Blog pensat per comunicar idees, opinió, propostes i raons per intercanviar amb tot el món
Actualitza per a canviar l′imatge ;)

La Xarxa, una altra forma d’identitat


Si pensem en que a aquesta hora s’estan fent dues trobades sobre la xarxa a Catalunya, la Penedesfera i l‘Osonosfera, i que hi ha gent per a totes dues, potser podríem concloure que Internet i la seva capacitat de fagocitació d’un divendres a la nit és cada vegada més gran.
El Premi Príncep d’Astúries de Comunicació s’ha atorgat a Google aquesta setmana, i en pocs dies hem tingut congressos i jornades per a parar un tren i els que vindran. No era a la xarxa que ens trobàvem?..o potser és que justament la xarxa el que fa és facilitar i augmentar la necessitat de conèixer-se de la gent?

Està essent evident que l’eina d’Internet el que fa és facilitar la relació entre persones, empreses, institucions, iniciatives. No s’acompleix la predicció absurda de que l’ordinador, la pantalla, anul·la la capacitat de relacionar-se de la gent. La demostració empírica d’aquesta evidència és el que mou a milers d’internautes a trobar-se a Tavèrnoles o a Gelida per a saber quina cara fa aquell del bloc que visito normalment, o a conèixer el darrer producte de les xarxes socials de la 2.0

La modificació de la construcció identitària en el món virtual ens està fent ser conscients de que construïm la nostra personalitat a cop de decisions impensades que ens fan ser com som. Que un sigui del Barça o que vibri amb la música de U2 no és casualitat però sí que és una decisió personal. Internet ens està acostant a prendre decisions biunívoques, decisions que tenen a veure amb l’atemporalitat i l’aterritorialitat de la xarxa i per tant que no són només del lloc o el temps on vivim realment.

Plató, a la seva caverna, ens diria que estem perdent els referents. Potser els seus sí, però en tenim d’altres, entre els apocalíptics que defenestren qualsevol avenç, i els integrats que aboguen per la més absoluta fidelitat, com diria Eco, em decanto per una plausible identificació amb allò que ens faci més lleials a nosaltres mateixos. Identificar-se amb blocs, amb xarxes socials, amb twitters, és ser ciutadà del moment i del món, sigui on sigui que ens trobem i sigui quan sigui que ho fem.

Llibre: La República de Plató
Pel·lícula: The island de Michael Bay
Música: Memories of blue de Vangelis

Comparteix:
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google Bookmarks
  • Meneame
  • TwitThis

8 Comentaris
» Subscriu-te al RSS dels comentaris

1 miq { 06.14.08 at 6:44 }

Rodó!

Tota una declaració d’intencions.

2 marius { 06.14.08 at 11:29 }

Comparteixo els comentaris. No se si Google mereix el príncep d’Astúries però tampoc em sembla important (ni el premi, ni la discussió sobre si Google el mereix). El que em sembla transcendent és que Google ens ha apropat a la difusió del coneixement (del bo i del no tant bo), i que la blogsfera ha obert infites possibilitats

3 Artur { 06.14.08 at 14:14 }

La xarxa és com la vida mateixa: pots trobar coneixement i també violència i delicte, tot depenent d’on vagis i amb quines intencions.

Personalment google i el mateix internet, tal com dius, ens han permès conèixer persones com la Trina i poder escorcollar entre milers de llibres de vell (www.iberlibro.com), o entre milers de partitures muscials … Abreujant, ens permet buscar i això és l’arrel del coneixement humà. Així de senzill.

4 Carles Banús i Puigivila { 06.14.08 at 16:19 }

Gràcies per l’esment del naixement de l’Osonosfera. I gràcies també per la felicitació que em vas fer arribar via twitter mentre fèiem la trobada, em va fer molta il·lusió.

Del post, permet-me fer només un comentari-rectificació, la presentació de l’Osonosfera va tenir lloc al poble de Tavèrnoles, i no a Vic… més que res perquè voliem també “descentralitzar-ho” una mica i lligar les NTIC amb el món rural.

5 Trina Milan { 06.14.08 at 17:04 }

Miq,

gràcies! a mi també em sembla que la gent ha de tenir molt clar de què va a la xarxa, i per això ho dic…
salut…

Màrius,
exacte, les infinites possibilitats són les que interessen, aquelles que nosaltres volem i aquelles que ens volen a nosaltres
salut

Artur,

per això és tan bonic, perquè ens permet conèixer persones com l’Artur…gràcies amic…

6 Trina Milan { 06.14.08 at 17:06 }

Carles,
reitero les felicitacions, i disculpa l’error, de fet, després vaig veure que era a Tavèrnoles però ja era tard, ho esmenaré del post…
espero poder venir a la propera Osonosfera…si admeteu gent del Vallès ;-) )

Salut company

7 Daniel García Peris { 06.25.08 at 17:08 }

Trina, gràcies per parlar de la Penedesfera i les felicitacions pel twitter. Per tots aquells que no van poder venir a cap dels dos dies teniu l’arxiu de les Jornades a http://www.penedesfera.cat/arxiu-de-les-jornades-de-la-penedesfera-2008/

El format de les Jornades de la Penedesfera va ser molt semblant a les de la Catosfera però introduint com afecta la relació virtual al territori i a la societat, amb un taller de tast de vins i caves per a blocaires i una taula rodona sobre organitzacions virtuals ciutadanes (no només blocs) com a exemple del total dels 7 actes que es van realitzar.

Curiosament en aquesta taula de xarxes ciutadanes va participar l’osonenc Ramon Roca, fundador de guifi.net, i que ens enllaçava amb els companys d’Osona. Espero que en el futur tinguem més sort i no coincideixin els esdeveniments. Encara que com comentes gràcies a les eines de la xarxa podem ser gairebé a tot arreu al mateix temps.

Quedes invitada per les properes (pel Facebook ja ho estaves per aquestes… :- ) )

8 Trina Milan { 06.26.08 at 9:08 }

Daniel,
gràcies per la informació i per la invitació, a les properes vinc segur que el tema de territori i vins(;-) sembla prou interessant…
estarem en contacte
salut

Deixa un Comentari

XHTML: Si vols, pots utilitzar aquestes etiquetes XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>