual el president té posada tota la confiança i per a la qual s’haurà d’aconseguir una llei d’acompanyament econòmic que està relacionada directament amb el nou finançament de l’Estatut de Catalunya. La tarda la va passar reunit durant tres hores amb representants de CiU per mirar de consensuar amb el primer partit de l’oposició la llei d’Educació de Catalunya.
Tot plegat ens va voler transmetre que la llei és una oportunitat per a: “governar l’educació i no només gestionar-la..” marcant diferències amb governs i administracions anteriors.
Necessitem l’acord de tota la societat catalana, l’educació és la base de qualsevol societat i per això és la responsabilitat de tots.

Llibre: Summerhill d’A.S.Neill
Pel·lícula: El club dels poetes morts de Peter Weir
Música: Another brick in the wall de Pink Floyd

Comparteix:
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google Bookmarks
  • Meneame
  • TwitThis

8 Comentaris
» Subscriu-te al RSS dels comentaris

1 David de las Heras { 07.04.08 at 13:24 }

Felicitat, ja que la intervenció va donar molt de suc.Sobre la intervenció de L’Ernest “governar l’educació i no només gestionar-la..” ummm em costa assimilar això, potser convertir governar per liderar. també he fet una ressenya. Estem en contacte.

2 Trina Milan { 07.04.08 at 18:19 }

Gràcies David, va ser realment interessant, tot i que queda molt per fer i molt de compromís per esmerçar en el sistema educatiu…

3 Enric I. Canela { 07.04.08 at 22:33 }

Trina,
Gràcies per escriure i per ser-hi. Com diu el david, les teves paraules van donar molt de suc.
Jo estic d’acord amb la frase “governar l’educació i no només gestionar-la..” Entenc el sentit.
Ho discutirem amb el David.

4 Artur { 07.05.08 at 9:27 }

Gestionar l’educació és “deixar fer”, és “anar fent”, és “cumplir amb l’expedient”, és produir. Tot això molt adequat si parlem de fàbriques i gestories, però totalment fora de lloc quan tractem de la formació i educació dels nostres fills, de futurs ciutadans lliures.

Un entrebanc important és que està dominada pel “lobby” dels mestres, pels sindicats, que sovint maquillen els seus interessos com a interessos de l’alumnat.

Quan deixem de centrar-nos en les formes i entrem en el fons, l’educació millorarà.

5 Trina Milan { 07.06.08 at 11:53 }

Enric,
si, jo també entenc el que deia el Conseller amb això de governar l’educació…crec que va més enllà del pur gest de gestionar-la perquè nomès aixó seria poc, de fet és molt poc com ho demostren els resultats…
I ja saps que em va fer una il·lusió especial col·laborar amb vosaltres, espero poder tornar a fer-ho i molts d’altres moments..
una abraçada

6 Trina Milan { 07.06.08 at 11:55 }

Artur,

sabem que l’educació és alguna cosa més que una gestora de persones…és sobretot un lloc de trobada on es fan grans els ciutadans d’un país i aixó pesa molt, és de molta responsabilitat..per aixó s’ha de vetllar perquè el funcionament sigui correcte en tot moment, una mica de gestió i molt de sentit comú i d’amor…
salut

7 Marga Flores { 07.08.08 at 23:03 }

Gràcies Trini per fer-nos cinc cèntims del que es va viure a la taula rodona sobre l’ Educació a Catalunya .

“La necessitat de que la tecnologia sigui la de més alta qualitat per als nostres alumnes no ha de centrar l’objecte d’estudi en l’eina sinó que ha de fer que el professorat modifiqui procediments”

És una quimera desitjar que tothom comparteixi aquesta afirmació?

8 Trina Milan { 07.09.08 at 7:41 }

Marga,
va ser una experiència molt enriquidora…i molt interessant…crec que estem en el bon camí, el Conseller estava d’acord amb la frase que comentes…veure’m si som capaços tots plegats de fer-ho realitat…
una abraçada

Deixa un Comentari

XHTML: Si vols, pots utilitzar aquestes etiquetes XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>