Blog pensat per comunicar idees, opinió, propostes i raons per intercanviar amb tot el món
Actualitza per a canviar l′imatge ;)

La utilitat del vot en blanc

Hi va haver un temps en que el vot en blanc era patrimoni d’alguns arreplegats que quedaven en el marge de la política, que no participaven del que era primordial, el vot a un partit concret.
En aquestes eleccions generals però està canviant el concepte. Assenyalats personatges polítics com Pasqual Maragall o Heribert Barrera han demanat explícitament el vot en blanc, dient que ells ho faran.

Si l’abstencionista no se sap si és el no vota perquè no li agrada cap de les opcions o perquè no té interès en participar del joc democràtic, una gent que no val la pena, que no té escrúpols, que passa del compromís degut com a ciutadà. El que vota en blanc, en canvi, sempre ha tingut un pàbul de compromís assumit que posa de manifest la inoperància de la classe política i la manca ofertes coherents i a l’alçada del que els ciutadans necessiten.

Aquest cas però té una penalització per part de la norma electoral, no es veu traduït en cap tipus de representació en els parlaments. Per tant, quan els analistes parlen del tant per cent del vot en blanc, normalment l’afegeixen al partit majoritari en els resultats, despreciant així l’opció d’uns votants que, com es veu, cada vegada són més i més qualificats.
Com aniria si la llei electoral contemplés d’alguna manera els vots en blanc?
Unes quantes cadires buides entre els parlamentaris els farien veure la seva pròpia feblesa, i potser augmentaria el tant per cent perquè tindrien conseqüències. Llavors potser es posarien a fer canvis en el procés electoral i de representació, en altres formes de fer política: llistes obertes, adscripcions territorials representatives, terminis de validesa de la pròpia representació, participació activa del ciutadà…

Un vot en blanc pot voler dir moltes més coses que l’estricte vot a una opció, perquè votar contra l’altre, votar per avorriment, votar per defecte, no és precissament una gran forma d’exercir la democràcia.

Música: I belong to you de Lenny Kravitz
[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=foXy8gVKgog]

Comparteix:
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google Bookmarks
  • Meneame
  • TwitThis

3 Comentaris
» Subscriu-te al RSS dels comentaris

1 MEZQUETILLASVK { 03.06.08 at 15:49 }

Hola.

Bueno existe un partido ” voto en blanco ” que de obtener escaños dejaría sus escaños vacios.

En fin, ya sabes lo que pienso.

Petons.

2 Trina Milan { 03.06.08 at 18:46 }

Mez,
el problema es que nunca se acaban de tomar decisiones que rompan con el statu quo…es una pena..

besos i bicis :-) )

3 marius { 03.08.08 at 12:02 }

El vot en blanc és clarament testimonial, vull dir que el que vota en blanc vol donar testimoni d’alguna cosa (normalment, que cap de les opcions que es presenten li resulten acceptables). El problema de votar en blanc és que el percentatge (ni que sigui alt com en las derreres municipals) s’oblida al cap de 30 minuts de les primeres dades.

Una pena…

Deixa un Comentari

XHTML: Si vols, pots utilitzar aquestes etiquetes XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>