Blog pensat per comunicar idees, opinió, propostes i raons per intercanviar amb tot el món
Actualitza per a canviar l′imatge ;)

Bipartidisme i Catalunya

Els resultats de les eleccions al parlament espanyol són clares amb la victòria del PSOE, i la davallada dels partits petits, el bipartidisme és la característica d’aquesta legislatura, amb CiU com a tercera força política a Madrid, la qual cosa farà que el PSOE, sense la majoria absoluta, hagi de tenir en compte CiU com a única força capaç de mantenir l’estabilitat en aquesta legislatura.

D’altres possibilitats de pacte són amb PNB, amb ERC, amb IU-ICV, o BNG, però la vinculació amb aquests altres és més complicada perquè ha de ser amb tots, i això afebleix la posició del govern. L’única posició que assegura un govern estable és amb CiU, oferint-li algun ministeri, si cal. El problema és que el PSC li ha regalat la victòria al PSOE amb els 25 escons catalans, i això entra en contradicció amb el pacte total amb CiU, perquè aquest reclamarà modificacions a Catalunya i al seu govern, la qual cosa passa per desfer el tripartit, especialment per al que es refereix a ERC i la seva posició en el govern català.

Tot plegat, el bipartidisme a Espanya s’ha reforçat, s’ha acostat a nivells totals en alguns territoris, i només es mantenen a Catalunya, al País Basc, a Galícia i a Canàries, els partits nacionalistes, la qual cosa és significativa per a dissenyar les polítiques referides als nivells d’autogovern, amb una bipolarització tant significativa.
Caldrà que els partits petits s’assegurin el joc democràtic dins el parlament, que la posició dels partits catalans sigui forta per a les necessitats de Catalunya, i el compromís de tots, especialment dels 25 parlamentaris del PSC, amb l’assumpció de la representativitat que els ciutadans els han atorgat.

En conjunt, els reptes de la situació de Catalunya, i els de la recessió econòmica arreu, són deures que han de fer els qui han guanyat aquestes eleccions. I resoldre els dos temes fonamentals que en l’anterior legislatura han quedat pendents: estatuts i autogovern; i terrorisme. Guanyar unes eleccions és rebre un encàrrec que s’ha d’acomplir, no val dir que han entès el missatge, val demostrar-ho.

Música: Two for the road de Path Metheny & Charlie Haden
[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=1B7tKqMH27c]

Comparteix:
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google Bookmarks
  • Meneame
  • TwitThis

4 Comentaris
» Subscriu-te al RSS dels comentaris

1 Francesc { 03.09.08 at 23:01 }

Crec que el problema és el bipartidisme, i encara és més greu perquè els dos que es juguen el poder no donen la talla, i parlem de dos personatges que han enganyat Catalunya, de maneres diferents, però ho han fet els dos¡
La llàstima és que el poder nacionalista català s’esfuma del Parlament espanyol, per culpa de la devallada de ERC, que personalment crec que es mereix ja que des de que estan al govern diuen una cosa i fan una altra, ha caigut baix.
L’únic que aguanta es CIU que esdevé la 1 gran força nacionalista de l’Estat¡

2 Eduard { 03.10.08 at 8:50 }

Ja ja ja Trina, a la i varem fer el títol en el Twitter.

D’acord amb l’anàlisi i en l’evidència de que, a pesar dels 25 escons, el tripartit té la durada assegurada de un iogurt fora de la nevera, abans de l’estiu en veurem de grosses, no perqué CiU vagi a exigir res al PSOE sino perque ERC i ICV n’han sortit tan malparats d’aquestes eleccions que de ben segur es replantejaràn els pactes ara mes que mai, si mes no, ERC.

Salut i €

3 Dessmond { 03.10.08 at 8:54 }

Trina,
Les meves travesses no apunten en la teva direcció. CiU no pintarà res, per variar. Els diputats del PNB amb els canaris poden fer la feina magníficament bé. Tant de bó m’equivoqui. Però veient els precedents i alguna experiència tant a tocar…
S’ha fet córrer molta literatura de circumstàncies amb CiU.

4 Trina Milan { 03.10.08 at 12:14 }

Francesc,

la vàlua dels qui estan al capdavant dels dos partits majoritaris està en qüestió, i ho demostren els resultats..on és el líder?..com ho farem per seguir el líder si no el veiem?…mala peça al teler..
salut

Eduard,

jajaja, has vist la cançó que bonica? és que el twitter és bo, surten idees que nodreixen la resta..i estic d’acord amb tú, ni que sigui per a ERC, li queden dos telenotícies, i un era el d’ahir a la nit..
una abraçada

Dessmond,
tens raó, poden fer-s’ho fàcilment amb els altres però el PP atacarà de front ara que Espe és la guanyadora en l’ombra, i per a estar segurs, CiU és la força clau, són 11 diputats que els salvaran els mobles quan ho necessitin i com que a sobre ERC està malferida, CiU pot aprofitar per acabar-ho de rematar..no creus?…són més necessàries que mai les trobades previstes eh?…;-)
una abraçada

Deixa un Comentari

XHTML: Si vols, pots utilitzar aquestes etiquetes XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>